«Η ΠΓΔΜ επέλεξε όνομα», αποκάλυψε ο Κοτζιάς – Συμφωνία την Τρίτη «βλέπει» ο Ζάεφ

Όλα όσα αποκάλυψε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο υπουργός ΕξωτερικώνΤέλος τα ζητήματα αλυτρωτισμού και ιστορίας, σύμφωνα με τον Κοτζιά«Όσον αφορά στη γλώσσα, θα προσδιορίζεται ότι αυτή η γλώσσα δεν θα έχει σχέση με την αρχαία ελληνική και είναι μια γλώσσα που ανήκει στις σλαβικές οικογένειες»Απορρίφθηκε από την ΠΓΔΜ το «Μακεδονία του Βαρδάρη»Στο «τραπέζι» το «Άνω Μακεδονία», το «Βόρεια Μακεδονία» και το «Νέα Μακεδονία»Νέο τηλεφωνικό «ραντεβού» ΤσίπραΖάεφ
την ΤρίτηΣυμφωνία την Τρίτη «βλέπει» ο Ζάεφ

«Ο Ζόραν Ζάεφ έχει ήδη επιλέξει ποιο από τα τρία ονόματα επιθυμεί εφόσον υπάρξει συμφωνία», αποκάλυψε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Kontra News, ενώ σε δική του συνέντευξη ο Ζόραν Ζάεφ εμφανίστηκε βέβαιος ότι αύριο, Τρίτη θα υπάρξει συμφωνία.

Αναλυτικότερα, ο κ. Κοτζιάς χαρακτήρισε ως «αποφασιστικό βήμα» το τηλεφώνημα που έγινε το μεσημέρι της Δευτέρας ανάμεσα στον κ. Ζάεφ και τον κ. Τσίπρα, χαρακτηρίζοντας παράλληλα ως δρόμο με σκαμπανεβάσματα τις συνομιλίες για το Σκοπιανό.

«Στην Ελλάδα υπάρχουν άνθρωποι που τους αρέσει η αδράνεια. Είμαστε σταθερά υπέρ της λύσης. Συμφέρει τον τόπο. Αυτή η χώρα πρέπει να βρεθεί κοντά μας. Ήρθε η ώρα η ελληνική διπλωματία να αποφασίσει ποιο είναι το μεγάλο πρόβλημα της χώρας. Δεν μπορούμε να λύσουμε πρόβλημα ισοπεδώνοντας την άλλη πλευρά. Θέλουμε συμφωνία που να έχει τη δυνατότητα να επιβιώσει στο χρόνο. Πρέπει να φτιάξουμε συμφωνία με κέρδος και για τις δύο πλευρές», ανέφερε μεταξύ άλλων ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών.

Συνεχίζοντας, ο κ. Κοτζιάς δήλωσε πως «θέλουμε να φτιάξουμε μια χώρα φίλο» και πρόσθεσε: «Δεν θέλω να φερθούμε σε μια μικρότερη χώρα, όπως φέρθηκαν άλλοι σε εμάς. Αυτός που ασκεί εξωτερική πολιτική, πρέπει να λύνει προβλήματα για τη χώρα. Πολλές φορές θα ήθελα να δημοσιοποιήσω μια αγανάκτησή μου… Η φίλη χώρα, δεν έχει καμία διάθεση για αλυτρωτισμούς, όπως ο Γκρούεφσκι που ανήκει στην ίδια πολιτική ομάδα με τη Νέα Δημοκρατία – μην κρυβόμαστε. Η γλώσσα τους δεν έχει καμία σχέση με την Αρχαία Μακεδονία και ανήκει στις σλαβικές οικογένειες. Η ταυτότητά τους είναι άλλη».

Σύμφωνα με τον κ. Κοτζιά, με τη συμφωνία θα ξεκαθαρίσουν ζητήματα αλυτρωτισμού και ιστορίας. «Για παράδειγμα, όσον αφορά στη γλώσσα, θα προσδιορίζεται ότι αυτή η γλώσσα δεν θα έχει σχέση με την αρχαία ελληνική και είναι μια γλώσσα που ανήκει στις σλαβικές οικογένειες. Αυτό εγώ το θεωρώ ειλικρίνεια. Επιπλέον, η συμφωνία θα καθιστά σαφές ότι ο πληθυσμός της δεν έχει καμία σχέση με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό», αποκάλυψε ο υπουργός Εξωτερικών.

Παράλληλα, ο κ. Κοτζιάς επιβεβαίωσε ότι στο τραπέζι υπάρχουν τρεις ονομασίες από το αρχικό πακέτο Νίμιτς, το «Άνω Μακεδονία», το «Βόρεια Μακεδονία» και το «Νέα Μακεδονία» και πως το «Μακεδονία του Βαρδάρη» απορρίφθηκε από την ΠΓΔΜ. Μάλιστα, αναφερόμενος στον σκοπιανό πρωθυπουργό, είπε ότι επέλεξε ποια από τις παραπάνω ονομασίες επιθυμεί, υπογραμμίζοντας ότι για το εν λόγω όνομα, προηγούμενος έλληνας υπουργός είχε πει ότι αυτό είναι το καλύτερο.

Στην αυριανή επικοινωνία των δύο πρωθυπουργών, αν αύριο ολοκληρωθεί η συζήτηση, αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με την ονομασία, σύμφωνα με τα όσα είπε ο υπουργός Εξωτερικών.

