Τι είναι το Triplex καρδιάς (υπέρηχος)

Γράφει ο Μιχαλακέας Χρήστος, Καρδιολόγος και συνεργάτης του doctoranytime.gr

Τι είναι

Το Triplex Καρδιάς (υπερηχοκαρδιογράφημα καρδιάς ή ηχωκαρδιογράφημα) αποτελεί μια ιατρική εξέταση που πραγματοποιείται από καρδιολόγο με σκοπό τη μελέτη της δομής και της λειτουργιάς της καρδιάς. Η εξέταση γίνεται με κατάλληλη συσκευή η οποία εκπέμπει υπερήχους και μπορεί να αναλύσει το σήμα που λαμβάνει και να το μετατρέψει σε εικόνα. Η εικόνα αυτή μελετάται από τον χειριστή ιατρό, ώστε να διαγνώσει παθήσεις της καρδιάς που επηρεάζουν το μέγεθος, το σχήμα και τη λειτουργικότητα των διαφόρων τμημάτων

της.

Γιατί να κάνω την εξέταση

Η εξέταση παραγγέλνεται από τον ιατρό όταν υπάρχει υποψία για παρουσία καρδιακής πάθησης. Όταν υπάρχουν συμπτώματα συμβατά με καρδιοπάθεια, όπως πόνος στο στήθος, δύσπνοια, ταχυκαρδία ή απώλεια αισθήσεων, αποτελεί πολύτιμη εξέταση για τη διάγνωση πιθανής νόσου. Συνήθως προηγείται η λήψη ιστορικού, η κλινική εξέταση του ασθενούς και με βάση τα ευρήματα που προκύπτουν (π.χ. φύσημα της καρδιάς) προχωρούμε στο Triplex. Με το Triplex Καρδιάς μπορούν να διαγνωσθούν ανωμαλίες της καρδιάς, όπως συγγενείς παθήσεις, υγρό στην καρδιά, έμφραγμα μυοκαρδίου και παθήσεις των βαλβίδων. Είναι επίσης χρήσιμη εξέταση για την τακτική παρακολούθηση ασθενών με καρδιοπάθεια, καθώς και για τον προληπτικό έλεγχο ατόμων που πρόκειται να συμμετάσχουν σε αθλητικές δραστηριότητες.

Πώς γίνεται

Στην πράξη η εξέταση πραγματοποιείται σε κατάλληλο χώρο με χαμηλό φωτισμό. Ο εξεταστής τοποθετεί την συσκευή υπερήχων στο στήθος του ασθενούς σε διάφορες θέσεις ώστε να λάβει την πληροφορία που επιθυμεί. Ο χρόνος της εξέτασης ποικίλει και εξαρτάται από το ιστορικό του ασθενούς και την πάθηση που μελετάται. Η εξέταση είναι ανώδυνη, το μόνο που αισθάνεται ο ασθενής είναι μια ελαφρά πίεση στα σημεία που τοποθετείται η συσκευή. Οι υπέρηχοι που χρησιμοποιούνται είναι ακίνδυνοι για το ανθρώπινο σώμα. Στο Triplex Καρδιάς δεν χρησιμοποιείται ραδιενέργεια.

Συνοψίζοντας, το Triplex Καρδιάς αποτελεί μια εύχρηστη, ασφαλή και ανώδυνη μέθοδο, που επιτρέπει με ακρίβεια τη διάγνωση πολλών καρδιακών παθήσεων, τον καθορισμό της βαρύτητας αυτών και τη διαχρονική παρακολούθηση των ασθενών με καρδιακή νόσο. Όταν εφαρμόζεται σε ασθενείς με την κατάλληλη ένδειξη (όπως προκύπτει από το ιστορικό καρδιακής πάθησης, την παρουσία συμπτωμάτων ή κλινικών σημείων καρδιοπάθειας, ή για προληπτικό έλεγχο) αποτελεί μέθοδο που παρέχει πολύτιμες πληροφορίες για τον ασθενή.

The post Τι είναι το Triplex καρδιάς (υπέρηχος) appeared first on Doctoranytime Blog | Ενημέρωση για όλα τα θέματα υγείας.

Keywords
Τυχαία Θέματα