Σύγχρονες λύσεις στη γυροειδή αλωπεκία

Γράφει η Τσιατούρα Αμαλία, Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος συνεργάτης του doctoranytime.gr

Η γυροειδής αλωπεκία (alopecia areata) είναι μία χρόνια αυτοάνοση φλεγμονώδης πάθηση, η οποία οδηγεί σε απώλεια τριχών συνηθέστερα στο τριχωτό της κεφαλής αλλά και σε άλλες περιοχές, όπως τα φρύδια, τα γένια, και το υπόλοιπο σώμα. Η γυροειδής αλωπεκία εμφανίζεται στο 1 – 2% του πληθυσμού. Μπορεί να προσβάλλει οποιαδήποτε ηλικία, κυρίως όμως ηλικίες μικρότερες των 20 ετών, και έχει την ίδια συχνότητα προσβολής

και στα δύο φύλα. Παρόλη την αυτοάνοση φύση της γυροειδούς αλωπεκίας και άλλοι παράγοντες είναι δυνατόν να συντελέσουν στην εμφάνισή της. Όπως μας εξηγεί η Δρ Αμαλία Τσιατούρα, η γυροειδής αλωπεκία μπορεί να ενισχυθεί από τη συνύπαρξή της με άλλα αυτοάνοσα νοσήματα όπως λεύκη, θυρεοειδίτιδα Hashimoto, νόσος του Adison, και η αυτοάνοση πολυενδοκρινοπάθεια καθώς επίσης και το μακροχρόνιο ή αιφνίδιο έντονο ψυχολογικό ή σωματικό stress, ο τοπικός τραυματισμός, η παρουσία ιογενούς ή βακτηριακής λοίμωξης, η κύηση, τα κακοήθη νοσήματα, οι ορμονικές διαταραχές, η έκθεση σε χημικές ουσίες, οι αλλεργικές αντιδράσεις και οι εποχιακές μεταβολές.

Η ολική και καθολική γυροειδής αλωπεκία είναι πιο σπάνιες, καθώς αντιπροσωπεύουν το 1-2% όλων των μορφών γυροειδούς αλωπεκίας. Όπως μας τονίζει η Δρ Τσιατούρα, η γυροειδής αλωπεκία εκδηλώνεται συνήθως με ξαφνική εμφάνιση μικρών αποψιλωτικών πλακών στρογγυλού ή ωοειδούς σχήματος καθώς το υποκείμενο δέρμα εμφανίζεται φυσιολογικό και χωρίς παρουσία ουλών. «Η πορεία της νόσου είναι απρόβλεπτη. Μπορεί να υπάρξει αυτόματη επανέκφυση των τριχών μέσα σε χρονικό διάστημα 2 ετών ή να ακολουθήσει μια μακροχρόνια πορεία. Η αντιμετώπιση της σε περίπτωση υποτροπής του ασθενή μπορεί να είναι ακόμα πιο δύσκολη, παρόλα αυτά η θεραπεία είναι αναγκαία» μας επισημαίνει η Δρ Τσιατούρα.

Θεραπεία: Aυτόλογη μεσοθεραπεία PRP

Η αυτόλογη μεσοθεραπεία PRP είναι μια πρωτοποριακή και σύγχρονη θεραπεία για την αντιμετώπιση της γυροειδούς αλωπεκίας, η οποία χρησιμοποιεί τη δύναμη των αιμοπεταλίων του αίματος του ίδιου του ασθενούς. Σύμφωνα με την Δρ Αμαλία Τσιατούρα, τα αποτελέσματα από τη χρήση της αυτόλογης μεσοθεραπείας PRP είναι θεαματικά. Η διαδικασία είναι η εξής: Σε πρώτο στάδιο γίνεται η αιμοληψία και η φυγοκέντρηση του αίματος ώστε να γίνει ο διαχωρισμός του πλούσιου σε αιμοπετάλια πλάσματος. Στη συνέχεια ακολουθεί η ενεργοποίηση του πλάσματος με ιόντα ασβεστίου, και η έγχυσή του στο τριχωτό της κεφαλής με τη μορφή μεσοθεραπείας. Με αυτό τον τρόπο εκκρίνεται σημαντική ποσότητα αυξητικών παραγόντων οι οποίοι διεγείρουν τα βλαστοκύτταρα στο τριχοθυλάκιο και ενισχύουν τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων.

Η θεραπεία με την αυτόλογη μεσοθεραπεία PRP είναι ανώδυνη καθώς μπορεί να γίνει μόνο με τοπική αναισθησία εφόσον επιθυμεί ο ασθενής και διαρκεί περίπου 30-40 λεπτά. Σύμφωνα με την Δρ Τσιατούρα, συνήθως χρειάζεται 3-4 συνεδρίες σε διάστημα ενός μήνα και επαναληπτική συνεδρία ανά 3-6 μήνες για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

The post Σύγχρονες λύσεις στη γυροειδή αλωπεκία appeared first on Doctoranytime Blog.

Keywords
Τυχαία Θέματα