Τέλος, επέκρινε τη ΝΔ ζητώντας να πει ποια ονόματα διαπραγματεύτηκαν οι κυβερνήσεις της και ποιο θέλει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Εξέφρασε δε την άποψη ότι δεν απαντά η ΝΔ στο ερώτημα είτε γιατί ντρέπονται, είτε γιατί δεν ξέρουν τι διαπραγματεύθηκαν, είτε γιατί δεν ξέρουν από διπλωματία.

Τι ειπώθηκε στο τηλεφώνημα Ζάεφ σε Τσίπρα – Νέο «ραντεβού» την Τρίτη

Το μεσημέρι της Δευτέρας χτύπησε τελικά το τηλέφωνο στο Μέγαρο Μαξίμου σχετικά με το Σκοπιανό. Συγκεκριμένα, στις 15.00 της Δευτέρας, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ.

Το τηλεφώνημα, όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, διήρκεσε περίπου μια ώρα και έγινε σε πολύ καλό κλίμα. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι θα πραγματοποιηθεί νέα τηλεφωνική επικοινωνία των δυο πρωθυπουργών το πρωί της Τρίτης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του σκοπιανού πρωθυπουργού, κατά τη διάρκεια του τηλεφωνήματος συζητήθηκαν τα εναπομείναντα ζητήματα και εξετάστηκαν διάφορες ιδέες για λύσεις.

Συμφωνία την Τρίτη «βλέπει» ο Ζάεφ

Βέβαιος ότι αύριο, Τρίτη η πλευρά των Σκοπίων θα ανακοινώσει την επίτευξη συμφωνίας εμφανίστηκε σε συνέντευξή του ο Ζόραν Ζάεφ.

«Ήμουν εξαρχής αισιόδοξος ότι μπορούμε να φτάσουμε σε συμφωνία. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι πιθανότατα η αισιοδοξία μου θα υλοποιηθεί αύριο», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Ζάεφ σε συνέντευξή του σε τηλεοπτικό δίκτυο των Σκοπίων.

«Ιστορική ευκαιρία»

«Πιστεύω ότι η αισιοδοξία μου για την επίλυση του θέματος του ονόματος θα υλοποιηθεί » δήλωσε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, μιλώντας στο τηλεοπτικό σταθμό «Τέλμα» των Σκοπίων.

«Βρισκόμαστε μπροστά σε μια ιστορική ευκαιρία για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας και απομένει να διευκρινισθούν όλες τις λεπτομέρειες της συμφωνίας με την Ελλάδα ώστε αύριο με τον πρωθυπουργό Τσίπρα να ανακοινώσω την ευχάριστη είδηση», ανέφερε ο Ζάεφ .

“Έχουμε ήδη ανακοινώσει στο κοινή γνώμη , πως αφήσαμε για αύριο να μιλήσουμε και πάλι, για να κάνουμε το ιστορικό βήμα. Η αισιοδοξία μου αυτή, σας το λέω αποκλειστικά, μπορεί να επιτευχθεί, με μεγάλη εξειδίκευση και επαγγελματισμό των κρατικών θεσμών που ήταν μέρος αυτών των διαπραγματεύσεων. Για να επιτύχουμε μια δίκαιη συμφωνία, για να ενισχύσουμε την ταυτότητα, για να μείνουμε δίπλα στις πιο ισχυρές χώρες των διεθνών οργανισμών “, δήλωσε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ.

Ο Ζόραν Ζάεφ τόνισε επίσης ότι για «τέτοια ζητήματα, εθνικού χαρακτήρα, σημαντικά για το έθνος, πρέπει όλα τα πολιτικά κόμματα , όλοι οι παράγοντες και όλες οι κοινότητες, να στέκονται μαζί. Όλοι θα ενημερωθούν, ακόμη και από την αντιπολίτευση, και αναμένω υποστήριξη από αυτούς, κάτι που θα αποτελεί μεγάλη ευκαιρία για ένταξη στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ», ανέφερε .

Μια ενδεχόμενη απόρριψη της συμφωνίας, στο δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί στην ΠΓΔΜ, θα έχει ως συνέπεια την επιστροφή στην απογοήτευση, στον ριζοσπαστισμό, στον ψευτοπατριωτισμό και στον εθνικισμό, ανέφερε ο Ζόραν Ζάεφ.

«Δεν θέλω καν να σκεφτώ τι θα συμβεί αν αποτύχει. Πρέπει να κοιτάξουμε προς τα εμπρός και είμαι πεπεισμένος ότι αυτή η ευκαιρία δεν θα χαθεί. Αυτή η ιστορική ευκαιρία προσφέρει μόνο καλές προοπτικές για την πΓΔΜ, ενισχύει την ταυτότητα, και καθιστά την χώρα ισότιμο παράγοντα με όλες τις χώρες και αυτά είναι σπουδαία πράγματα. Πιστεύω ότι οι πολίτες θα το καταλάβουν αυτό», είπε ο Ζάεφ.

«Αναμένουμε βοήθεια και υποστήριξη από την Ελλάδα, όπως συμβαίνει τώρα με τη Βουλγαρία. Αναμένουμε από την Ελλάδα να γίνει στρατηγικός μας εταίρος», είπε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ τονίζοντας πως δεν σχεδιάζει πρόωρες εκλογές μαζί με το δημοψήφισμα, διότι αυτές θα αποτελούν χάσιμο χρόνου.

Keywords
Τυχαία Θέματα