Ανακάλυψη για τη μετάλλαξη του κορονοϊού δίνει ελπίδες για το εμβόλιο

Σχετικά σταθερός παραμένει ο γενετικός κώδικας του νέου κορονοϊού καθώς η διασπορά του στον ανθρώπινο πληθυσμό συνεχίζεται, πράγμα που σημαίνει ότι παρουσιάζει βραδεία μετάλλαξη.

Τι σημαίνει, όμως, αυτό για το εμβόλιο; Σύμφωνα με δημοσίευμα της Washingtonpost.com, η αργή μετάλλαξη του ιού σημαίνει πως το εμβόλιο που θα δημιουργηθεί θα είναι πολύ αποτελεσματικό

στην καταπολέμησή του, ενώ δίνεται χρόνος στους επιστήμονες να ασχοληθούν με ένα συγκεκριμένο είδος εμβολίου. 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ομάδα επιστημόνων που μελετούν τον SARS-CoV-2 υποστηρίζει, ότι ο νέος κορονοϊός φαίνεται να μεταλλάσσεται αργά και ότι ένα εμβόλιο δεν θα χρειαστεί να αλλάξει πολύ για να προστατεύσει τους ανθρώπους από τον ιό.

Μάλιστα το εμβόλιο αυτό μπορεί να χορηγείται και εφάπαξ, αντί να χρειάζεται ένα εμβόλιο κάθε χρόνο όπως συμβαίνει με το εμβόλιο της εποχικής γρίπης, αναφέρει στην Washington Post μοριακός γενετιστής από το πανεπιστήμιο Johns Hopkins.

Ο ίδιος εξηγεί ότι το στέλεχος του SARS-CoV-2 που εξαπλώνεται τώρα στον κόσμο έχει υποστεί 4-10 μεταλλάξεις σε σύγκριση με την αρχική μορφή του ιού που ξέσπασε στην Ουχάν τον Δεκέμβριο του 2019, σχολιάζοντας ότι «αυτός είναι ένας σχετικά μικρός αριθμός μεταλλάξεων όταν αναλογιστούμε τον πολύ μεγάλο αριθμό ανθρώπων που έχει προσβάλλει ο κορονοϊός».

Πηγή: Ανακάλυψη για τη μετάλλαξη του κορονοϊού δίνει ελπίδες για το εμβόλιο - altsantiri

Keywords
Τυχαία Θέματα