Κορονοϊός: Αυτά είναι τα μέτρα που θα επιβληθούν στην Αττική, αν βρεθεί στο επίπεδο «4» (video)

Η Αττική βρίσκεται την Παρασκευή (09/10) στο επίπεδο «3» («πορτοκαλί», αυξημένης επιτήρησης) του «Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας» για τον κορονοϊό, αλλά αν η κατάσταση χειροτερέψει και βρεθεί στο «κόκκινο», τότε τα μέτρα θα αλλάξουν. Πρόκειται για το επίπεδο «4» («κόκκινο», αυξημένου κινδύνου).

Υπενθυμίζεται ότι κατά 391 αυξήθηκαν τα κρούσματα (τα 161 στην Αττική) του νέου κορονοϊού στη χώρα, με βάση την ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ την Παρασκευή (09/10), ενώ καταγράφηκε ένας νέος θάνατος από επιπλοκές του ιού. Προβληματισμός

υπάρχει από το γεγονός πως βρέθηκαν κρούσματα σε 39 περιφέρειες της Ελλάδα (διψήφιο νούμερο ανακοινώθηκαν σε Θεσσαλονίκη, Αιτωλοακαρνανία, Ιωάννινα, Κοζάνη, Κορινθία), αλλά και από την κατάσταση στην Αττική. Το ανησυχητικό είναι, επίσης, ότι αυξήθηκαν οι διασωληνωμένοι, καθώς στις ΜΕΘ δίνουν μάχη 98 ασθενείς.

Τι θα ισχύει στην Αθήνα και στον νομό, αν ο αυξηθεί στο τέταρτο επίπεδο ο συναγερμός

Την Παρασκευή (09/10) ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτης και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς και ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης παρουσίασαν τον «Ψηφιακό Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας» και προστασίας από τον κορονοϊό, τοποθετώντας σε επίπεδα τις περιφερειακές ενότητες της χώρας ανάλογα με την επιδημιολογική κατάσταση.

Όπως έγινε γνωστό ο χάρτης περιλαμβάνει 4 επίπεδα συναγερμού, το πράσινο, το κίτρινο, το πορτοκαλί και το κόκκινο που «μεταφράζονται» σε ετοιμότητα, επιτήρηση, αυξημένη επιτήρηση και αυξημένου κινδύνου αντίστοιχα.

Αυτή τη στιγμή η Αθήνα και ο νομός Αττικής βρίσκονται στο «πορτοκαλί», ένα επίπεδο πριν από το «κόκκινο». Αν, λοιπόν, η Αττική μπει σε «κόκκινο» συναγερμό, τότε πολλά από τα μέτρα που ισχύουν σήμερα θα αλλάξουν και θα γίνουν αυστηρότερα. Σημειώνεται πως μέχρι τώρα δεν υπάρχει καμία περιφερειακή ενότητα στη χώρα που να βρίσκεται στο «κόκκινο», όμως έχουν προβλεφθεί τα μέτρα που θα παρθούν εάν και εφόσον χρειαστεί.

Αναλυτικά τα μέτρα του κόκκινου επιπέδου 4: «Αυξημένου κινδύνου»:

Έτσι λειτουργεί ο «Χάρτης Υγειονομικής Ασφάλειας» – Στο επίπεδο «3» η Αττική

Μετά την ανακοίνωση 391 νέων κρουσμάτων στη χώρα, την τακτική ενημέρωση στο Υπουργείο Υγείας κάνουν ο Νίκος Χαρδαλιάς κι ο Γκίκας Μαγιορκίνης, ενώ συμμετείχε και ο Κυριάκος Πιερρακάκης, καθώς παρουσίασε το πώς θα μπορούμε να ξέρουμε πού… βρίσκεται ο κορονοϊός για να τον αποφύγουμε. Με την Αττική να βρίσκεται, όπως ανακοινώθηκε, στο «Επίπεδο τρία», που σημαίνει «αυξημένη επιτήρηση».

Πιο συγκεκριμένα, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης παρουσιάζει τον «Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας», τον οποίο προανήγγειλε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων την Τρίτη (06/10). Με αυτό τον χάρτη, θα μπορεί κάθε πολίτης βάζοντας απλά τον ταχυδρομικό κώδικα της περιοχής του στο κινητό του να βλέπει τα μέτρα κατά του κορονοϊού που ισχύουν στην περιοχή του.

Αυτός είναι ο «Χάρτης Υγειονομικής Ασφάλειας»

Ακολούθως, ο Νίκος Χαρδαλιάς ξεκίνησε να παρουσιάζει τον «Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας», ο οποίος είναι πια διαθέσιμος στο «covid19.gov.gr» και περιλαμβάνει τέσσερα επίπεδα προληπτικών μέτρων και κανόνων για κάθε Περιφερειακή Ενότητα της χώρας.

