Κορονοϊός: Έχουμε πόλεμο, σκούρα τα πράγματα στη Βόρεια Ελλάδα, κλειστά όλα τα βόρεια χερσαία σύνορα

Kλειστά τα χερσαία σύνορα της Βόρειας Ελλάδας σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς. «Έχουμε πόλεμο» δήλωσε η Βάνα Παπαευγγέλου, ενώ ο Γκίκας Μαγιορκίνης εξήγησε ότι ο ιικό φορτίο είναι σε υψηλά επίπεδα στη Βόρεια Ελλάδα

Στο πλευρό του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης

καθώς και ο καθηγητής Γκίκας Μαργιοκρίνης και η καθηγήτρια Βάνα Παπαευγγέλου.Υπενθυμίζεται ότι τα κρούσματα την Πέμπτη 19/11 σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ έφτασαν τα 3227, οι νεκροί τους 59 ενώ 499 συμπολίτες μας ήταν διασωληνωμένοι. Σήμερα έφτασαν τα 2.581, 72 θάνατοι και οι διασωληνωμένοι ξεπέρασαν τους 500. Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ ΕΔΩ

H επίκουρη καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας ΕΚΠΑ, Βάνα Παπαευαγγέλου και μέλος της επιτροπής Εμπειρογνωμόνων πήρε πρώτα το λόγο και τόνισε αρχικά ότι για περίπου 1 με δύο εβδομάδες θα υπάρχει πίεση στο ΕΣΥ ενώ υπογράμμισε ότι στην Θεσσαλία και στην Βόρεια Ελλάδα η κατάσταση είναι πιο δύσκολη. «Έχουμε πόλεμο» είπε χαρακτηριστικά.

Παπαευαγγέλου: Έχουμε πόλεμο, ο εμβολιασμός η μόνη λύση

«Ο μαζικός εμβολιασμός είναι η μόνη λύση για επιτύχουμε αυτό που λέγεται ανοσία της αγέλης» είπε.

«Το κακό είναι πως το δεύτερο κύμα της πανδημίας θερίζει ζωές», τόνισε και υπενθύμισε διαπίστωση επιστήμονα του ΠΟΥ πως εάν η χρήση μάσκας επεκταθεί στο 95%, δεν θα χρειάζεται lockdown.

«Περιμέναμε μεγαλύτερη ύφεση στα κρούσματα, τρεις εβδομάδες μετά το lockdown», είπε η κ. Βάνα Παπαευαγγέλου, η οποία εκτίμησε πως το σύστημα υγείας θα συνεχίσει να πιέζεται για μία με δύο εβδομάδες, καθώς οι διασωληνωμένοι πως θα αρχίσουν να αυξάνονται.

«Η κούραση των περιορισμών υπερτερεί», σημείωσε η κ. Παπαευαγγέλου, διαπιστώνοντας χαλάρωση στην τήρηση των περιοριστικών μέτρων. «Είναι μεγάλο λάθος να χαλαρώνουμε εάν κάποιος στο περιβάλλον μας υπήρξε ασυμπτωματικός ή νόσησε ελαφρά», τόνισε και συνέχισε: «Κανείς δεν είναι άτρωτος, έχουμε πραγματικά πόλεμο. Και εάν υπήρχαν πραγματικές σφαίρες, κανένας δεν θα χαλάρωνε».

«Να κάνουμε ό,τι πρέπει ο καθένας από εμάς ξεχωριστά για να φτάσουμε στο πολυπόθητο ραντεβού μας με το εμβόλιο» σημείωσε η κ. Παπαευαγγέλου, υπενθυμίζοντας επίσης την δήλωση του Χανς Κλούγκε, διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) ότι εάν φτάσει η χρήση της μάσκας στο 95%, ίσως τα λοκντάουν να μην είναι απαραίτητα.

 Η κ. Παπαευαγγέλου τόνισε, επίσης, ότι γίνεται προσπάθεια να αυξηθεί ο αριθμός των τεστ που διενεργούνται, ώστε να εντοπιστούν ασυμπτωματικοί φορείς, οι οποίοι ωστόσο μεταδίδουν τον ιό.

