«Από εδώ και εμπρός η κατεύθυνση θα είναι οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού», τόνισε ο Χαρίτσης (ηχητικό)

Ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης, σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο του Νews 24/7 αναφέρθηκε στους συμβασιούχους, τονίζοντας ότι «από εδώ και εμπρός η κατεύθυνση θα είναι οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού». Παράλληλα, επιτέθηκε στη Νέα Δημοκρατία, με αφορμή την πρότασή της για προσλήψεις/αποχωρήσεις 1/5, σημειώνοντας ότι «είτε δεν έχει καμία εικόνα για την πραγματικότητα

στη δημόσια διοίκηση, είτε συνειδητά θέλει να μεταφέρει καίριες λειτουργίες του δημόσιου στον ιδιωτικό τομέα».

«Τα τελευταία δύο χρόνια υπάρχει μείωση του αριθμού των συμβασιούχων», τόνισε αρχικά ο υπουργός Εσωτερικών και συνέχισε: «Τα επίσημα στοιχεία απογραφής δείχνουν ότι το 2016 είχαμε 49.448 συμβασιούχους και τον Ιούλιο του 2018 ο αριθμός αυτός έπεσε στις 47.179, είχαμε δηλαδή μείωση κατά 2500 στα τελευταία δύο χρόνια».

Παράλληλα, σημείωσε ότι «δεν μπορούμε να αφήσουμε στην τύχη του αυτό το ιδιότυπο καθεστώς ομηρείας που διαμορφώθηκε τις προηγούμενες δεκαετίες, είναι ένα σημαντικό κοινωνικό ζήτημα με τεράστιες προεκτάσεις. Για το 2014 δεν υπάρχουν στοιχεία, ήταν αόρατοι οι συμβασιούχοι. Αυτό το πολυδαίδαλο σύστημα που φτιάχτηκε επί ΝΔ-ΠΑΣΟΚ δεν ξεκαθαρίστηκε ποτέ από τις προηγούμενες κυβερνήσεις».

Σε ερωτήσεις για το σχέδιο της κυβέρνησης, είπε ότι κάθε ομάδα συμβασιούχων αντιμετωπίζεται κατά περίπτωση: «Θα καλυφθούν όλες οι ανάγκες με προσλήψεις στη βάση του κανόνα 1/1 και όχι 1/5 όπως λέει η ΝΔ. Από εδώ και εμπρός η κατεύθυνση θα είναι οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Οι συμβασιούχοι θα έχουν πλεονέκτημα και θα προκριθούν για τις μόνιμες θέσεις εφόσον αυτό είναι εφικτό».

«Προσπαθούμε τώρα να δώσουμε λύση σε αυτό το πρόβλημα, να βρούμε τρόπους αντιμετώπισης σε διαφορετικές ομάδες συμβασιούχων. Ήδη ολοκληρώνεται η διαδικασία του μεγάλου διαγωνισμού για ανταποδοτικές υπηρεσίες καθαριότητας των δήμων με προσλήψεις 8.500 εργαζομένων που καλύπτονταν από οκτάμηνες συμβάσεις για περισσότερα από 10 χρόνια. Κινούμαστε με βάση τον σεβασμό στις διατάξεις του συντάγματος και στην ενωσιακή διαδικασία που δεν επιτρέπει την κατάχρηση αυτών των συμβάσεων. Αναζητούνται λύσεις κατά περίπτωση. Αναφέρω ως παράδειγμα το πρόγραμμα Βοήθεια στο σπίτι όπου τα προβλήματα αντιμετωπίζονται με πρόσληψη εξειδικευμένου προσωπικού (κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι κα). Η συζήτηση περί συμβασιούχων πρέπει να ενταχθεί στην ευρύτερη συζήτηση για το δημόσιο τομέα. Η ΝΔ μιλά για μικρότερο κράτος με βάση τον κανόνα για προσλήψεις/αποχωρήσεις 1/5. Μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες μας είναι η επαναφορά του κανόνα 1/1. Η πρόταση της ΝΔ δείχνει ότι είτε δεν έχει καμία εικόνα για την πραγματικότητα στη δημόσια διοίκηση είτε συνειδητά θέλει να μεταφέρει καίριες λειτουργίες του δημόσιου στον ιδιωτικό τομέα», υπογράμμισε ο ΥΠΕΣ.

Keywords
Τυχαία Θέματα