Πιο αναλυτικά:

– Επίπεδο ένα, ετοιμότητας.

– Επίπεδο δύο, επιτήρησης.

– Επίπεδο τρία, αυξημένης επιτήρησης.

– Επίπεδο τέσσερα, αυξημένου κινδύνου.

Πώς θα ενημερώνεστε για τα μέτρα ανά περιοχή

Ο καθορισμός του επιπέδου συναγερμού σε κάθε περιοχή εξαρτάται από την αυξανόμενη ή μειούμενη τάση επιδημιολογικών μεγεθών, όπως ο αριθμός κρουσμάτων ανά 100 χιλιάδες κατοίκους, των δεικτών πληρότητας του συστήματος Υγείας (πχ. χρησιμοποιούμενες απλές κλίνες και κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας) και των ποιοτικών χαρακτηριστικών της επιδημιολογικής κατάστασης, όπως αυτά αποτυπώνονται από τα δεδομένα της ιχνηλάτησης.

Η γεωγραφική αναφορά και εφαρμογή των μέτρων πραγματοποιείται σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας, εκτός αν προκύψουν έκτακτες περιστάσεις σύμφωνα με τα πρωτόκολλα του Υπουργείου Υγείας και της Πολιτικής Προστασίας που να δικαιολογούν εξαιρέσεις σε τοπικό επίπεδο εντός της περιφερειακής ενότητας.

Η ενημέρωση για τα προληπτικά μέτρα σε κάθε περιοχή της χώρας μπορεί να γίνει με τρεις τρόπους: α) με την εισαγωγή ταχυδρομικού κωδικού στο σχετικό πεδίο β) επιλέγοντας την περιφερειακή ενότητα από το οικείο μενού ή γ) κάνοντας κλικ στην περιοχή ενδιαφέροντος πάνω στον χάρτη.

Ο χάρτης θα επικαιροποιείται ανά 14 ημέρες με βάση τις εισηγήσεις ειδικής επιτροπής λοιμωξιολόγων του Υπουργείου Υγείας ή και συχνότερα, όταν αυτό επιβάλλεται από τους υγειονομικούς και επιδημιολογικούς δείκτες. Ο προσδιορισμός των μέτρων και κανόνων υπόκειται σε τροποποιήσεις με βάση νεότερα επιστημονικά και ερευνητικά δεδομένα.

Έτσι λειτουργεί ο «Χάρτης Υγειονομικής Ασφάλειας» – Τι είπε Κυριάκος Πιερρακάκης

Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης και εξήγησε το θα λειτουργεί ο «Χάρτης Υγειονομικής Ασφάλειας». Τόνισε, χαρακτηριστικά: «Σήμερα ανακοινώνουμε αυτό που είχε εξαγγείλει πριν από λίγες μέρες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο κύριος Πέτσας. Από σήμερα οι πολίτες έχουν στη διάθεσή τους ένα ακόμα εργαλείο: έναν χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας από τον κορoνοϊό.

Ο χάρτης αυτός έρχεται να συμπληρώσει την πληροφορία που παρέχεται μέσω του covid19.gov.gr. Το site αυτό λειτουργεί ήδη από την περίοδο των περιοριστικών μέτρων, το διαχειρίζεται η Προεδρία της Κυβέρνησης και εκεί αναρτώνται όλες οι λεπτομέρειες αναφορικά με τα μέτρα που λαμβάνονται.

Γιατί χρειάζεται αυτός ο χάρτης: γιατί διαπιστώσαμε ότι υπήρχε ένα κενό ως προς τη δυνατότητα άμεσου εντοπισμού της πληροφορίας σε τοπικό επίπεδο. Διαπιστώσαμε την ανάγκη ύπαρξης ενός κεντρικού σημείου όπου θα συγκεντρώνονται όλα τα μέτρα τα οποία ισχύουν αυτή τη στιγμή στη χώρα ανά περιοχή και θα τα οπτικοποιεί στον ελληνικό χάρτη.

Όπως σας ανέφερε ήδη ο κύριος Χαρδαλιάς, υπάρχουν τέσσερα επίπεδα προληπτικών μέτρων και κανόνων, ανάλογα με τα κρούσματα που εμφανίζει κάθε περιοχή: 1 – επίπεδο ετοιμότητας, 2 – επίπεδο επιτήρησης, 3 – επίπεδο αυξημένης επιτήρησης και 4 – επίπεδο αυξημένου κινδύνου. Ο καθορισμός του επιπέδου κινδύνου συναρτάται από την τάση των επιδημιολογικών μεγεθών.

