Δείτε το πρόγραμμα και τα trailers από το επίκαιρο 15ο Πανόραµα Οικολογικών Ταινιών

Την Τετάρτη, 21 Νοεµβρίου 2018 στις 18:00, ανοίγει για 15η συνεχή χρονιά η αυλαία του Πανοράµατος Οικολογικών Ταινιών µε τίτλο “Παράθυρα στον Πλανήτη” που διοργανώνει η ΕΛΛΕΤ (Ελληνική Εταιρεία). Μια σειρά προβολών που γεννήθηκε από την ανάγκη να δούμε τα προβλήµατα του πλανήτη από τη ματιά σηµαντικών ελλήνων και ξένων σκηνοθετών.

Η φετινή διοργάνωση γιορτάζει 15 ολόκληρα χρόνια µε σηµαντικές προβολές ταινιών, µε συζητήσεις και παρουσιάσεις διακεκριµένων επιστηµόνων, µε επιτυχηµένες συνεργασίες µε Πρεσβείες, πολιτιστικούς φορείς και περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Οι προβολές θα πραγµατοποιηθούν

στις 21-22/11 στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος (Ιερά Οδός 48, µετρό Κεραµεικός) και στις 23-24/11 στο Κτήριο της ΕΛΛΕΤ (Τριπόδων 28, Πλάκα)

H Ελληνική Εταιρεία ενώνει ξανά τις δυνάµεις της – για τέταρτη συνεχή χρονιά – µε την Ταινιοθήκη της Ελλάδος παρουσιάζοντας ταινίες από την Ελλάδα, τη Γαλλία, την Ελβετία, τις Η.Π.Α., την Ιταλία, τον Καναδά και τη Νορβηγία

Η φετινή διοργάνωση περιλαµβάνει τέσσερα αφιερώµατα: στις Πυρκαγιές & Περιβάλλον, τους Σπόρους, το Μέλι & Μέλισσες καθώς και σε παλαιότερους Έλληνες σκηνοθέτες µε την προβολή της ταινίας των Σ. Τορνέ και Β. Σφήκα «Θηραϊκός Όρθρος».

Τις ηµέρες προβολών έχουν προγραµµατιστεί ειδικές θεµατικές συζητήσεις και παρουσιάσεις µε διακεκριµένους οµιλητές, µεταξύ των οποίων ο Ali Shehadeh, Σύριος επιστήµονας του Ιδρύµατος ICARDA, Τάσος Τέλλογλου, δηµοσιογράφος, Δηµήτρης Ντινόκας, Δασολόγος-Σύµβουλος ΕΛΛΕΤ, Βάσω Κανελλοπούλου, υπεύθυνη Διεθνών Σχέσεων του Πελίτι, Κώστας Δαµιανίδης, αρχιτέκτονας – Δρ. Ιστορίας της Ναυπηγικής, Νικόλαος Εµµανουήλ, Οµότιµος Καθηγητής Γεωπονικού Πανεπιστηµίου Αθηνών – Μέλος της Ελληνικής Γεωργικής Ακαδηµίας, Ηλίας Τζηρίτης, συνεργάτης δασικού προγράµµατος WWF , Ελένη Μαΐστρου, Πρόεδρος Συµβουλίου Αρχιτεκτονικής Κληρονοµιάς ΕΛΛΕΤ – Οµότιµη Καθηγήτρια ΕΜΠ κ.α.

To 15ο Πανόραµα Οικολογικών Ταινιών πραγµατοποιείται µε την ευγενική υποστήριξη της Πρεσβείας της Νορβηγίας και του Norwegian Film Institute.

Για περισσότερες πληροφορίες: www.ellet.gr

Στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, το εισιτήριο ανά ταινία τιµάται €4,00. Ενιαίο εισιτήριο ηµέρας €7,00

Η είσοδος είναι ελεύθερη για µαθητές, φοιτητές, σπουδαστές και ανέργους.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Τετάρτη, 21 Νοεµβρίου / Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Ιερά Οδός 48 & Μ. Αλεξάνδρου 134-136, 104 35 Κεραµεικός

18:00 – Τέταρτος Τοίχος, 2018 **

Δηµήτρης Γκότσης / ΕΛΛΑΔΑ, 10΄

Ένα δεκάµηνο οδοιπορικό καταγράφει πρόσωπα, τόπους και σκέψεις µε κοινό παρονοµαστή την ανθρώπινη φτώχεια, τη βία, τη δυστυχία, ως αποτέλεσµα της εκµετάλλευσης των φυσικών πόρων. Ένα εντυπωσιακό ντοκιµαντέρ που µιλά µε τις εικόνες παρά µε τις αφηγήσεις του.

