Αρχαιολόγοι έλυσαν το μεγαλύτερο μυστήριο για την κατασκευή της πυραμίδας της Γκίζας (video)

Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν πως βρήκαν τη λύση σε ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια στην ιστορία της αρχαίας Αιγύπτου: τον τρόπο μεταφοράς πάνω από 170.000 τόνων πέτρας για να χτιστεί η Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας.

Σύμφωνα με το ντοκιμαντέρ «Egypt’s Great Pyramid:The New Evidence» του Channel 4, ένας πάπυρος

που ανακαλύφθηκε κοντά στην πυραμίδα αναφέρει ότι οι αρχαίοι Αιγύπτιοι χρησιμοποιούσαν ειδικά κατασκευασμένα πλοία αλλά και ένα δίκτυο καναλιών για τη μεταφορά των τεράστιων λίθων για την πυραμίδα του Χέοπα που κατασκευάστηκε το 2550 π.Χ.

Ήταν ήδη γνωστό ότι κάποιοι από τους λίθους της πυραμίδας εξήχθησαν από μια περιοχή 8 μίλια από την Γκίζα, ενώ ο γρανίτης που χρησιμοποιήθηκε μεταφέρθηκε από περιοχές πάνω από 500 μίλια μακριά. Ωστόσο ο τρόπος με τον οποίο μεταφέρθηκαν όλα αυτά τα υλικά αποτελούσε αντικείμενο διαφωνίας για τους ακαδημαϊκούς.

Ο πάπυρος που θεωρείται ότι γράφτηκε από έναν επόπτη αποκάλυψε ότι οι εργάτες χρησιμοποιούσαν ειδικά ξύλινα σκάφη τα οποία συγκρατούνταν μεταξύ τους με σκοινιά.

Παράλληλα είχε δημιουργηθεί ένα μεγάλο δίκτυο καναλιών, μέσω της εκτροπής νερού από τον Νείλο προκειμένου να μεταφέρουν τα πετρώματα, κοντά στην περιοχή που χτίστηκε η πυραμίδα.

Αφού συνέλεγαν τα υλικά, οι εργάτες τα μετέφεραν σε ένα εσωτερικό λιμάνι λίγα μέτρα από τη βάση της πυραμίδας κι έτσι με αυτόν τον τρόπο μετέφεραν 2,3 εκατομμύρια κομμάτια πέτρας μέσω της στεριάς κατά τη διάρκεια δύο δεκαετιών.

Δείτε το βίντεο που δημοσίευσε η Independent από το ντοκιμαντέρ του Channel 4:

Keywords
Τυχαία Θέματα