Ανήσυχοι στον ΠΟΥ με την εξέλιξη του κορονοϊού στην Ευρώπη

Η εξέλιξη της πανδημίας Covid-19 στην Ευρώπη είναι «πολύ ανησυχητική», παρά το γεγονός ότι η κατάσταση δεν είναι αντίστοιχη με αυτήν που επικρατούσε την άνοιξη, προειδοποίησε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής υπηρεσίας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας κατά την διάρκεια online ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

«Ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων αυξάνεται, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία επίσης. Η Covid-19 είναι πλέον η πέμπτη αιτία θανάτου και έχουμε φθάσει το όριο των 1.000 θανάτων ημερησίως», δήλωσε ο Χανς Κλούγκε κατά την

διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.

«Παρά το γεγονός ότι καταγράφουμε δύο ή τρεις φορές περισσότερα νέα κρούσματα ανά ημέρα σε σχέση με την κορύφωση του Απριλίου, εξακολουθούμε να έχουμε πέντε φορές λιγότερους θανάτους», τόνισε ωστόσο ο Χανς Κλούγκε, επιμένοντας στην σημασία των νέων μέτρων που τίθενται σε ισχύ σε ολόκληρη την Ευρώπη για την ανάσχεση της επιδημίας.

«Είναι η ενδεδειγμένη και αναγκαία αντίδραση σε αυτό που μας δείχνουν τα στοιχεία: η μετάδοση γίνεται και οι πηγές της μόλυνσης βρίσκονται μέσα στα σπίτια και τους εσωτερικούς δημόσιους χώρους και μεταξύ των ατόμων που δεν τηρούν τα μέτρα αυτοπροστασίας», είπε.

Στην ευρωπαϊκή ζώνη του ΠΟΥ, η οποία περιλαμβάνει 53 χώρες, περιλαμβανομένης της Ρωσίας, έχουν επισήμως καταγραφεί άνω των 7,25 εκατομμυρίων κρουσμάτων κορονοϊού και περί τους 250.000 θανάτους, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΟΥ.

Κομισιόν: Ανέτοιμες οι κυβερνήσεις μπροστά στο νέο κύμα μολύνσεων

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποίησε σήμερα πως οι κυβερνήσεις της ΕΕ είναι ανέτοιμες μπροστά στο νεό κύμα μολύνσεων Covid-19 και συνέστησε την υιοθέτηση κοινών μέτρων για τη διάθεση των εμβολίων, όταν αυτά καταστούν διαθέσιμα.

«Ενώ η εξέλιξη της πανδημίας επιστρέφει στα επίπεδα του Μαρτίου, δεν συμβαίνει το ίδιο με το επίπεδο της ετοιμότητάς μας», υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς.

Ο ίδιος κάλεσε τα κράτη της ΕΕ να υιοθετήσουν μια κοινή στρατηγική για τη νέα φάση της πανδημίας και να αποφύγουν την «κακοφωνία» των διαφορετικών εθνικών μέτρων που χαρακτήρισε τους πρώτους μήνες της πανδημίας στην ήπειρο.

Τα νοσοκομεία και οι υπηρεσίες εμβολιασμού θα πρέπει να στελεχωθούν καταλλήλως με εξειδικευμένους εργαζόμενους οι οποίοι να διαθέτουν τον απαραίτητο προστατευτικό εξοπλισμό, ανακοίνωσε η Επιτροπή, καλώντας τις κυβερνήσεις να αποφύγουν τις ελλείψεις που παρατηρήθηκαν στην ΕΕ στη διάρκεια της πανδημίας τον Μάρτιο.

Τα εμβόλια θα πρέπει να καταστούν διαθέσιμα πρώτα για τις πιο ευάλωτες ομάδες, που περιλαμβάνουν το υγειονομικό προσωπικό και τους εργαζόμενους σε δομές μακροπρόθεσμης φιλοξενίας, τους ανθρώπους άνω των 60, τους ανθρώπους με χρόνιες ασθένειες, τους εργαζόμενους σε τομείς πρώτης ανάγκης και τις λιγότερο προνομιούχες κοινωνικοοικονομικές ομάδες.

Σύμφωνα με μια συντηρητική εκτίμηση, που είχε κάνει η Επιτροπή τον Ιούλιο, οι άνθρωποι που ανήκουν στις «ομάδες προτεραιότητας» μπορεί να φθάνουν τα 200 εκατομμύρια σ’ έναν ευρωπαϊκό πληθυσμό 450 εκατομμυρίων.

Η Επιτροπή κάλεσε επίσης τις κυβερνήσεις της ΕΕ να προετοιμασθούν για πιθανή διανομή εμβολίων που μπορεί να χρειάζεται να αποθηκεύονται σε εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες.

Keywords
Τυχαία Θέματα