18:15 – This cold life, 2017 *

Darren Mann / Η.Π.Α, 88΄

Ένα πορτραίτο ασύλληπτης οµορφιάς που παρουσιάζει µια οµάδα ανθρώπων, αφιερωµένων στην προσπάθεια να διατηρηθεί ζωντανή η γη που αποκαλούν σπίτι τους. Μόνο που αυτός ο τόπος είναι αποµονωµένος στο Νορβηγικό αρχιπέλαγος και σ’ αυτόν ζουν περισσότερες πολικές αρκούδες παρά άνθρωποι.

Αφιέρωµα: ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ και ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ – Βαρύ τίµηµα

20:15 – Επιζώντες

Τάσος Τέλλογλου / ΕΛΛΑΔΑ, 75΄

Δύο µήνες µετά την καταστροφή στο Μάτι ο Τάσος Τέλλογλου επιχειρεί µε την κάµερα του ΣΚΑΪ µια καταγραφή των όσων έγιναν. Μνήµες, παρουσίες και απουσίες ….τι πήγε λάθος και τι µπορεί να γίνει.

21:30 Συζήτηση: «Πυρκαγιές σε Πάρνηθα και Μάτι: το παρελθόν µάθηµα για το µέλλον;» Με τους Δηµήτρη Ντινόκα, δασολόγο – σύµβουλο ΕΛΛΕΤ και τον Ηλία Τζηρίτη, συνεργάτη δασικού προγράµµατος WWF. Συντονίζει ο δηµοσιογράφος Τάσος Τέλλογλου.

22:00 – Πάρνηθα, 10 Χρόνια µετά, 2017 **

Χρήστος Γιαννακόπουλος / ΕΛΛΑΔΑ, 21΄

Με αφορµή την συµπλήρωση 10 χρόνων από την µεγάλη πυρκαγιά στην Πάρνηθα, το ντοκιµαντέρ παρουσιάζει όλα όσα συνέβησαν αλλά κυρίως την άγνωστη και διαρκή µάχη για την αναγέννηση του βουνού. Αναµνήσεις από την πυρκαγιά αλλά και αισιοδοξία για το αύριο.

Πέµπτη, 22 Νοεµβρίου / Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Ιερά Οδός 48 & Μ. Αλεξάνδρου 134-136, 104 35 Κεραµεικός

18:00 – Blue Heart, 2018 *

Britton Caillouette / Η.Π.Α, 45’

Η ιστορία ενός από τους παλαιότερους ποταµούς της Ευρώπης και οι προσπάθειες ενεργών πολιτών να διαφυλάξουν αυτό τον µοναδικό φυσικό πλούτο. Ακτιβιστική ταινία µε έντονο περιβαλλοντικό προβληµατισµό για την διαφύλαξη των υγροτόπων και των οικοσυστηµάτων.

18:45 – Dolphin Man, 2017 *

Λευτέρης Χαρίτος / ΕΛΛΑΔΑ, ΓΑΛΛΙΑ, ΚΑΝΑΔΑΣ, 80’

Ένα ταξίδι στην ζωή του Ζακ Μαγιόλ, που µας αποκαλύπτει τις σκέψεις, την εµπειρία και τις εσωτερικές συγκρούσεις του. Ένα βιωµατικό ταξίδι µέσα στο νερό που µεταφέρει την οµορφιά.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΣΠΟΡΟΙ

20:15 – Seeds of War, 2018

Sebastien Mesquida / ΓΑΛΛΙΑ, 45’

Η ιστορία της διάσωσης των σπάνιων σπόρων της Μέσης Ανατολής στη Συρία µε τον Ali Shehadeh. Ο βοµβαρδισµός, η διαφυγή στο καταφύγιο της χιονισµένης Νορβηγίας και η επανίδρυση ενός παραδείσου στον Λίβανο. Ένα µάθηµα ζωής µέσα από ένα µεγάλο ταξίδι.

21:00 Συζήτηση: «Το ταξίδι των σπόρων» µε τον Ali Shehadeh, τον Σύριο επιστήµονα του Ιδρύµατος ICARDA και την Βάσω Κανελλοπούλου, υπεύθυνη Διεθνών Σχέσεων του Πελίτι (οργάνωση προστασίας παραδοσιακών σπόρων), ΕΛΛΕΤ Αίγινας. Συντονίζει η Λυδία Καρρά, Πρόεδρος ΕΛΛΕΤ – Σκηνοθέτις

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Τιµώντας παλαιότερους Έλληνες Σκηνοθέτες – Σ. ΤΟΡΝΕΣ, K. ΣΦΗΚΑΣ

Προλογίζει ο Δηµήτρης Χαρίτος, κριτικός κινηµατογράφου

21:30 – Θηραϊκός όρθρος, 1967

Σταύρος Τορνές, Κώστας Σφήκας / ΕΛΛΑΔΑ, 20’

Η κινηµατογραφική αποτύπωση της Σαντορίνης το 1967. Μια µατιά στη ζωή και τις συνήθειες των κατοίκων του νησιού. Ένα οικιστικό και φυσικό τοπίο που έχει αλλάξει για πάντα.