O Γκίκας Μαγιορκίνης από τη πλευρά του τόνισε ότι η ΕΕ είναι σε κόκκινο συναγερμό. Αττική και Θεσσαλονίκη «νοσούν» ακόμα. Ο καθηγητής εξήγησε ότι ο ιός περνά από τους νεότερους στους γηραιότερους.« Τώρα είναι η ώρα να προστατέψετε την οικογένειά σας» είπε μεταξύ άλλων. Περισσότερα ΕΔΩ

Μαγιορκίνης: Εξαιρετικά βαρύ το ιικό φορτίο στη Βόρεια Ελλάδα

Τον λόγο πήρε αμέσως μετά ο Γκίκας Μαγιορκίνης, ο οποίος επεσήμανε πως για ακόμη μια φορά, παρατηρείται η μεγαλύτερη διασπορά εκτός Αττικής και Θεσσαλονίκης. Διαπίστωσε σε αυτό το πλαίσιο, πως το «ιικό φορτίο στη Βόρεια Ελλάδα είναι εξαιρετικά βαρύ». Εκτίμησε ωστόσο πώς υπάρχει σαφής έξοδος από την εκθετική διασπορά.

Ο ίδιος επεσήμανε επίσης πως η επιδημιολογική κατάσταση στην Αττική βελτιώνεται, ενώ η Θεσσαλονίκη, διατηρεί πενταπλάσιο ιικό φορτίο σε σχέση με την πρωτεύουσα. Και πρόσθεσε εν αναμονή των εμβολίων ότι πρέπει να κάνουμε υπομονή και να τηρούμε τα μέτρα.

«Στα επιμέρους ζητήματα της επιδημίας στην Ελλάδα βλέπουμε ότι η πλειοψηφία των διαγνώσεων εξακολουθεί να καταγράφεται εκτός Αττικής και Θεσσαλονίκης, με σαφή στοιχεία εξόδου, ωστόσο, από την εκθετική αύξηση» υπογράμμισε ο κ. Μαγιορκίνης.

Όπως σημείωσε ο καθηγητής «το φορτίο είναι εξαιρετικά βαρύ στα βόρεια της χώρας και επίσης έχει σαφή στοιχεία τοπικού χαρακτήρα».

«Η Αττική αυτή την εβδομάδα συνέχισε να βελτιώνεται με ακόμα ηπιότερη από την προηγούμενη εβδομάδα επιβάρυνση της επιδημιολογικής κατάστασης και περαιτέρω συρρίκνωση του δείκτη Rt» επισήμανε ο κ. καθηγητής.

«Η Θεσσαλονίκη σε σχέση με την Αττική διατηρεί υπερπενταπλάσιο επιδημικό φορτίο ενδεικτικό της μεγάλης έντασης της υπερμετάδοσης που βίωσε στα μέσα και προς τα τέλη του Οκτωβρίου. Ο δείκτης μετάδοσης Rt φαίνεται ότι πλέον έχει προσεγγίσει τα επίπεδα της Αττικής και η πρόβλεψη δείχνει περαιτέρω συρρίκνωση» υπογράμμισε ο επιδημιολόγος.

Aκόμα περισσότερα σχετικά με τις δηλώσεις που έκανε για την βόρεια Ελλάδα ΕΔΩ

Χαρδαλιάς: Kλείνουν όλα τα χερσαία σύνορα της Βόρειας Ελλάδας

Στην συνέχεια, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς υπενθύμισε τα μέτρα που ισχύουν από σήμερα το πρωί στις Βόρειες πύλες εισόδου.

Σφραγίζονται τα βόρεια χερσαία σύνορα της Ελλάδας, με την διέλευση υπό όρους να γίνεται μόνο από τις 7 το πρωί έως τις 11 το βράδυ.

Ειδικότερα, και όπως ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς σε όλες τις χερσαίες βόρειες πύλες της χώρας ισχύουν τα ακόλουθα:

Προμαχώνας

Διέλευση μόνο ελλήνων και ευρωπαίων πολιτών από τις 7 το πρωί έως τις 11 το βράδυ.

Τα εμπορεύματα διέρχονται όλο το 24ωρο.

Κακαβιά

Διέλευση μόνο Ελλήνων από τις 7 το πρωί έως τις 11 το βράδυ.

Όσοι μπαίνουν στην χώρα θα τίθενται σε 7ημερη καραντίνα.

Ευζώνους - Κήπους

Διέλευση μόνο Ελλήνων από τις 7 το πρωί έως τις 11 το βράδυ.

Τα εμπορεύματα διέρχονται όλο το 24ωρο.

Νυμφαίο - Εξοχή

Διέλευση μόνο εμπορευμάτων, μόνο ο οδηγός στο όχημα

Κρυσταλλοπηγή είναι κλειστή

Περισσότερα για της δηλώσεις Χαρδαλιά ΕΔΩ

Keywords
Τυχαία Θέματα