Αντιδράσεις Γιούνκερ για το χαρτοφυλάκιο Σχοινά – «Η αποδοχή είναι μέρος του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής»

Στην αμφιλεγόμενη απόφαση της νέας προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να αναθέσει στον αντιπρόεδρο Μαργαρίτη Σχοινά το νέο χαρτοφυλάκιο με την ονομασία «Προστασία του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής», αντέδρασε και ο απερχόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, μιλώντας στο euronews την Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου

Ο απερχόμενος Πρόεδρος της Κομισιόν, στην αποκλειστική του συνέντευξη, ανέφερε πως το χαρτοφυλάκιο θα πρέπει να αλλάξει όνομα.

«Δεν μου αρέσει η ιδέα ότι ο Ευρωπαϊκός Τρόπος Ζωής αντιτίθεται στην μετανάστευση. Το να αποδέχεσαι όσους έρχονται από αλλού,

είναι μέρος του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής», σημείωσε προσθέτοντας πως ο τίτλος του χαρτοφυλακίου θα πρέπει να γίνει πιο συγκεκριμένος.

Σύμφωνα με τον κ. Γιούνκερ, ο «Ευρωπαϊκός Τρόπος Ζωής» είναι ο συνδυασμός των ταλέντων, των δράσεων και του σεβασμού για τους άλλους.

Τι δήλωσε για την ελληνική περίπτωση

«Η Ελλάδα σώθηκε χάρη στις προσπάθειες του ελληνικού λαού και ιδιαίτερα του φτωχότερου μέρους του», δήλωσε επίσης στην ίδια συνέντευξη ο απερχόμενος πρόεδρος της Επιτροπής ερωτηθείς εάν ήταν ο αυτός που «κράτησε» την Ελλάδα στην Ευρωζώνη.

»«Εάν η Κομισιόν έλεγε, ‘φύγετε αν θέλετε¨, θα είχαμε αποτύχει στην αποστολή μας, η οποία είναι να κρατήσουμε ενωμένες τις χώρες», ανέφερε ο κ. Γιούνκερ, προσθέτοντας: «Το να αποδεχτούμε ότι η Ελλάδα θα εγκατέλειπε το Ευρώ, θα αποτελούσε την αρχή του τέλους για το κοινό νόμισμα».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το κόστος της διάσωσης της Ελλάδας για τους Ευρωπαίους φορολογούμενους, ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ ήταν κάθετος:

«Προσφέραμε εγγυήσεις, όμως, μέχρι τώρα, οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι δεν έχουν πληρώσει ούτε ένα σεντ για την διάσωση της Ελλάδας».

Σχόλιο της Κομισιόν για τις αντιδράσεις για τον τίτλο του Μαργαρίτη Σχοινά

Τη θέση ότι δεν θα ληφθεί καμία «γρήγορη» απόφαση σχετικά με ενδεχόμενες αλλαγές στη νέα Επιτροπή εξέφρασε η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μίνα Αντρέεβα, κληθείσα να σχολιάσει τις αντιδράσεις αναφορικά με τον τίτλο αντιπροέδρου, που ανατέθηκε στον Μαργαρίτη Σχοινά.

Η κ. Αντρέεβα σημείωσε ότι το καινούριο Σώμα επιτρόπων συναντήθηκε χθες για πρώτη φορά, ενώ σήμερα βρίσκεται εκτός Βρυξελλών για μία άτυπη συνάντηση ενόψει των ακροάσεων στο Ευρωκοινοβούλιο. Όπως είπε, αυτή είναι μία καλή ευκαιρία για να συζητηθούν τα θέματα που έχουν προκύψει, η δομή της νέας Επιτροπής, τα χαρτοφυλάκια αλλά και οι προτεραιότητές της, δηλαδή η ψηφιοποίηση, το κλίμα, μία δυνατή Ευρώπη στον κόσμο. «Σε συνέχεια της ζωντανής συζήτησης που έχει ξεκινήσει για τη νέα Επιτροπή, και η οποία δεν περιορίζεται σε έναν τίτλο, όλα τα επιχειρημάτα που έχουν τεθεί πρόκειται να εξεταστούν. Δεν θα ληφθεί καμία γρήγορη απόφαση. Οι ακροάσεις στο Ευρωκοινοβούλιο είναι επίσης μία ευκαιρία να επανεξεταστούν τα διάφορα επιχειρήματα», τόνισε η εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Η ίδια, εξάλλου, παρέπεμψε στο κείμενο των πολιτικών προτεραιοτήτων της νέας Επιτροπής, το οποίο δημοσιεύθηκε τον περασμένο Ιούλιο. Σε αυτό το κείμενο, επισήμανε, περιλαμβάνεται, επίσης, ο τίτλος της προστασίας του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής, ο οποίος αναφέρεται στη διαφορετικότητα, τον σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και την ένταξη των μεταναστών.

(Με πληροφορίες από euronews.com  news247.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα