Κορονοϊός: Σχεδόν 1.000 κρούσματα σήμερα σε Αττική και Θεσσαλονίκη, τριψήφιος αριθμός σε Πέλλα και Δράμα

Χωρίς τον Νίκο Χαρδαλιά πραγματοποιήθηκε η σημερινή ενημέρωση για τον κορονοϊό στο Υπουργείο Υγείας. Πάνω από 2.100 τα κρούσματα σήμερα.

Από τα 2.198 κρούσματα σήμερα, στην Αττική εντοπίστηκαν 492 κρούσματα και 491 στη Θεσσαλονίκη ανέφερε στην εισαγωγική της τοποθέτηση για κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό η Βάνα Παπαευαγγέλου.

Τριψήφιος είναι ο αριθμός στη Δράμα με 147

και στην Πέλλα με 122. «Χάσαμε μάχιμους συναδέλφους μας γιατρούς. Αυτό μας δείχνει πως ο καθένας μας είναι ευάλωτος» είπε η λοιμωξιολόγος για τον θάνατο του γιατρού της Βουλής, αλλά και του γιατρούς την Κρήτη τις τελευταίες ημέρες.

Νωρίτερα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε τα κρούσματα σήμερα 16/11 που είναι είναι 2.198 ενώ οι διασωληνωμένοι φτάνουν τους 400, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ.

Από αυτά τα 21 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 76.403.

«Μας περιμένει ακόμα μία δύσκολη εβδομάδα.Ο μέσος όρος ηλικίας ασθενών έχει μειωθεί στα 64 χρόνια, ενώ νεαροί ενήλικες νοσηλεύονται τις μονάδες εντατικής θεραπείας. Η αύξηση των κρουσμάτων είναι επιθετική το τελευταίο 10ημερο. Το επιδημιολογικό φορτίο είναι μεγάλο και είναι στο χέρι μας να το μειώσουμε», τόνισε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.

Επεσήμανε, ότι τις τελευταίες ημέρες έχουν διαγνωστεί περίπου 2.500 κρούσματα σε ανθρώπους άνω των 65 ετών, κάτι που σημαίνει ότι το σύστημα υγείας θα δεχθεί πίεση και τις επόμενες ημέρες.

Οσον αφορά το κλείσιμο των σχολείων η κ. Παπαευγγέλλου τόνισε πως ήταν επιτακτική ανάγκη, καθώς όσον ήταν ανοιχτά η κινητικότητα τόσο των παιδιών όσο και των γονιών συνέβαλε στην έξαρση του ιού.

Τα σχολεία έμειναν ανοικτά, καθώς τα παιδιά μεταδίδουν πολύ λιγότερο από ότι έφηβοι και ενήλικες, εξήγησε στη συνέχεια η κ. Παπαευαγγέλου. Όπως τόνισε, στα παιδιά η μετάδοση είναι χαμηλή, ιδιαίτερα αν το κρούσμα είναι κάτω των εννέα ετών κάνοντας αναφορά σε ιατρική βιβλιογραφία και μελέτες. Μια εξ αυτών, στην οποία συμμετείχε και Έλληνας καθηγητής, έδειξε πως τα παιδιά κάτω των 14 ετών μεταδίδουν πολύ λιγότερο, ενώ μια μελέτη από την Αυστραλία με πολύ σχολαστική ιχνηλάτηση, έδειξε πως η πιθανότητα να μεταδώσει τον ιό ένα παιδί ήταν 1/4000.

Έχοντας εξηγήσει όλα τα παραπάνω, η κ. Παπαευαγγέλου αναφέρθηκε στη συνέχεια στην απόφαση να κλείσουν όλα τα σχολεία από τη Δευτέρα (16.11) σε όλη τη χώρα. «Με τόσο βαρύ ιικό φορτίο ήταν μονόδρομος το κλείσιμο των σχολείων», ανέφερε και πρόσθεσε: «Για να μειωθεί η κινητικότητα των πολιτών που σχετίζονται με το σχολείο. Δεν μεταφέρονται μόνο οι μαθητές, αλλά οι εκπαιδευτικοί, οι υπόλοιποι εργαζόμενοι και φυσικά οι γονείς. Το σχολικό περιβάλλον δεν είναι επιβαρυντικός παράγοντας, όμως, θέλαμε να μειωθεί η κινητικότητα του πληθυσμού και να μειωθεί το επιδημιολογικό φορτίο. Όσο είναι κλειστά, υπάρχει μείωση της κινητικότητας».

Επιπλέον, σχολίασε πως «Η τηλεκπαίδευση είναι πρόκληση για τα παιδιά και τους γονείς. Όλοι οι εργαζόμενοι γονείς που λείπαμε από το σπίτι όταν τα παιδιά ήταν μικρά, αναλογιζόμαστε τι ωραία θα ήταν να είχαμε και εμείς την ευκαιρία να είχαμε μερικές ώρες με τα παιδιά μας στο σπίτι. Ίσως είναι μια ευκαιρία να περάσετε περισσότερο χρόνο με τα παιδιά σας».

Πενταπλάσιο το επιδημιολογικό φορτίο στη Θεσσαλονίκη από ότι στην Αττική

Η Θεσσαλονίκη σε σχέση με την Αττική έχει πενταπλάσιο φορτίο ανέφερε στη συνέχεια ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

«Οι δείκτες βαρύτητας θα αργήσουν να βελτιωθούν στη Θεσσαλονίκη, ενώ δεν υπάρχει περιθώριο παρά μόνο αυστηρή τήρηση των μέτρων. Το δεύτερο δεκαήμερο ο ιός χτύπησε ηλικίες από 19 εώς και 39 ετών και στη συνέχεια επεκτάθηκε στις ομάδες των 40 και άνω που είναι πιο επιβαρυμένοι.Οι επαφές πρέπει να περιοριστούν στο ελάχιστο δυνατό τις επόμενες εβδομάδες και μάλιστα με τα ίδια άτομα. Εχουμε πάρα πολύ δρόμο να διανύσουμε, έχουμε επιδημική έξαρση με πολλά κρούσματα και θανάτους, εξαιρετικά ασταθείς οι όποιες εξελίξεις όσον αφορά τα κρούσματα αυτή τη στιγμή», τόνισε.

Keywords
Τυχαία Θέματα