Ανατροπή στην Τουρκία: Επαναλαμβάνονται οι δημοτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη

Η απόφαση του Συμβουλίου βασίζεται στο γεγονός ότι κάποιες εφορευτικές επιτροπές είχαν συσταθεί με παράνομο τρόπο από τοπικά συμβούλια εκλογικών διαμερισμάτωνΧαιρέτισε την απόφαση ο εκπρόσωπος του AKPΑμέσως μετά την ανακοίνωση, η τουρκική λίρα υποχώρησε έναντι του δολαρίου«Ξεκάθαρη δικτατορία» καταγγέλλει το ρεπουμπλικανό κόμμα

Ανατροπή στην Τουρκία, με το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο (YSK) να ανακοινώνει σήμερα Δευτέρα (6/5) την επανάληψη των δημοτικών εκλογών στην Κωνσταντινούπολη στις 23 Ιουνίου,

μετά από αίτημα του κόμματος του προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που αμφισβητεί τη νίκη της αντιπολίτευσης στις εκλογές του Μαρτίου.

Η απόφαση του Συμβουλίου βασίζεται στο γεγονός ότι κάποιες εφορευτικές επιτροπές είχαν συσταθεί με παράνομο τρόπο από τοπικά συμβούλια εκλογικών διαμερισμάτων, υπογραμμίζει η ανακοίνωση.

Το Συμβούλιο επίσης αποφάσισε να υποβάλει μήνυση ενάντια στους αξιωματούχους αυτών των τοπικών εκλογικών συμβουλίων που διόρισαν τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών.

Το ισλαμοσυντηρητικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) ζητούσε την επανάληψη των εκλογών, καταγγέλλοντας «παρατυπίες» κατά τη διεξαγωγή τους στις 31 Μαρτίου.

«Οι εκλογές στην Κωνσταντινούπολη θα ξαναγίνουν» χαιρέτισε μέσω Twitter την απόφαση ο εκπρόσωπος του AKP στο YSK, Ρετζέπ Οζέλ.

İstanbul seçimleri yenileniyor. Hayırlı olsun….

Recep Özel (@recepozel32) 6 Μαΐου 2019

Seçim Tarihi 23 Haziran 2019 Pazar

Recep Özel (@recepozel32) 6 Μαΐου 2019

Αμέσως μετά την ανακοίνωση, η τουρκική λίρα υποχώρησε στο 6,1485 έναντι του δολαρίου.

«Ξεκάθαρη δικτατορία» καταγγέλλει το ρεπουμπλικανό κόμμα

Έντονη ήταν η αντίδραση του κόμματος της τουρκικής αξιωματικής αντιπολίτευσης, το οποίο κατήγγειλε μια «ξεκάθαρη δικτατορία».

«Είναι παράνομο να κερδίζεις ενάντια στο AKP», δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Ονουρσάλ Αντιγκιουζέλ.

«Αυτό το σύστημα που απορρίπτει τη βούληση του λαού και περιφρονεί τον νόμο δεν είναι ούτε δημοκρατικό, ούτε νόμιμο. Αυτό είναι ξεκάθαρη δικτατορία», τόνισε.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ – Anadolu – Reuters – AFP)

Keywords
Τυχαία Θέματα