Κάθε επίπεδο περιλαμβάνει μια δέσμη προληπτικών μέτρων και κανόνων. Με απλά λόγια: τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται σε συγκεκριμένους χώρους – και υπό ποιες προϋποθέσεις. Αυτή τη στιγμή οι δέσμες μέτρων και κανόνων εξειδικεύονται μέχρι το επίπεδο της περιφερειακής ενότητας. Αν, όμως, κριθεί σκόπιμο στο μέλλον, η εξειδίκευση αυτή μπορεί να γίνει σε μικρότερη κλίμακα.

Αυτά τα τέσσερα επίπεδα τα εντάσσουμε στον χάρτη της Ελλάδας και δίνουμε στους πολίτες δύο δυνατότητες: είτε να κάνουν κλικ στο σημείο του χάρτη που τους ενδιαφέρει, ώστε να δουν το επίπεδο στο οποίο υπάγεται η περιοχή, είτε να πληκτρολογήσουν τον ταχυδρομικό κώδικα της περιοχής που αναζητούν και να τους ανακατευθύνει η σελίδα στο σχετικό σημείο του χάρτη.

Αμέσως μετά, πατώντας “δείξε μου τα μέτρα” θα ανοίγει ανά επίπεδο το σύνολο των μέτρων που ισχύουν στην περιοχή».

Κορονοϊός: 391 νέα κρούσματα, τα 161 στην Αττική – Ένας νέος θάνατος, 98 διασωληνωμένοι

Κατά 391 αυξήθηκαν τα κρούσματα (τα 161 στην Αττική) του νέου κορονοϊού στη χώρα, με βάση την ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ την Παρασκευή (09/10), ενώ καταγράφηκε ένας νέος θάνατος από επιπλοκές του ιού. Προβληματισμός υπάρχει από το γεγονός πως βρέθηκαν κρούσματα σε 39 περιφέρειες της Ελλάδα. Το ανησυχητικό είναι, επίσης, ότι αυξήθηκαν οι διασωληνωμένοι, καθώς στις ΜΕΘ δίνουν μάχη 98 ασθενείς. 

Συνολικά τα κρούσματα ανέρχονται σε 21.772 και οι νεκροί έφτασαν στους 431 από την αρχή της πανδημίας. Από τα 391 νέα κρούσματα τα 36 εντοπίστηκαν στις πύλες ελέγχου. 

Κρούσματα σε 39 περιφέρειες της χώρας, 161 στην Αττική

Από τα 391 νέα κρούσματα, τα 161 βρέθηκαν στην Αττική. Προβληματισμός επικρατεί για το γεγονός πως τα υπόλοιπα 230 είναι σχεδόν σε όλη την επικράτεια. Διψήφιο νούμερο κρουσμάτων και σε Θεσσαλονίκη, Αιτωλοακαρνανία, Ιωάννινα, Κοζάνη, Κορινθία.

Την Παρασκευή (09/10) δηλώθηκαν 391 επιπλέον κρούσματα. Από τα 351 εγχώρια κρούσματα, τα 56 συνδέονται με γνωστές συρροές.

Αναλυτικότερα:

– 36 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας

– 4 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο

– 161 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 25 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 9 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας

– 25 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

– 11 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, εκ των οποίων 3 συνδέονται με γνωστές συρροές

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αρκαδίας

– 8 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Γρεβενών

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας

– 9 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

– 8 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Θήρας, εκ των οποίων 2
συνδέονται με γνωστή συρροή

– 23 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων, εκ των οποίων 8 συνδέονται με γνωστές συρροές

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Καβάλας

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Καρδίτσας

– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς

– 23 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης, εκ των οποίων 9 αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα

– 11 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας

– 7 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστές συρροές

– 5 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου, εκ των οποίων 3 συνδέονται με γνωστή συρροή

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Μυκόνου

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Νάξου

– 5 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας, εκ των οποίων 2 συνδέονται
με γνωστές συρροές

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Πιερίας

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Πρέβεζας

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ρεθύμνου

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ροδόπης

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ρόδου

– 5 κρούσματα στην Π.Ε. Σάμου, όλα συνδεόμενα με γνωστή συρροή

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σερρών

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Σποράδων

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Τρικάλων

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Χανίων

– 9 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση

Η επίσημη ανακοίνωση του ΕΟΔΥ αναφέρει:

«Σήμερα ανακοινώνουμε 391 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 56 συνδέονται με γνωστές συρροές και 36 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 21.772, εκ των οποίων το 55.7% άνδρες.

3213 (14.8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 8.892 (40.8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

98 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 27 (27.6%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 90.8%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 237 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 1 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 431 θανάτους συνολικά στη χώρα. 161 (37.4%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω».

Keywords
Τυχαία Θέματα