21:50 – Στο Σώµα της, 2018

Ζαχαρίας Μαυροειδής / ΕΛΛΑΔΑ, 85’

Η Μονή της Κοίµησης, στο νότιο άκρο της Θηρασιάς και απέναντι από την υπέρ-τουριστική Σαντορίνη, δεν λειτουργεί εδώ και χρόνια. Όµως στις 31 Ιουλίου, κάθε χρόνο οι κάποτε «δεκαπεντάρηδες» επιστρέφουν για δύο εβδοµάδες στα άδεια κελιά µαζί µε τους λιγοστούς κατοίκους…

Παρασκευή, 23 Νοεµβρίου / Κτήριο ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ

Τριπόδων 28, 105 58 Πλάκα

18:00 – Thalatta (Θάλαττα), 2017 **

Τριανταφυλλιά Δηµοπούλου / ΕΛΛΑΔΑ, 50΄

Θάλασσα: ένα σύµβολο ελευθερίας κι ένα χωράφι που κανείς ποτέ δεν «έσπειρε», µα όλοι θέλησαν να «θερίσουν». Μια οµάδα αυτοχρηµατοδοτούµενων φοιτητών βιολογίας του ΑΠΘ ταξιδεύει στις ελληνικές θάλασσες συγκεντρώνοντας µαρτυρίες από ψαράδες και επιστήµονες.

18:50 – Ο θάνατος ενός καϊκιού, 2018

Καθηµερινή / ΕΛΛΑΔΑ, 6΄

Το µικρό «έγκληµα» που έγινε στη Βόρεια Εύβοια και η καταγραφή του σβησίµατος µιας παράδοσης χιλιάδων ετών µε την καταστροφή παραδοσιακών ελληνικών καϊκιών.

19:00 Συζήτηση: «Η καταστροφή των καϊκιών». Με τους Κώστα Δαµιανίδη, αρχιτέκτονα – Δρα. Ιστορίας της Ναυπηγικής και την Ελένη Μαΐστρου, Πρόεδρο Συµβουλίου Αρχιτεκτονικής Κληρονοµιάς ΕΛΛΕΤ – Οµότιµη Καθηγήτρια ΕΜΠ

19:30 – Ο Θησαυρός των Αηδονιών, 2018

Καθηµερινή / ΕΛΛΑΔΑ, 3΄

Ιστορίες αρχαιοκαπηλίας από ένα µικρό χωριό στην Κορινθία. Η συµβολή της ΕΛΛΕΤ στον επαναπατρισµό του Θησαυρού των Αηδονιών.

19:35 – Θραύσµατα **

Μαριάννα Οικονόµου / ΕΛΛΑΔΑ, 47’

Περιπλανήσεις στην τέχνη και την σκέψη της γλύπτριας Αλεξάνδρας Αθανασιάδη. Σκέψεις και υλικά που απορρίφθηκαν, ανασυντέθηκαν και αποκτούν νέα µορφή.

20:30 – Before the flight, 2018

Laurence Bonvin / Ελβετία, 20’

Μια στοχαστική εξερεύνηση υποβλητικών κτηρίων του Αµπίτζν (παλιά πρωτεύουσα της Ακτής Ελεφαντοστού) που χτίστηκαν την χρυσή δεκαετία του 60’ όταν η αρχιτεκτονική µπορούσε να γίνει ακόµα η επίγεια έκφραση της ουτοπίας. Υπέροχο θέαµα.

20:50 – The Sensitives, 2017 *

Drew Xanthopoulos / Η.Π.Α, 83’

Ο κόσµος µας είναι γεµάτος από αθέατες απειλές. Εντοµοκτόνα, αρώµατα, κινητά τηλέφωνα εξαντλούν σωµατικά έναν «ευάλωτο». Στην κινηµατογραφικά εκθαµβωτική ταινία καταγράφεται η ζωή, το κουράγιο και οι ελπίδες οικογενειών που µάχονται µε τις σύγχρονες ασθένειες κάνοντας τους θεατές να ταυτιστούν µε τον αγώνα τους.

