Eurogroup: Έκλεισε η συμφωνία – Άμεσα διαθέσιμα 500 δισ. ευρώ στη μάχη κατά του κορονοϊού

Λίγο μετά στις 23:15 ώρα Ελλάδος βγήκε τελικά «λευκός καπνός» από την τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Οικονομικών των κρατών-μελών της Ευρωζώνης για την οικονομική απάντηση στον οικονομικό αντίκτυπο του κορονοϊού… «500 δισ. ευρώ θα είναι άμεσα διαθέσιμα» έγραψε στο Twitter ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρούνο Λεμέρ και δήλωσε: «Τα κράτη μέλη συμφώνησαν να κινητοποιήσουν 1 τρισεκατομμύριο ευρώ».

Δεν πέρασαν, πάντως, τα κορονο-ομόλογα, κάτι που είχε δηλώσει η

ίδια η Άγκελα Μέρκελ και έτσι έγινε δεκτή η θέση που στήριζαν η Ολλανδία και οι υπόλοιποι βόρειοι. Θα ενεργοποιηθεί και ο ESM (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας), χωρίς όρους για υγειονομικά έξοδα, με όρους για στήριξη σε άλλους τομείς. «Ο ESM μπορεί να προσφέρει οικονομική βοήθεια σε χώρες χωρίς όρους για υγειονομικά έξοδα. Θα διατεθεί επίσης για οικονομική στήριξη, αλλά με όρους», είπε, άλλωστε, ο ολλανδός ΥΠΟΙΚ, Βόκπε Χούκστρα.

Αργότερα ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο έκανε, μέσω της συνέντευξης Τύπου, γνωστούς τους όρους της συμφωνίας και το πώς θα δοθούν τα χρήματα, κάτι που βασίζεται σε ότι αναφέρθηκε παραπάνω σχετικά με το σχέδιο των «27».

Μετά το «ναυάγιο» της περασμένης εβδομάδας, οι πληροφορίες ανέφεραν πως το παρασκήνιο… οργίαζε και οι ηγέτες ήταν αποφασισμένοι να μην ξεκινήσουν την τηλεδιάσκεψη αν πρώτα δεν τα είχαν βρει, τουλάχιστον σε πολύ μεγάλο βαθμό. Οι αναβολές ήταν πολλές και την Πέμπτη (09/04).

Meeting ended with ministers clapping. Press conference in 15 minutes pic.twitter.com/OnZFAzzsDr

— LuisRego (@ljrego) April 9, 2020


Η τηλεδιάσκεψη ολοκληρώθηκε, μάλιστα, με χειροκροτήματα, όπως έγραψε ο εκπρόσωπος του Μάριο Σεντένο στο Twitter, κάτι που δείχνει το πόσο πολύ ήθελαν όλοι να υπάρξει κοινό κείμενο, ακόμα και με παραχωρήσεις από κάποιους.

«Εξαιρετική συμφωνία μεταξύ των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών ως απάντηση στον οικονομικό αντίκτυπο του κορονοϊού: 500 δισ. ευρώ άμεσα διαθέσιμα» έγραψε στο Twitter ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρούνο Λεμέρ.

Excellent accord entre ministres des Finances européens sur la réponse économique au #Coronavirus : 500 milliards d’euros disponibles immédiatement. Un fonds de relance à venir. L’Europe décide et se montre à la hauteur de la gravité de la crise.

— Bruno Le Maire (@BrunoLeMaire) April 9, 2020

H Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Ολλανδία συμφώνησαν το βράδυ σε ένα πακέτο οικονομικής στήριξης κατά της επιδημίας του κορονοϊού, ανοίγοντας τον δρόμο για μία συμφωνία και των 27 υπουργών Οικονομικών της ΕΕ, ανέφεραν διπλωματικές πηγές, σύμφωνα με το «Reuters».

Η συμφωνία προβλέπει ελάχιστους όρους για την πρόσβαση των χωρών στις πιστωτικές γραμμές του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, που θα εστιάζουν στη χρηματοδότηση υγειονομικών δαπανών που σχετίζονται με τον ιό. Σε μία ένδειξη ότι η Ολλανδία υποχώρησε από την προηγούμενη σκληρή στάση της, δεν συνδέονται με τις πιστωτικές γραμμές οικονομικοί όροι, δήλωσαν οι πηγές.

«Όχι» στα κορονοομόλογα – Ξεκάθαρος ο Ολλανδός ΥΠΟΙΚ

Ο ολλανδός υπουργός Οικονομικών ήταν σαφής πως η βοήθεια από τον ESM για υγειονομικούς σκοπούς θα είναι άνευ όρων, αλλά η βοήθεια για την οικονομία και για άλλους τομείς θα είναι υπό όρους κάτι που τον βρίσκει «και λογικό και δίκαιο», όπως ανέφερε ο ίδιος στο Twitter.

«Οι τελευταίες μέρες ήταν εντατικές, αλλά επιτύχαμε ένα καλό αποτέλεσμα στο Eurogroup σήμερα. Έχουμε συνάψει λογικές συμφωνίες για τις Κάτω Χώρες και την Ευρώπη σχετικά με τις συνέπειες της κρίσης κορωνοϊού που αντιμετωπίζουμε. Έχουμε θέσει ένα ολοκληρωμένο πακέτο στο τραπέζι που θα βοηθήσει τις χώρες να χρηματοδοτήσουν το υγειονομικό κόστος, θα βοηθήσει τις εταιρείες και τους εργαζομένους μας. Υπό τις κατάλληλες συνθήκες, θα συμβάλει επίσης στη μακροπρόθεσμη οικοδόμηση των εθνικών μας οικονομιών», ανέφερε σε μια σειρά από tweets ο Ολλανδός ΥΠΟΙΚ, Βόκπε Χούκστρα.

«Ο ESM μπορεί να προσφέρει οικονομική βοήθεια σε χώρες χωρίς όρους για υγειονομικά έξοδα. Θα διατεθεί επίσης για οικονομική στήριξη, αλλά με όρους. Αυτό είναι δίκαιο και λογικό. Είμαστε και θα παραμείνουμε αντίθετοι στα κορονοομόλογα. Πιστεύουμε ότι αυτή η ιδέα δεν θα βοηθήσει μακροπρόθεσμα την Ευρώπη ή την Ολλανδία», πρόσθεσε.

1/6 After long and intense conversations the last couple of days, the #Eurogroup came to a good conclusion today. We made sensible agreements together for Europe and the NL to face the #coronacrisis. pic.twitter.com/2u33trWJgp

— Wopke Hoekstra (@WBHoekstra) April 9, 2020


Λεμέρ: «Σχέδιο 1 τρισεκατομμυρίου ευρώ, το πιο σημαντικό στην ιστορία της ΕΕ»

Ο γάλλος Υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ δήλωσε μετά τη λήξη της τηλεδιάσκεψης πως τα κράτη μέλη συμφώνησαν να κινητοποιήσουν 1 τρισεκατομμύριο ευρώ για τη στήριξη της οικονομίας για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης του κορονοϊού, στο πιο σημαντικό οικονομικό σχέδιο στην ιστορία της ΕΕ.

Σε επικοινωνία του με δημοσιογράφους ο Λεμέρ τόνισε πως ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας θα ενεργοποιηθεί με χαλαρούς όρους. Παράλληλα είπε ως η συμφωνία θα καταστήσει 500 δισεκατομμύρια ευρώ άμεσα διαθέσιμα και πως ένα ταμείο στήριξης θα ακολουθήσει. «Η Ευρώπη έδειξε πως μπορεί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων αυτής της κρίσης», τόνισε ο γάλλος Υπουργός Οικονομικών στο twitter.

Επετεύχθη «καλή συμφωνία» δηλώνει η ισπανίδα Υπουργός

Η ισπανίδα υπουργός Οικονομικών Νάντια Καλβίνο δήλωσε πως επιτεύχθηκε μια «καλή συμφωνία» ανάμεσα στα κράτη μέλη της ΕΕ για να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

«Καταλήξαμε σε μια καλή συμφωνία στο Eurogroup, ένα τριπλό δίχτυ ασφαλείας για εργαζόμενους, επιχειρήσεις και κράτη στην μάχη κατά του Covid-19», τόνισε με tweet της η Καλβίνο. «Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για τους κοινούς οικονομικούς μηχανισμούς οικονομικής ανάκαμψης», πρόσθεσε.

Meeting ended with ministers clapping. Press conference in 15 minutes pic.twitter.com/OnZFAzzsDr

— LuisRego (@ljrego) April 9, 2020

Η συνεδρίαση ξεκίνησε όταν γεφυρώθηκε το «χάσμα»

Οι ίδιες πληροφορίες ανέφεραν πως αν κατάφερναν οι Ευρωπαίοι ηγέτες να «γεφυρώσουν» το χάσμα και η συνεδρίαση ξεκινούσε, τότε θα ήταν θέμα χρόνου να ολοκληρωθεί κιόλας. Έτσι και έγινε, με την τηλεδιάσκεψη να ξεκινάει στις 22:30 ώρα Ελλάδος, ενώ είχε προγραμματιστεί για τις 18:00… Σε λιγότερο από μία ώρα μετά την έναρξη της συνεδρίασης, βγήκε ο «λευκός καπνός». Την είδηση για συμφωνία στο Eurogroup επιβεβαιώνει και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι.

#Eurogruppo ha trovato l’accordo. Un pacchetto di dimensioni senza precedenti per sostenere il sistema sanitario, la cassa integrazione, la liquidità alle imprese e il Fondo per un piano di rinascita. L’Europa è #solidarietà

— Paolo Gentiloni (@PaoloGentiloni) April 9, 2020


Η παράγραφος για τον ESM

Η συμφωνία των «27» υπήρξε προϊόν συμβιβασμού μεταξύ των χωρών που στοιχίζονται πίσω από τη Γαλλία (Ιταλία, Ελλάδα κ.α. ) και εκείνων που συμφωνούν με τη Γερμανία (Ολλανδία, Αυστρία κ.α.).

Στο ανεπίσημο κείμενο που κυκλοφόρησε με τη λήξη της τηλεδιάσκεψης γινόταν λόγος για συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών. Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής των «Financial Times» στις Βρυξέλλες το κρίσιμο σημείο έγκειται στην παράγραφο «16» για τον ESM: «Η μόνη απαίτηση για πρόσβαση στη γραμμή πίστωσης θα είναι ότι τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ που ζητούν υποστήριξη θα δεσμευτούν να χρησιμοποιήσουν αυτή τη γραμμή για να στηρίξουν την εγχώρια χρηματοδότηση του άμεσου και έμμεσου κόστους υγειονομικής περίθαλψης, θεραπείας και πρόληψης λόγω του COVID 19». Κάτι που ξεκαθάρισε τελικά στη συνέχεια, σχετικά με τη συμμετοχή του ESM (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας).

Breaking: EU finance ministers have reached agreement on a European rescue plan. The ESM element has been agreed, the European Commission’s SURE package, mobilising up to 100bn has been agreed, + the EIB pan European guarantee scheme has been agreed. Netherlands on board: source

— Tony Connelly (@tconnellyRTE) April 9, 2020

Στο πλαίσιο του συμβιβασμού, ο Μάριο Σεντένο θα στείλει επιστολή στους ηγέτες της ΕΕ, αναφέροντας ότι μερικές πρωτεύουσες τάσσονται υπέρ των κορωνοομολόγων και άλλες όχι. Η αμοιβαία αναγνώριση του χρέους δεν αναφέρεται, ωστόοσ, στο επίσημο έγγραφο.

Πηγή: Eurogroup: Έκλεισε η συμφωνία – Άμεσα διαθέσιμα 500 δισ. ευρώ στη μάχη κατά του κορονοϊού - altsantiri

Keywords
Τυχαία Θέματα