Eurogroup: Ξεκίνησε η κρίσιμη τηλεδιάσκεψη – Ελπίδα να βγει «λευκός καπνός»

Στις 10:30 ώρα Ελλάδας ξεκίνησε, τελικά, η τηλεδιάσκεψη του πολύ κρίσιμου Eurogroup για να παρθούν αποφάσεις για την κρίση του κορονοϊού, έπειτα από αλλεπάλληλες αναβολές. Αυτό ανακοίνωσε με νεότερη ανάρτηση του εκπροσώπου του προέδρου του Eurogroup Μάριο Σεντένο, Λουίς Ρέγκο.

«Είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε τη συνεδρίαση του Eurogroup. Θα αρχίσει στις 21.30 ώρα Βρυξελλών», έγραψε σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter,

ο Λουίς Ρέγκο.

Η τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Οικονομικών των κρατών-μελών της Ευρωζώνης για την οικονομική απάντηση στον οικονομικό αντίκτυπο του κορονοϊού, αρχικά επρόκειτο να ξεκινήσει στις 6 το απόγευμα.

Ok, we are ready to start the #Eurogroup meeting.
It will begin at 21.30 Brussels time.
Apologies to all those following this. https://t.co/ob4TYRbEfL

— LuisRego (@ljrego) April 9, 2020


Το στίγμα το έδωσε πριν από λίγη ώρα ο πρόεδρος του Eurogroup, εκφράζοντας την πεποίθηση πως είμαστε κοντά σε συμφωνία. «Είμαστε πολύ κοντά σε μία συμφωνία. Πιστεύω – εξακολουθώ να πιστεύω – ότι αυτή τη φορά θα αρθούμε όλοι στο ύψος των περιστάσεων. Και θα δείξουμε το αναγκαίο πνεύμα συμβιβασμού, το οποίο είναι το θεμέλιο της Ένωσης μας», έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο Μάριο Σεντένο.

The meeting has started! https://t.co/SZZwyvkRtY pic.twitter.com/40anitS2mk

— LuisRego (@ljrego) April 9, 2020


«Υπάρχει πρόοδος», είπε ο γάλλος ΥΠΟΙΚ

Μια συμφωνία μεταξύ των Υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης για επιπλέον κοινά μέτρα στήριξης των οικονομιών τους για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού είναι κοντά να επιτευχθεί, δήλωσε πριν από έναρξη του Eurogroup ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ. «Μια συμφωνία είναι αναγκαία, μια συμφωνία είναι εφικτή. Κάνουμε πρόοδο», ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

Le ministre de l’Economie et des Finances @BrunoLeMaire répondra demain aux questions de @SoMabrouk dans la matinale de @MattBelliard #RadioOuverte pic.twitter.com/K5ykGVrZwK

Europe 1 (@Europe1) April 9, 2020

Θρίλερ με συνεχείς αναβολές

Σε ένα ατελείωτο θρίλερ εξελίχθηκε, λοιπόν, το Eurogroup και την Πέμπτη (09/04), με διαρκείς αναβολές και το παρασκήνιο να οργιάζει. Αρχικά είχε προγραμματιστεί η νέα συνεδρίαση (μετά το ναυάγιο της περασμένης Τρίτης) για τις 18:00 ώρα Ελλάδος. Ανακοινώθηκε, ωστόσο, ότι θα αρχίσει με μία ώρα καθυστέρηση και εν συνεχεία ο ο Λουίς Ρέγκο, εκπρόσωπος Τύπου του πρόεδρου του Συμβουλίου Μάριο Σεντένο ανακοίνωσε μία ακόμη αναβολή, για τις 20:00 ώρα Ελλάδας. Νωρίτερα, ο πρόεδρος του Eurogroup είχε αφήσει ελπίδες λέγοντας πως το Συμβούλιο είναι κοντά σε συμφωνία.

«Όπως μόλις δήλωσε ο Μάριο Σεντένο, φτάνουμε πιο κοντά σε μία συμφωνία. Χρειαζόμαστε, όμως, μία ώρα ακόμη πριν μπορέσουμε να αρχίσουμε. Η συνεδρίαση του Eurogroup αναμένεται τώρα για τις 19.00, ώρα Βρυξελλών», έγραψε ο Ρέγκο στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter.

