Τριχόπτωση και παιδιά: είναι ανησυχητική;

Η τριχόπτωση και η αλωπεκία δεν είναι ένα ζήτημα που αφορά μόνο τους ενήλικες. Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνες, η τριχόπτωση είναι τουλάχιστον το 3%* των λόγων της επίσκεψης στον Παιδίατρο. Είτε το παιδί σας έχει αδύναμη τρίχα, είτε δείχνει σημάδια αραίωσης, το πρόβλημα της τριχόπτωσης μπορεί να είναι αρκετά ανησυχητικό. Το καλό, όμως είναι πως με μια σωστή διάγνωση, η πλειοψηφία αυτών των περιστατικών παιδικής τριχόπτωσης μπορούν εύκολα να θεραπευτούν.

Τι προκαλεί την παιδική τριχόπτωση;

Για παιδιά μεγαλύτερα των 2 χρονών τα οποία πάσχουν από τριχόπτωση,

μία από τις παρακάτω παθήσεις είναι η αιτία:

Δερματοφυτία ή Δερματομυκητίαση
Είναι μια μυκητιασική λοίμωξη του δέρματος που παρατηρείται συχνά στα παιδιά. Μπορεί να εμφανιστεί με διάφορους τρόπους, με τον πιο συχνό να είναι ένα στρογγυλό ή οβάλ σημάδι που θυμίζει έμπλαστρο στο κεφάλι. Η ανάπτυξη των τριχών μπορεί να σταματήσει σε αυτά τα σημεία του κεφαλιού και να μοιάζουν περισσότερο με μικρές μαύρες κουκκίδες.
Είναι σημαντική η άμεση εξέταση στο γιατρό σε περίπτωση που διαπιστώσετε ανάλογα σημάδια, τόσο για την θεραπεία του παιδιού αλλά και την αποφυγή μετάδοσης της πάθησης, μιας και η Δερματοφυτία είναι κολλητική. Γυροειδής Αλωπεκία
Αφορά μια μη μεταδοτική πάθηση που συνδέεται με την τριχόπτωση και μπορεί να προκληθεί από το ίδιο το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού, το οποίο επιτίθεται στους θύλακες της τρίχας. Όπως και στη Δερματοφυτία, το τριχωτό της κεφαλής εμφανίζει τα ίδια στρογγυλά “μπαλώματα” με λεία επιφάνεια, χωρίς όμως “σπασμένες” τρίχες.
Αν και δεν υπάρχει κάποια θεραπεία από την Γυροειδή Αλωπεκία, με σωστή αντιμετώπιση από το γιατρό, η ασθένεια μπορεί να βρίσκεται υπό έλεγχο. Το 5% περίπου των παιδιών που έχουν Γυροειδή Αλωπεκία μπορεί να εμφανίσουν Αλωπεκία και στην ενήλικη ζωή τους, απώλεια δηλαδή όλων των μαλλιών στο τριχωτό της κεφαλής. Ένα μικρό ποσοστό από αυτά τα παιδιά μπορεί να εμφανίσουν και Αλωπεκία που θα προκαλέσει συνολική απώλεια των τριχών σε όλο το σώμα.Τριχοτιλλομανία
Η Τριχοτιλλομανία είναι η απώλεια μαλλιών που προκαλείται από το ίδιο το παιδί με το να τραβάει, να τρίβει ή να κάνει μπούκλες τα μαλλιά του. Η τριχόπτωση αυτή μπορεί να εμφανιστεί αποσπασματικά, σε διάφορα σημεία και χαρακτηρίζεται από σπασμένες ή διαφορετικού μήκους τρίχες. Είναι πολύ πιθανό τα συγκεκριμένα σημεία απώλειας μαλλιών να βρίσκονται από τη μεριά του δυνατού χεριού του παιδιού.
Η συγκεκριμένη συνήθεια μπορεί να προκληθεί από έντονο στρες ή άγχος του παιδιού, ή ακόμα και από κάποιο γεγονός που το στεναχώρησε ή το φόβισε αρκετά (απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου, ένα διαζύγιο, η γέννηση ενός άλλου μέλους της οικογένειας κ.α.).
Σε περίπτωση που ανακαλύψετε πως το παιδί σας έχει τη συγκεκριμένη συνήθεια, είναι καλό να συμβουλευτείτε έναν Παιδοψυχολόγο ώστε να βοηθήσει με την διαχείριση των συναισθημάτων του.Τελογενής (Διάχυτη) Αλωπεκία
Είναι μια πάθηση κατά την οποία μια έντονη και ξαφνική κατάσταση άγχους και στρες (εξαιρετικά υψηλός πυρετός, θάνατος αγαπημένου προσώπου, χρήση ορισμένων φαρμάκων κ.α.) μπορεί να διακόψει τη φυσιολογική ανάπτυξη της τρίχας. Οι θύλακες σταματούν να αναπτύσσονται και μπαίνουν σε μια φάση ανάπαυσης. Μετά από 6 ή 16 βδομάδες μετά, παρατηρείται έντονη τριχόπτωση η οποία οδηγεί σε μερική ή ολική απώλεια των τριχών της κεφαλής.
Δεν υπάρχουν εξετάσεις ή θεραπείες που να καταλήγουν σε κάποια ίαση της συγκεκριμένης πάθησης. Παρόλα αυτά, εφόσον το στρεσογόνο περιστατικό δεν υπάρχει πια στη ζωή του παιδιού, τότε τα μαλλιά αναπτύσσονται όπως πριν μέσα σε 6 με 12 μήνες.Διατροφική ανεπάρκεια
Αν και όχι τόσο σύνηθες, η τριχόπτωση στα παιδιά μπορεί να ευθύνεται και στην έλλειψη ορισμένων θρεπτικών ουσιών όπως:
-Βιταμίνη Η ή βιοτίνη, η οποία βοηθά το σώμα να μετατρέψει τους υδατάνθρακες σε γλυκόζη.
-Ψευδάργυρος, το οποίο είναι ένα βασικό μεταλλικό που βοηθά στον κυτταρικό μεταβολισμό αλλά και στη σωστή ανάπτυξη κατά την εγκυμοσύνη, παιδική αλλά και εφηβική ηλικία.
Σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα, μπορεί η τριχόπτωση να οφείλεται σε υπερκατανάλωση Βιταμίνης Α.
Αν το παιδί ακολουθεί μια υγιεινή διατροφή με μεγάλη ποικιλία, δεν υπάρχει λόγος να εμφανίσει σημάδια τριχόπτωσης. Αν παρόλα αυτά, υποπτεύεστε ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα που σχετίζεται με τη διατροφή του παιδιού, είναι καλό να συμβουλευτείτε ένα Διατροφολόγο για μια ειδική γνώμη.

Η παιδική τριχόπτωση μπορεί να οφείλεται σε ποικίλους λόγους. Για να μη γίνει η τριχόπτωση μια πάθηση που το παιδί θα έχει να αντιμετωπίσει στην ενήλικη ζωή του, το doctoranytime με τη νέα του εκστρατεία βοηθάει στην πρόσληψη, την εξέταση και την γρήγορη αντιμετώπιση.

*Το ποσοστό αφορά στατιστικά στοιχεία για κατοίκους των Η.Π.Α.

The post Τριχόπτωση και παιδιά: είναι ανησυχητική; appeared first on Doctoranytime Blog.

Keywords
Αναζητήσεις
τριχοπτωση σε παιδια, χάνει μαλλιά το παιδί
Τυχαία Θέματα