Μαγιορκίνης: Πενταπλάσιο το επιδημικό φορτίο στη Θεσσαλονίκη συγκριτικά με Αττική – «Δύσκολη η επόμενη εβδομάδα» (video)

Για μεγάλη διασπορά του νέου κορονοϊού στη χώρα και αυξημένο επιδημικό φορτίο έκαναν λόγο ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης και η καθηγήτρια παιδιατρικής λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ Βάνα Παπαευαγγέλου, στην καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στη χώρα σήμερα Δευτέρα 16 Νοεμβρίου μετά την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για 2.198 νέα κρούσματα, 59 νέους θανάτους και 400

διασωληνωμένους.

Στη σημερινή ενημέρωση, που έγινε χωρίς την παρουσία του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά, λόγω συμμετοχής του σε τηλεδιάσκεψη με ευρωπαίους ομολόγους του, η κ. Παπαευαγγέλου τόνισε ότι η επόμενη εβδομάδα που έρχεται θα είναι δύσκολη.

Αναφερόμενη στον θάνατο των δύο νέων γιατρών, του 42χρονου πνευμονολόγου και του 52χρονου καρδιολόγου, επισήμανε ότι ο καθένας από εμάς παραμένει ευάλωτος στον κορονοϊό. Έκανε λόγο για εκθετική αύξηση στις εισαγωγές σε ΜΕΘ, με μέσο όρο ηλικίας τα 64 έτη.

Αυτό, όπως είπε, αποτελεί αποτέλεσμα της εκθετικής αύξησης κρουσμάτων, προσθέτοντας ότι η διασπορά στον πληθυσμό είναι μεγάλη ενώ εξίσου μεγάλο είναι και το επιδημιολογικό φορτίο.

Παρόλο που ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων είναι τα 42 χρόνια, πάνω από 2.500 άτομα άνω των 65 διαγνώστηκαν με covid τις τελευταίες ημέρες, γεγονός που προκαλεί συνεχιζόμενη πίεση στα νοσοκομεία.

Η καθηγήτρια έκανε έκκληση για καθολική χρήση μάσκας, ζητώντας από τους πολίτες να μάθουν να ζουν με αυτήν μέσα και έξω από το σπίτι για τους επόμενους μήνες, καθώς όχι μόνο προστατεύει αλλά μειώνει την ποσότητα του ιικού φορτίου που εισπνέουμε, με αποτέλεσμα να μπορούμε να καταπολεμήσουμε καλύτερα τον ιό αν νοσήσουμε.

Η ίδια επισήμανε ότι φαίνεται να υπάρχει μια εικόνα σταθεροποίησης και ότι μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες θα αρχίσουν να μειώνονται και οι νοσηλευόμενοι σε ΜΕΘ.

Μαγιορκίνης: Δεν υπάρχει περιθώριο για παρέκκλιση των μέτρων στη Θεσσαλονίκη

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Γκίκας Μαγιορκίνης, ο οποίος τόνισε ότι στη Θεσσαλονίκη είναι πενταπλάσιο το επιδημικό φορτίο σε σύγκριση με την Αττική. 

Όσον αφορά τον αριθμό των διαγνώσεων και κατ’ επέκταση τον αριθμό των κρουσμάτων, η Θεσσαλονίκη «δείχνει σημεία ταχύτερης σχετικά βελτίωσης από ότι η Αττική πιθανώς λόγο του γεγονότος ότι είναι μικρότερο αστικό κέντρο αλλά και του γεγονότος ότι τα αυστηρά μέτρα ελήφθησαν σχετικά νωρίτερα» σημείωσε ο κ. Μαγιορκίνης.

«Εξαιτίας όμως του μεγάλου επιδημιολογικού φορτίου που έχει και του γεγονότος ότι είναι ένα μεγάλο αστικό κέντρο οι δείκτες βαρύτητας θα αργήσουν πολύ να βελτιωθούν και γι’ αυτό χρειάζεται αυστηρότατη τήρηση των μέτρων ώστε να σταθεροποιηθεί η κατάσταση» είπε με εξαιρετική έμφαση ο λοιμωξιολόγος.

Τόνισε δε ότι στη Θεσσαλονίκη δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για παρέκκλιση από τα μέτρα.

«Η Αττική την προηγούμενη εβδομάδα παρουσίασε τη ηπιότερη επιβάρυνση της επιδημιολογικής κατάστασης των τελευταίων 30 ημερών καθώς και τη σημαντικότερη συρρίκνωση του δείκτη Rt με σημάδια ακόμα και μείωσης του ενεργού αριθμού των κρουσμάτων» υπογράμμισε επιπλέον ο καθηγητής Ιατρικής.

Όμως, «αυτή η διαφαινόμενη και εξαιρετικά εύθραυστη πιθανή βελτίωση δεν είναι επαρκής για να ελαφρύνει την πίεση στο σύστημα υγείας άμεσα και έτσι είναι πιθανό να συνεχίσουν να αυξάνονται οι δείκτες βαρύτητας των εισαγωγών και των ατόμων που χρειάζονται μηχανική υποστήριξη για τις επόμενες 7-10 ημέρες» στην Αθήνα, εξήγησε.

Ανέφερε ακόμα ότι αν η Αθήνα είχε περιέλθει στην κατάσταση της Θεσσαλονίκης, τότε τα κρούσματα θα ξεπερνούσαν τις 2.200 καθημερινά. 

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανέφερε ότι αν υπολογίσει κανείς ότι για κάθε μία διάγνωση υπάρχουν άλλες δύο με τρεις αδιάγνωστες, δεν υπάρχουν πάνω από 100.000 κρούσματα στη χώρα. Ωστόσο αυτό αλλάζει ανάλογα και με το πόσο διάστημα κάποιος αποτελεί ενεργό κρούσμα. Πρόσθεσε, ότι ο αριθμός κρουσμάτων είναι παρόμοιος σε Αττική και Θεσσαλονίκη.

Αναφορικά με το Rt είπε ότι αυτό κυμαίνεται λίγο πιο κάτω από το 1,5 καθώς και ότι αυτός ο αριθμός αφορά τις διαγνώσεις που έγιναν πριν από 10 ημέρες.

Ο επίκουρος καθηγητής πρόσθεσε ότι η πλειοψηφία των νέων διαγνώσεων καταγράφεται εκτός Αττικής και Θεσσαλονίκης.

Αναφορικά με τα θετικά νέα από το εμβόλιο της Moderna, o Γκίκας Μαγιορκίνης είπε ότι «θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι έχουμε πάρα πολύ δρόμο να διανύσουμε». «Σε εξαιρετικά μικρό χρονικό διάστημα είναι δυνατόν να έχουμε μαζική επιδημική έκρηξη με πολλά κρούσματα, με πολλούς θανάτους» υπογράμμισε ο καθηγητής, προσθέτοντας ότι «οι όποιες ισορροπίες και αν επιτευχθούν τώρα και στο αμέσως επόμενο μέλλον, είναι εξαιρετικά ασταθείς. Υπομονή, λοιπόν, και σύντομα νομίζω θα έχουμε ακόμα καλύτερα νέα» κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα