Λαπαροσκοπική βουβωνοκήλη

Μπορείτε να μας πείτε λίγες βασικές πληροφορίες σχετικά με την λαπαροσκοπική βουβωνοκήλη;

Φυσικά. Η λαπαροσκοπική αποκατάσταση βουβωνοκήλης μοιάζει με όλες τις υπόλοιπες λαπαροσκοπικές επεμβάσεις. Μετά τη χορήγηση γενικής αναισθησίας, πραγματοποιείται μια μικρή οπή 1εκ. ακριβώς κάτω από τον ομφαλό. Η κοιλιά γεμίζει με αέρα ώστε ο χειρουργός να μπορεί να δει ακριβώς τα ενδοκοιλιακά όργανα.

Μέσα από αυτή την οπή εισάγεται το λαπαροσκόπιο, ένα λεπτό εργαλείο με κάμερα και φως στο άκρο του. Τα υπόλοιπα

εργαλεία για την επιδιόρθωση της βουβωνοκήλης εισάγονται μέσα από άλλες δύο μικρές οπές 0,5εκ. στο κατώτερο τμήμα της κοιλιάς. Με τα εργαλεία αυτά ανατάσσεται το περιεχόμενο της κήλης και στη συνέχεια τοποθετείται το πλέγμα πάνω στην προβληματική περιοχή με σκοπό να ενισχύσει το κοιλιακό τοίχωμα.

Τι συμβαίνει μετά την επέμβαση; Είναι ο χρόνος ανάρρωσης σύντομος;

Οι περισσότεροι ασθενείς που υποβάλλονται σε λαπαροσκοπική αποκατάσταση βουβωνοκήλης μπορούν να πάρουν εξιτήριο την ίδια ή την επόμενη μέρα. Ο ασθενής από την ίδια μέρα αυτοεξυπηρετείται και μπορεί να επιστρέψει στην καθημερινότητά του, ενώ χρόνος πλήρους ανάρρωσης κυμαίνεται μεταξύ 1-2 εβδομάδων.

Αν ο ασθενής αθλείται, πότε μπορεί να επιστρέψει κανονικά στις προπονήσεις;

Οι αθλητές μπορούν να επιστρέψουν σε ελαφριά αθλητική δραστηριότητα μετά από 1 με 2 εβδομάδες μετά από την επέμβαση. μπορούν και σταδιακά σε 4 εβδομάδες μπορούν να επανέλθουν σε πλήρη ρυθμό προπόνησης.

Συνεπώς φαίνεται να διαφέρει μετεγχειρητικά η λαπαροσκοπική επέμβαση από το ανοιχτό χειρουργείο. Ισχύει αυτό;

Οι μελέτες έχουν δείξει ότι, πράγματι, οι ασθενείς που υποβλήθηκαν σε λαπαροσκοπική αποκατάσταση βουβωνοκήλης έχουν σημαντικά λιγότερο πόνο από εκείνους που υποβλήθηκαν στο αντίστοιχο ανοιχτό χειρουργείο..

Η χειρουργική επέμβαση είναι αναπόφευκτη;

Η χειρουργική επιδιόρθωση είναι η προτεινόμενη επέμβαση για τις βουβωνοκήλες που προκαλούν συμπτώματα, καθώς και για εκείνες τις κήλες που δεν ανατάσσονται ή έχουν περισφιγκτεί.

Ποιοι δεν μπορούν να υποβληθούν σε λαπαροσκοπική επέμβαση βουβωνοκήλη;

Η λαπαροσκοπική αποκατάσταση της βουβωνοκήλης μπορεί να μην ενδείκνυται ή να είναι δυσχερής σε ασθενείς που:

Δεν μπορούν να λάβουν γενική αναισθησία.Έχουν αιματολογικές διαταραχές, όπως αιμορροφιλία ή ιδιοπαθή θρομβοπενική πορφύρα.Έχουν υποβληθεί στο παρελθόν σε πολλαπλά ανοιχτά χειρουργεία στην κάτω κοιλιά.Έχουν σοβαρά πνευμονολογικά νοσήματα, όπως εμφύσημα.Μπορείτε να μας πείτε μερικά από τα πλεονεκτήματα σε αντίθεση με το ανοιχτό χειρουργείο;

Βεβαίως. Η λαπαροσκοπική αποκατάσταση βουβωνοκήλης έχει τα εξής πλεονεκτήματα συγκριτικά με το αντίστοιχο ανοιχτό χειρουργείο:

Αρκετοί ασθενείς προτιμούν το λαπαροσκοπικό χειρουργείο επειδή προκαλεί λιγότερο πόνο και μπορούν να επιστρέψουν στην εργασία τους σε συντομότερο χρονικό διάστημα απ’ ότι θα επέστρεφαν μετά από ένα ανοιχτό χειρουργείο.Η επιδιόρθωση μιας υποτροπιάζουσας βουβωνοκήλης πραγματοποιείται καλύτερα λαπαροσκοπικά παρά με το ανοιχτό χειρουργείο. Με τη λαπαροσκοπική επέμβαση υπάρχουν μικρότερες πιθανότητες κάκωσης των νεύρων της περιοχής και των σπερματικών αγγείων καθώς και νέας υποτροπής.Κατά τη διάρκεια της λαπαροσκοπικής αποκατάστασης βουβωνοκήλης υπάρχει η δυνατότητα να ελεγχθεί και η αντίθετη βουβωνική χώρα για παρουσία κήλης, η οποία δεν είναι κλινικά εμφανής, και να διορθωθεί κατά τη διάρκεια του ίδιου χειρουργείου με τις ίδιες ακριβώς 3 οπές.Λόγω των μικρότερων τομών και της θέσης τους, μακριά από τη βουβωνική περιοχή, τα ποσοστά μολύνσεων και φλεγμονών είναι πολύ μικρότερα. Το γεγονός αυτό είναι πολύ σημαντικό λόγω της παρουσίας ξένου σώματος (πλέγμα), η λοίμωξη του οποίου έχει καταστροφικές συνέπειες.