Σάββατο, 24 Νοεµβρίου / Κτήριο ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ

Τριπόδων 28, 105 58 Πλάκα

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΜΕΛΙ – ΜΕΛΙΣΣΕΣ

16:00 -17:00 Δραστηριότητες για παιδιά µε την APIVITA και το BEE CAMP (παρατήρηση κυψέλης, δραστηριότητες & προβολή ταινίας)

18:00 – Il tempo delle api / The time of the bees, 2017

Rossella Anitori, Darel di Gregorio / Ιταλία, 65΄

Προλογίζουν οι σκηνοθέτες.

Δύο φίλοι που ζουν σε µια παραδοσιακή κοινότητα στην ιταλική ύπαιθρο διαλέγουν µια διαφορετική προσέγγιση της µελισσοτροφίας χωρίς τη χρήση χηµικών στην διατροφή τους. Αλλά ο αρχικός ενθουσιασµός χάνεται µε µια απροσδόκητη εξέλιξη…

Συζήτηση: «Μέλισσες-Μέλι» µε τον Νικόλαο Εµµανουήλ, Οµότιµο Καθηγητή Γεωπονικού Πανεπιστηµίου Αθηνών – Μέλος της Ελληνικής Γεωργικής Ακαδηµίας.

19:35 – Living in the future’s past, 2017 *

Susan Kucera / Η.Π.Α., 85΄

Ένα µοναδικό ντοκιµαντέρ για την εξέλιξη, την πάσης µορφής και προέλευσης ενέργεια, τη «σκοτεινή» οικολογία και το «τέλος της φύσης». Μια ιστορία που εξηγεί την θέση µας ανάµεσα σε όλα τα είδη του πλανήτη. Ποιο είµαστε και ποιες είναι οι περιβαλλοντικές προκλήσεις που πρέπει να αντιµετωπιστούν;

21:00 – Expired (Ληγµένα), 2017

Kieran Kolle / ΝΟΡΒΗΓΙΑ, 52΄

Στη Νορβηγία, το 25% των τροφών καταλήγει στα σκουπίδια. Τέσσερεις νεαροί ακτιβιστές ξεκινούν µια καµπάνια ευαισθητοποίησης και αρχίζουν µε τα ποδήλατά τους ένα ταξίδι από Βόρειο Ακρωτήριο προς το νότο της χώρας τρώγοντας µόνο ληγµένα τρόφιµα από τα σουπερ µάρκετ και τα οικιακά σκουπίδια. Ένα σοκαριστικό πείραµα που αµφισβητεί τον τρόπο ζωής µας.

21:55 – Siblings are forever, 2013

Frode Fimlad / ΝΟΡΒΗΓΙΑ, 75΄

Τα αδέρφια Magnar και Oddny δεν έχουν φύγει ποτέ από την οικογενειακή φάρµα των παιδικών τους χρόνων. Ο χρόνος µοιάζει σαν να έχει σταµατήσει. Ένα ζεστό – ποιητικό ντοκιµαντέρ για την σχέση των δύο αδερφών, που ζουν όπως ζούσαν στη Νορβηγία 50 χρόνια πριν. Μακριά από τα πλούτη αλλά κοντά στη φύση.

* in English /

** µε αγγλικούς υπότιτλους / with English subtitles

Keywords
προγραμμα, δειτε, εταιρεία, ελλαδα, γαλλια, αθηνα, wwf, εμπ, norwegian, film, life, περιβαλλον, blue, heart, dolphin, ΑΠΘ, νέα, flight, μελι, apivita, bee, api, time, νορβηγια, σουπερ, english, subtitles, Καλή Χρονιά, θανασης γιαννακοπουλος, κωστας καρρας, πυρκαγιες, η ζωη, ξανα, apivita, ελενη, αδεια, αυλαια, διατροφη, εικονες, εμπ, ευβοια, θανατος, ιταλια, κινητα, κινητα τηλεφωνα, λυδια, ποδηλατα, σαντορινη, ταινιες, φτωχεια, time, αισιοδοξια, αναγεννηση, αρχιτεκτονικη, ασθενειες, βορεια, βορεια ευβοια, γινει, εγινε, εκφραση, ελβετια, ενεργεια, εξελιξη, εταιρεία, ετων, τεχνη, ζωη, ζωης, θησαυρος, λαθος, μακρια, ματια, ματι, μελι, νερο, νορβηγια, παντα, οδος, παιδια, περιβαλλον, συζητηση, σειρα, συρια, σκεψεις, σκηνοθετες, σπιτι, σουπερ, σφηκα, τασος, τοιχος, φυση, φυσικο, χρυση, χρονος, api, αρχιπελαγος, bee, blue, dolphin, ειδη, heart, φιλοι, film, flight, english, κωστας, life, norwegian, πληροφοριες, ταξιδι, θαλασσες, υλικα, υπεροχο, wwf
Τυχαία Θέματα