Προσφυγικό: Γερμανικές πιέσεις για επίσπευση επαναπροωθήσεων – «Στην Ελλάδα κρίνεται η Συμφωνία», είπε ο Γκέραλντ Κνάους

Την ώρα που ο γερμανικός Τύπος τονίζει πως είναι στο χείλος της κατάρρευσης η συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία αναφορικά με το προσφυγικό, σχολιάζοντας τη δραματική αύξηση των προσφύγων στα ελληνικά νησιά, το Βερολίνο ασκεί πιέσεις για επίσπευση επαναπροωθήσεων. Μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με την Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, η Γερμανία ζητάει την «πλήρη εφαρμογή» της Συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας, ενώ εξέφρασε την εμπιστοσύνη της στις ελληνικές αρχές.

Εν τω μεταξύ

του, ο Αυστριακός Γκέραλντ Κνάους, ειδικός σε ζητήματα μετανάστευσης και εμπνευστής της προσφυγικής συμφωνίας που υπόγραψαν το 2016 ΕΕ και Τουρκία, προειδοποίησε ότι από την κατάσταση στα ελληνικά νησιά θα κριθεί η προσφυγική Συμφωνία.

Υπενθυμίζεται ότι η Άγκυρα ζητάει από τη διεθνή κοινότητα να κάνει το καθήκον της σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Άγκελα Μέρκελ έκανε γνωστό πως η Καγκελάριος και ο «Σουλτάνος» συζήτησαν για «την κατάσταση στο Αιγαίο και τη συνεργασία στο πεδίο διαχείρισης των προσφυγικών ροών στο πλαίσιο της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας». Ακολούθως εξέφρασε την εμπιστοσύνη στις ελληνικές αρχές, σχετικά με τις ενέργειες που γίνονται για την εφαρμογή της συμφωνίας της ΕΕ με την Τουρκία για το προσφυγικό. Αυτό που θέλει η Γερμανία, είναι να αυξηθούν οι επιστροφές προς την Τουρκία, όσων δεν έχουν δικαίωμα ασύλου και να εφαρμοστεί η συμφωνία με την Τουρκία.

Δηλώσεις που καταδεικνύουν την τεράστια σημασία που αποδίδει το Βερολίνο στο ζήτημα αλλά και την εντεινόμενη ανησυχία στη Γερμανία για τα νέα κύματα προσφύγων προς τα ελληνικά νησιά.

Αυτή ακριβώς η ανησυχία και αγωνία εκφράζεται εμμέσως και μέσα από δηλώσεις του γερμανού υφυπουργού Εσωτερικών Στέφαν Μάιερ. Σε συνέντευξή του στις εφημερίδες του δημοσιογραφικού ομίλου «Funke» καλεί την Ελλάδα να επισπεύσει τις διαδικασίες απελάσεων. «Χρειαζόμαστε επειγόντως πρόοδο όσον αφορά τον πολύ χαμηλό αριθμό επαναπροωθήσεων προκειμένου να βελτιωθεί η δύσκολη κατάσταση στα hotspot των ελληνικών νησιών», λέει χαρακτηριστικά, αξιώνοντας την πλήρη εφαρμογή της προσφυγικής συμφωνίας.

Σύμφωνα με τον ίδιο η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας «είναι ύψιστης σημασίας και για τον περιορισμό των παράνομων μετακινήσεων προς τα ελληνικά νησιά» καθώς παρεμποδίζει το έργο των διακινητών και αποτρέπει θανάτους στο Αιγαίο.

Μόλις 2.000 επαναπροωθήσεις

Όπως παρατηρεί το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων «dpa», τις τελευταίες εβδομάδες καταφθάνουν όλο και περισσότεροι πρόσφυγες και μετανάστες στα ελληνικά νησιά. Όλες οι προσπάθειες αποκλιμάκωσης έχουν μέχρι στιγμής αποτύχει. Σύμφωνα με στοιχεία της Κομισιόν, από τον Μάρτιο του 2016 επαναπροωθήθηκαν πάντως, στο πλαίσιο της προσφυγικής συμφωνίας 1.904 άνθρωποι από την Ελλάδα προς την Τουρκία. Στη βάση της ίδιας συμφωνίας η ΕΕ υποδέχθηκε το ίδιο διάστημα 24.348 Σύρους από την Τουρκία, εκ των οποίων οι 8.996 οδηγήθηκαν στη Γερμανία.

Γκέραλντ Κνάους: Στην Ελλάδα κρίνεται η προσφυγική Συμφωνία, να συνδράμει η Γερμανία…

Με αφορμή την αύξηση των μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία στην Ελλάδα ο Αυστριακός Γκέραλντ Κνάους, ειδικός σε ζητήματα μετανάστευσης και εμπνευστής της προσφυγικής συμφωνίας που υπόγραψαν το 2016 ΕΕ και Τουρκία, προειδοποιεί και αυτός για πιθανή κατάρρευσή της.

«Όλα εξαρτώνται από τις εξελίξεις στα ελληνικά νησιά», σημειώνει στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων «dpa» ο κ. Κνάους τονίζοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει άμεσα ένα σχέδιο αρωγής των ελληνικών αρχών.

Όπως χαρακτηριστικά τονίζει ο επικεφαλής της Πρωτοβουλίας για την Ευρωπαϊκή Σταθερότητα «ESI», η διαδικασία ασύλου θα πρέπει να διαρκεί μόνο λίγες εβδομάδες και οι μετανάστες χωρίς δικαίωμα ασύλου να επαναπροωθούνται στη συνέχεια στη Τουρκία.

«Η κατάσταση δεν είναι εκτός ελέγχου»

Ο Γκέραλντ Κνάους προτείνει να βοηθήσουν τις αρμόδιες ελληνικές αρχές ειδικοί της γερμανικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας για την Μετανάστευση και τους Πρόσφυγες. Ζήτησε μάλιστα να συνδράμουν επί τόπου. Για τον αυστριακό ειδικό η προσφυγική συμφωνία δεν πνέει τα λοίσθια. Και εναποθέτει τις ελπίδες του και στον νέο έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Παράλληλα επισημαίνει ότι ο αριθμός των αφίξεων μεταναστών από την Τουρκία είναι πολύ χαμηλότερος σε σχέση με τον Μάρτιο του 2016. Ο αυστριακός ειδικός υπογραμμίζει: «Καταγράφεται πράγματι αύξηση που συνιστά σημαντικό μήνυμα, ωστόσο η κατάσταση δεν είναι εκτός ελέγχου».

Την ανησυχία του για το γεγονός ότι η Τουρκία ενδέχεται να επιτρέψει την αναχώρηση μεγάλου αριθμού προσφύγων προς την ΕΕ εκφράζει η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής επιτροπής Εσωτερικών Υποθέσεων του γερμανικού κοινοβουλίου Αντρέα Λίντχολτς.

Η συντηρητική πολιτικός δήλωσε στην εφημερίδα «Neue Passauer Presse» ότι η Γερμανία είναι σήμερα πολύ καλύτερα προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει τις προσφυγικές ροές από ότι το 2015 στο απόγειο της προσφυγικού. Παράλληλα υπογράμμισε ωστόσο ότι δεν είναι εφικτή η αντιμετώπιση ενός νέου κύματος προσφύγων προς τη δυτική Ευρώπη χωρίς να κλείσουν τα σύνορά τους χώρες που ανήκουν στην ζώνη του Σέγκεν.

(πληροφορίες από Deutsche Welle, dpa, ALPHA)

Keywords
Τυχαία Θέματα