Eπικοινωνία Μακρόν – Τραμπ: Κοινό ενδιαφέρον για ειρήνη στην ανατολική Μεσόγειο (video)

Την ώρα που ο Νίκος Δένδιας έλεγε μετά τη συνάντησή του με τον Μάικ Πομπέο στη Βιέννη «ελπίζω να αποφύγουμε τη σύγκρουση στην αν. Μεσόγειο», ο Εμανουέλ Μακρόν διαβεβαίωσε πως οι απόψεις του σχετικά με την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο και τη Λιβύη είναι «συγκλίνουσες» με εκείνες του αμερικανού ομολόγου του Ντόναλντ Τραμπ και του πρίγκιπα διαδόχου του Άμπου Ντάμπι Μοχάμεντ Μπιν Ζάγιεντ, έπειτα από τηλεφωνικές συνδιαλέξεις μαζί τους. Με κοινό στόχο την ειρήνη.

«Μίλησα με τον πρόεδρο των

ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο, τη Λιβύη και τον Λίβανο. Οι απόψεις μας συγκλίνουν. Το ενδιαφέρον μας για την ειρήνη και την ασφάλεια εκεί είναι κοινό. Θα το κάνουμε να γίνει σεβαστό», επισήμανε με tweet ο πρόεδρος της Γαλλίας, ο οποίος έχει εκφράσει τη στήριξή του στην Ελλάδα, ενώ έγινε και ελληνικόγαλλική άσκηση στην περιοχή που προκαλεί η Τουρκία με το «Oruc Reis».

Je me suis entretenu avec le président américain Donald Trump de la situation en Méditerranée orientale, en Libye et au Liban. Nos vues sont convergentes. Notre intérêt à la paix et à la sécurité y est commun. Nous le ferons respecter.

— Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) August 14, 2020

Φαίνεται πως ο Εμανουέλ Μακρόν το έχει πάρει… πάνω του ώστε να επικρατήσει το δίκαιο και με ειρηνικό τρόπο, ενώ το «Oruc Reis» παραμένει σε ελληνική υφαλοκρηπίδα, σε περιοχή που λίγο έλειψε να συμβεί θερμό επεισόδιο.

Πλήρης στήριξη στην Ελλάδα από το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων

Εν τω μεταξύ, την πλήρη υποστήριξή τους στην Ελλάδα εξέφρασαν οι 27 υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά τη διάρκεια του έκτακτου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, το οποίο συνεκλήθη κατόπιν σχετικού ελληνικού αιτήματος προκειμένου να συζητηθούν οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Ο έλληνας ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας παρουσίασε στους ομολόγους του ντοκουμέντα σχετικά με την επακούμβηση ελληνικής φρεγάτας με τουρκική στην περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας που κινείται το «Oruc Reis».

Πρόκειται για το επεισόδιο το οποίο σχολίασε χθες (13/8) και ο τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τη φράση: «Και σήμερα είπαμε μην τυχόν επιτεθείτε στο Oruc Reis, αλλιώς θα πληρώσετε βαρύ τίμημα. Και πήρανε την πρώτη απάντηση».

Οι 27 εξέφρασαν την ανησυχία τους για την κατάσταση στην περιοχή, όμως για το ενδεχόμενο κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας θα υπάρξει σχετική συζήτηση στο επόμενο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε στις 28 Αυγούστου.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, είχε συνάντηση με τον αμερικανό ομόλογό του, Μάικ Πομπέο. Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, η τουρκική παραβατικότητα, καθώς και εταιρική σχέση ΕλλάδαςΗΠΑ.

Μάας: Να τερματιστούν οι προκλήσεις

«Οι προκλήσεις πρέπει να τερματιστούν. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια πολιτική λύση, μέσω ενός απευθείας διαλόγου μεταξύ των εμπλεκομένων πλευρών», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας και προεδρεύων του συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά το τρέχον εξάμηνο Χάικο Μάας, λίγο πριν από την έναρξη της έκτακτης τηλεδιάσκεψης των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, στο πλαίσιο της οποίας θα συζητηθεί, όπως είπε, το ζήτημα «των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, μεταξύ της Ελλάδας, της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Τουρκίας».

Ο κ. Μάας πρόσθεσε ακόμη ότι το Συμβούλιο θα ασχοληθεί με την κατάσταση στην Λευκορωσία, όπως διαμορφώνεται μετά τις πρόσφατες εκλογές. «Ως ΕΕ, θέλουμε σήμερα να αυξήσουμε σημαντικά την πίεση προς την Λευκορωσία. Το εκλογικό αποτέλεσμα πρέπει να αναθεωρηθεί και εκείνοι που ευθύνονται για την κακή μεταχείριση όσων διαδηλώνουν ειρηνικά πρέπει να υποστούν κυρώσεις», τόνισε ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών.

Στήριξη και από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Νωρίτερα, έγινε στη Βιέννη η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, με τον ομόλογό του των Ηνωμένων Πολιτειών, Μάικ Πομπέο, με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να στηρίζει την Αθήνα. Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, η τουρκική παραβατικότητα, καθώς και εταιρική σχέση ΕλλάδαςΗΠΑ.

Σύμφωνα με το Reuters ο Νίκος Δένδιας από τη Βιέννη, μετά τη συνάντησή του με τον Μάικ Πομπέο δήλωσε «Ελπίζω πως δεν θα υπάρξει σύγκρουση αν όλοι παραμείνουν ψύχραιμοι και ο καθένας ενεργήσει σύμφωνα με το διεθνές Δίκαιο και το διεθνές Δίκαιο της θάλασσας».

Κατά τις ίδιες πληροφορίες ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι όλοι μπορούν να επιλυθούν, αλλά αυτό είναι ένα ερώτημα που πρέπει να τεθεί στην Τουρκία.

Σε ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρεται ότι η επείγουσα ανάγκη για τη μείωση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο αμερικανός ΥΠΕΞ με τον έλληνα ομόλογό του και προστίθεται ότι οι δύο υπουργοί συζήτησαν επίσης την ισχυρή διμερή σχέση μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας.

#Vienna: FM @NikosDendias w/ @SecPompeo -talks on strong

Keywords
Τυχαία Θέματα