Στις λαπαροσκοπικές επεμβάσεις έχουμε πολύ καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα.

Ποιοι είναι οι ασθενείς που χρειάζονται ειδική προετοιμασία πριν την εγχείρηση;

Η πιθανότητα υποτροπής της βουβωνοκήλης μετά από λαπαροσκοπική επιδιόρθωση κυμαίνεται από 1 με 2,5 στα 100 χειρουργεία που πραγματοποιούνται. Όπως σε όλες τις χειρουργικές επεμβάσεις, είτε ανοιχτής είτε λαπαροσκοπικής χειρουργικής, ορισμένοι ασθενείς μπορεί να χρειαστούν ειδική προετοιμασία προεγχειρητικά προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος επιπλοκών. Σε αυτή την ομάδα ασθενών ανήκουν εκείνοι που:

Έχουν ιστορικό θρόμβωσης.Έχουν σοβαρά καρδιολογικά ή αναπνευστικά προβλήματα.Λαμβάνουν αντιπηκτικά φάρμακα (όπως η βαρφαρίνη) ή ασπιρίνη.Και οι κίνδυνοι;

Μερικοί κίνδυνοι από την λαπαροσκοπική επέμβαση μπορούν να είναι:

Οι κίνδυνοι της γενικής αναισθησίας.Κάκωση του σπερματικού πόρου.Συλλογή υγρού (σέρωμα) ή αίματος (αιμάτωμα) στο όσχεο, ή στο βουβωνικό κανάλι, ή στους κοιλιακούς μύες. .Φλεγμονή ή μόλυνση από το πλέγμα ή τα ράμματα.Τραυματισμό σε ενδοκοιλιακά όργανα, αιμοφόρα αγγεία και νεύρα.Μούδιασμα ή πόνο στους όρχεις, στη βουβωνική περιοχή ή μηρούς.Υποτροπή της κήλης.

Οι επιπλοκές αυτές, βέβαια, δεν είναι συχνές, είναι ίδιες τόσο για την λαπαροσκοπική αποκατάσταση βουβωνοκήλης όσο και για το ανοιχτό χειρουργείο, όμως τα ποσοστά τους είναι σαφώς μικρότερα στη λαπαροσκοπική αποκατάσταση.

Μπορείτε να μας πείτε κάποιες επιπλέον πληροφορίες σχετικά με τις διαφορές της λαπαροσκοπικής επέμβασης με το ανοιχτό χειρουργείο;

Η λαπαροσκοπική αποκατάσταση βουβωνοκήλης διαφέρει από το αντίστοιχο ανοιχτό χειρουργείο στα εξής:

Η λαπαροσκοπική αποκατάσταση βουβωνοκήλης απαιτεί 3 μικρές οπές στο δέρμα, ενώ η ανοιχτή μια τομή μήκους 7-10εκ.Εάν συνυπάρχουν κήλες αμφοτερόπλευρα, τότε και οι 2 μπορούν να διορθωθούν λαπαροσκοπικά, χρησιμοποιώντας τις ίδιες ακριβώς οπές, ενώ με την ανοιχτή μέθοδο θα χρειαστούν τομές στις 2 βουβωνικές περιοχές.Η λαπαροσκοπική χειρουργική επιτρέπει τον ταυτόχρονο έλεγχο και των 2 βουβωνικών περιοχών, δεξιά και αριστερά, καθώς και τη συνύπαρξη άλλων στομίων κήλης (πχ μηροκήλη).Το πλέγμα, που τοποθετείται για την ενίσχυση του κοιλιακού τοιχώματος λαπαροσκοπικά, είναι πολύ μεγαλύτερο από τη βλάβη, καλύπτοντας και τα δύο σημεία εμφάνισης της βουβωνοκήλης, καθώς και το σημείο εμφάνισης της μηροκήλης βοηθώντας να μειωθεί σημαντικά η πιθανότητα υποτροπής της κήλης στο ίδιο σημείο ή δημιουργία νέας σε κάποιο από τα άλλα δύο.Η γενική αναισθησία είναι απαραίτητη για τη λαπαροσκοπική αποκατάσταση βουβωνοκήλης.

Στις περιπτώσεις υποτροπής ή αμφοτερόπλευρης βουβωνοκήλης η διάρκεια της λαπαροσκοπικής επέμβασης είναι πολύ μικρότερη από την ανοιχτή.

Τι ειδίκευση πρέπει να έχει ο χειρουργός για να πραγματοποιήσει μια λαπαροσκοπική επέμβαση βουβωνοκήλης;

Η λαπαροσκοπική αποκατάσταση βουβωνοκήλης είναι μια εξειδικευμένη επέμβαση και πραγματοποιείται από χειρουργούς με ειδική εκπαίδευση στην Προχωρημένη Λαπαροσκοπική Χειρουργική (Advanced Laparoscopic Surgery).

The post Λαπαροσκοπική βουβωνοκήλη appeared first on Doctoranytime Blog | Ενημέρωση για όλα τα θέματα υγείας.

Keywords
Τυχαία Θέματα