WRC 2018: Πρωταθλητής για έκτη φορά ο Οζιέ – Οι τρελοί πανηγυρισμοί του σε εικόνες

Το πιο δύσκολο, απρόσμενο και ίσως και πιο «γλυκό» από τα έξι διαδοχικά του παγκόσμια πρωταθλήματα ράλι κατέκτησε στην Αυστραλία ο Σεμπαστιάν Οζιέ. Ο Γιάρι Μάτι Λάτβαλα κέρδισε, πάντως, τη νίκη στον 13 και τελευταίο γύρο του WRC 2018 στη χώρα των καγκουρώ και χάρισε τον φετινό τίτλο κατασκευαστών στην Toyota.


Ο Οζιέ, έχοντας ήδη από την Παρασκευή (16/11) τον έλεγχο της μάχης του τίτλου, αντιμετώπισε με δεξιότητα και συντηρητικό ρυθμό τις ιδιαίτερα ολισθηρές συνθήκες που προκάλεσε η καταρρακτώδης βροχή της

Κυριακής. Αντίθετα, οι αντίπαλοί του για τον τίτλο, Οττ Τάνακ και Τιερί Νεβίλ, έπαιξαν το «τελευταίο τους χαρτί» -ελπίζοντας και σε ένα λάθος του Οζιέ- αλλά δεν ήταν ευνοϊκό: βγήκαν και οι δύο από το δρόμο, και εγκατέλειψαν.

#RallyAustralia 2018: Ott Tänak abandona tras golpear un árbol y le da el título matemáticamente a Sébastien Ogier https://t.co/zSwGvEUoCk #Rally #WRC #Rallyes #WRC2018 #FinalShowdown pic.twitter.com/7JF7J55EaD

— Fran Salazar (@IcemanF13) 19 Νοεμβρίου 2018

Ο Τάνακ είχε ήδη από το πρωί μια έξοδο, που του κόστισε περίπου 20 δευτερόλεπτα -καθώς για λίγο κόλλησε η όπισθεν στο κιβώτιο του Yaris- και η οποία επέτρεψε στον Λάτβαλα να ανέβει στην κορυφή της γενικής. Ο Φινλανδός θα έδινε τη νίκη στον Τάνακ, αν χρειαζόταν, αλλά δεν έμελλε να συμβεί έτσι. Στην προτελευταία Ειδική ο Εσθονός βγήκε από το δρόμο, έμεινε πια εντελώς χωρίς μετάδοση, και εγκατέλειψε.

Μία Ειδική πιο πριν, στην πρώτη απογευματινή, είχε εγκαταλείψει ο Νεβίλ. Ο Βέλγος στην έξοδο μιας στροφής χτύπησε ένα ανάχωμα, ξήλωσε έναν από τους πίσω τροχούς του Hyundai i20 WRC, και στη συνέχεια το σταμάτησε στην άκρη του δρόμου.

Οζιέ: Γύρος θριάμβου

Μετά την έξοδο του Νεβίλ, ο Οζιέ, γνωρίζοντας ότι η 6 του θέση του αρκούσε απέναντι στον Τάνακ, ακόμα κι αν ο Τάνακ κέρδιζε τον αγώνα και την Power Stage, κατέβασε ραγδαία το ρυθμό του. Σε σημείο που είπε μάλιστα -για την έξοδο του Νεβίλ πριν ξεκινήσει την ίδια ειδική- πως «όταν το έμαθα οδήγησα την ειδική όπως θα την οδηγούσε η γιαγιά μου».

Determined, ruthless and hugely ambitious, #SebastienOgier is one of the most successful rally drivers in a history ⬇https://t.co/9u4Isoz2k9 pic.twitter.com/Hk2SSd4OTW

— SnapLap (@SnapLapNews) 19 Νοεμβρίου 2018

Εξάλλου, όπως συμπλήρωσε, στη σημερινή τελευταία μέρα του αγώνα «ήταν πολύ δύσκολο να καταλάβεις την πρόσφυση στο βρεγμένο, και υπήρχαν ορισμένα σημεία που γλιστρούσαν υπερβολικά – δεν είναι ένα ήρεμο κυριακάτικο πρωινό, αυτό είναι σίγουρο».

Όταν πια ο Οζιέ πήρε το μήνυμα ότι εγκατέλειψε και ο Τάνακ, κάτι που έμαθε στην απλή διαδρομή οδεύοντας προς την τελευταία Power Stage, τότε πια ο Γάλλος -με τον τίτλο εξασφαλισμένο- είχε την πολυτέλεια να αφήσει τον εαυτό του ελεύθερο και να κάνει έναν «γύρο θριάμβου» στην Power Stage, κερδίζοντας εμπρός από τους Λάπι, Όστμπεργκ, Έβανς, Λάτβαλα.

Sebastien Ogier conquistó el Campeonato Mundial de Rally por sexta ocasión consecutiva, luego que la última jornada en Australia terminó con las esperanzas de los únicos dos pilotos que podían desbancar todavía al francés. pic.twitter.com/n22Q9QDxRH

— Marcador Final (@MarcadorGMV) 19 Νοεμβρίου 2018

Για τον Γιάρι Μάτι Λάτβαλα αυτή ήταν η πρώτη νίκη του μετά από σχεδόν 2 χρόνια, από το Ράλι Σουηδίας το Φεβρουάριο του 2017 – και θα είναι ευχής έργον αν αυτή φτιάξει την εύθραυστη ψυχολογία του Φινλανδού ώστε να μπει κι αυτός στη διεκδίκηση του τίτλου το 2019. Ο Λάτβαλα είχε τον ίδιο -αν όχι ανώτερο- ρυθμό με τον Τάνακ σήμερα, και τήρησε το σερί του να κερδίζει ένα ράλι τουλάχιστον κάθε χρόνο από το 2008.

«Πέρασε πολύς καιρός, ήταν δύο πολύ δύσκολα χρόνια», είπε ο Λάτβαλα. «Έχανα την ελπίδα μου ότι θα κέρδιζα ξανά ένα ράλι. Αυτές οι απρόσμενες συνθήκες (σ.σ. στην Αυστραλία) μου ταίριαξαν, και είναι σπουδαίο ότι η νίκη μου εξασφάλισε επίσης το πρωτάθλημα κατασκευαστών».

Such a fantastic way to end our 2 years with @MSportLtd!!#WorldChampions

Keywords
Τυχαία Θέματα