As @mariofcenteno just said, we are getting closer to a deal. But we need yet another hour before we can start. #Eurogroup meeting now set for 19h brussels time…

— LuisRego (@ljrego) April 9, 2020

Μήνυμα αισιοδοξίας από Σεντένο – «Είμαστε πολύ κοντά σε μία συμφωνία»

«Είμαστε πολύ κοντά σε μία συμφωνία», έγραψε, νωρίτερα, ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter, λίγο πριν από την έναρξη της συνεδρίασης, μέσω τηλεδιάσκεψης. Αφήνοντας έτσι αισιόδοξα μηνύματα.

«Είμαστε πολύ κοντά σε μία συμφωνία. Πιστεύω – εξακολουθώ να πιστεύω – ότι αυτή τη φορά θα αρθούμε ΟΛΟΙ στο ύψος των περιστάσεων. Και θα δείξουμε το αναγκαίο πνεύμα συμβιβασμού, το οποίο είναι το θεμέλιο της Ένωσης μας», έγραψε ο πρόεδρος του Eurogroup.

We are very close to an agreement. I trust – I still trust – that this time we will ALL rise to the occasion. And show the necessary spirit of compromise, which is the bedrock of our Union #Eurogroup #COVIDー19 pic.twitter.com/C6TVYSbIET

— Mário Centeno (@mariofcenteno) April 9, 2020

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα έγινε γνωστό πως Γαλλία και Γερμανία ετοιμάζουν μια συμβιβαστική πρόταση, ενώ ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε εκτιμά ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία στη σημερινή κρίσιμη συνεδρίαση.

Με την Άγκελα Μέρκελ να απορρίπτει, πάντως, το ευρωμόλογο. Η καγκελάριος τάχθηκε υπέρ μιας ενιαίας ευρωπαϊκής απάντησης, τονίζοντας πως η Γερμανία θα παίξει τον ρόλο της προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι θα υπάρχει αλληλεγγύη.

Intense contacts with fellow finance ministers before restarting the #Eurogroup this evening. Our citizens trust depends on us. We must come to an agreement. #Covid_19 pic.twitter.com/xafiSn86KQ

— Mário Centeno (@mariofcenteno) April 9, 2020

Σολτς: Μια συμφωνία για ευρωπαϊκό πακέτο βοήθειας είναι πιθανότερη από ποτέ

Επίσης, ο Υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς πιστεύει ότι είναι πολύ κοντά η επίλυση της διαφωνίας σχετικά με το πακέτο διάσωσης των χωρών της της ΕΕ που πλήττονται ιδιαίτερα από τον κορονοϊό.

«Φαίνεται ότι μια συμφωνία είναι δυνατή και πιθανότερη από ποτέ», δήλωσε ο αντικαγκελάριος πριν από την έναρξη της νέας διαπραγμάτευσης των Υπουργών Οικονομικών της ΕΕ.

«Το διάλειμμα της μιας ημέρας συνέβαλε στο να δυναμώσει η θέληση όλων να βρούμε μια κοινή λύση. Υπήρξε μεγάλος αριθμός διμερών συνομιλιών την Τετάρτη και την Πέμπτη. Τώρα είναι σημαντικό να τα καταφέρουμε τελικά. Η κρίση του κορονοϊού αφορά εξίσου όλους τους πολίτες της Ευρώπης, γι αυτό και πρέπει να υπάρχει μια κοινή και αλληλέγγυα απάντηση», συμπλήρωσε ο σοσιαλδημοκράτης (SPD) πολιτικός.

Ahead of today’s Eurogroup meeting, German Finance Minister Olaf Scholz is optimistic ministers will come together on a #COVID19 recovery plan, despite failing to agree earlier this week. pic.twitter.com/ZrZ6mE1Yeh

— DW Europe (@dw_europe) April 9, 2020

Πηγή: Eurogroup: Ξεκίνησε η κρίσιμη τηλεδιάσκεψη – Ελπίδα να βγει «λευκός καπνός» - altsantiri

Keywords
Τυχαία Θέματα