Παπαευαγγέλου: Θα συνεχίσουν να αυξάνονται οι διασωληνωμένοι – «Μας εξέπληξε η εκθετική αύξηση στη Θεσσαλονίκη» (video)

Θα περίμενε κανείς μεγαλύτερη ύφεση στα κρούσματα μετά από lockdown τριών εβδομάδων στη Θεσσαλονίκη και δύο εβδομάδων στην υπόλοιπη Ελλάδα, ανέφερε η καθηγήτρια παιδιατρικής λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου, συμπληρώνοντας, ωστόσο, ότι από τα δεδομένα φαίνεται πως υπάρχει μια τάση σταθεροποίησης. «Ακόμα, όμως, η χώρα έχει υψηλό επιδημικό φορτίο», τόνισε κατά τη διάρκεια

της ενημέρωση για την πορεία του κορονοϊού μετά την ανακοίνωση των 2.581 κρουσμάτων και το μαύρο ρεκόρ των 72 νεκρών και 519 διασωληνωμένων.

Συγκεκριμένα ανέφερε πως με βάση την εβδομαδιαία μεταβολή μέσου όρου επιδημιολογικού φορτίου υπάρχει κάποια σταθεροποίηση στην Αττική και στη βόρεια Ελλάδα, αλλά αυξητική τάση στη Θεσσαλία. Πρόσθεσε, ακόμα, ότι για δύο εβδομάδες ακόμα θα πιέζεται το σύστημα υγείας, ενώ στη βόρεια Ελλάδα θα αυξάνονται οι διασωληνωμένοι.

Η Βάνα Παπαευαγγέλου είπε πως η μη ύφεση πιθανόν να οφείλεται στη μη σχολαστική τήρηση των μέτρων. Αν και το lockdown φαίνεται να αποδίδει, απαραίτητη είναι και η προσωπική προσπάθεια, με μείωση μετακινήσεων, αποφυγή συγχρωτισμού και καθολική χρήση μάσκας.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση τόνισε ότι «μας εξέπληξε η εκθετική αύξηση κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη, δεν την περιμέναμε» κάνοντας λόγο για διάφορους λόγους, όπως πάρτι και συναθροίσεις. «Ο ρυθμός αύξησης μειώθηκε στην Αττική πιο εύκολα και πιο γρήγορα, επομένως νομίζω δεν θα δούμε τους αριθμούς της Θεσσαλονίκης στην Αθήνα» συμπλήρωσε.

Μαγιορκίνης: Η δομή της ελληνικής οικογένειας, όχημα του ιού

Ο ιός χρησιμοποιεί ως όχημα τη δομή της ελληνικής οικογένειας, τόνισε, από την πλευρά του καθηγητής Ιατρικής Γκίκας Μαγιορκίνης, κάνοντας έκκληση στους νεότερους να αποφύγουν τις στενές επαφές με τους γηραιότερους και να τους προστατεύσουν.

Πρόσθεσε ότι η πλειοψηφία των διαγνώσεων πλέον βρίσκεται εκτός Αττικής και Θεσσαλονίκης, ενώ εξαιρετικά υψηλό είναι το επιδημιολογικό φορτίο στη βόρεια Ελλάδα. Στην Αττική, τόνισε, η εικόνα φαίνεται να βελτιώνεται, ενώ στη Θεσσαλονίκη υπάρχει υπερπενταπλάσιο φορτίο σε σχέση με την Αττική.

Για επίταξη ιδιωτικών κλινικών

Αναφερόμενος στην επίταξη ιδιωτικών κλινικών στη Θεσσαλονίκη, ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, είπε πως «προχωρήσαμε σε αυτή την κίνηση, η οποία προβλεπόταν από το πρώτο κύμα, για να μην βρεθούμε προ εκπλήξεως, για να αποφύγουμε μια δυσμενή εξέλιξη, καθώς υπήρχε ανάγκη για επιπλέον κλίνες». Τόνισε, επίσης, πως αν χρειαστεί θα προχωρήσουν και σε επίταξη ιδιωτικών γιατρών, για τους οποίους ήδη υπάρχει πρόσκληση για συνεργασία με το ΕΣΥ.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε νέα μέτρα για τον περιορισμό των μετακινήσεων από τα σύνορα της χώρας στη βόρεια Ελλάδα, λέγοντας πως η έλευση από τα χερσαία σύνορα γίνεται από σήμερα το πρωί μόνο για Έλληνες ή για όσους έχουν άδεια παραμονής στη χώρα, από τις 7 το πρωί μέχρι τις 11 το βράδυ.

Τόνισε, ακόμα, ότι από την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε ενδείξεις για το πότε και το πώς θα γίνει η άρση του lockdown. «Η πρόθεση είναι να πάμε σε σταδιακή άρση. Σε κάθε περίπτωση όλα θα αξιολογηθούν την επόμενη εβδομάδα. Ας μην κάνουμε πίσω όμως στην τήρηση των μέτρων», τόνισε χαρακτηριστικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα