Τζανακόπουλος: Αν χρειαστεί ο πρωθυπουργός θα τηλεφωνήσει σε Ερντογάν και Γιλντιρίμ για τους Έλληνες στρατιωτικούς

Την πεποίθηση ότι η χώρα τελειώνει με τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018 εξέφρασε ο υπουργός Επικράτειας και κυβερνητικός Εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στην ΕΡΤ το βράδυ της Δευτέρας.

Στη συζήτηση, στην οποία συμμετείχε επίσης ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Κωστής Χατζήδακης -κι η οποία σε ορισμένα σημεία της κινήθηκε σε υψηλούς τόνους- ο κ. Τζανακόπουλος καταλόγισε στην αξιωματική αντιπολίτευση μεγάλο μερίδιο ευθύνης για τη χρεοκοπία

της χώρας.

Με αφορμή τις εργασίες της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής, που θα ερευνήσει το σκάνδαλο της Novartis, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έστειλε σαφές μήνυμα ότι η κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει την πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, όπου οι κυβερνήσεις τους κάλυπταν η μια τα σκάνδαλα της άλλης, υπογραμμίζοντας πως «η πολιτική αλλαγή που επήλθε στη χώρα το 2015, δεν ήταν μόνο αποτέλεσμα της ασφυκτικής οικονομικής πολιτικής, αλλά και της απαίτησης του ελληνικού λαού για δικαιοσύνη».

Ερωτηθείς γιατί η κυβέρνηση αρνείται την προανακριτική για τον υπουργό Άμυνας και την ακυρωθείσα πώληση στρατιωτικού υλικού στη Σαουδική Αραβία είπε μεταξύ άλλων «ποια είναι η κατηγορία για τον κ. Καμμένο; Δεν υπάρχει κατηγορία... δεν γίνεται σε κάθε καταγγελία που φαντασιώνεται η ΝΔ να στήνουμε προανακριτική».

Για τους προστατευόμενους μάρτυρες της υπόθεσης Novartis και εάν θα κληθούν στην προανακριτική, παρέπεμψε στις αποφάσεις της επιτροπής και της δικαιοσύνης.

Για την επιμονή του κ. Στουρνάρα να υπάρξει προληπτική πιστοληπτική γραμμή, ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος σημείωσε πως ο κεντρικός τραπεζίτης πολιτικολογεί, ενώ πρόσθεσε πως «βεβαίως μπορεί να πει τη γνώμη του, (αλλά) μόνο συμβουλευτικά. Εκτιμώ ότι υπερβαίνει τον ρόλο του». Πάντως ο κ. Τζανακόπουλος ανέφερε ότι το γεγονός ότι ο κ. Στουρνάρας ελέγχεται για την υπόθεση Νοβάρτις δεν εγείρει νομικό ζήτημα για την παραμονή του στη διοίκηση της ΤτΕ.

Για την υπόθεση των Ελλήνων στρατιωτών και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει απόλυτη εικόνα του ζητήματος και βρίσκεται σε επικοινωνία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. «Παρακολουθούμε από κοντά τις εξελίξεις αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να σεβαστούμε τις δικαστικές εξουσίες της Τουρκίας, στο μεταξύ αξιοποιούμε όλες τις διπλωματικές οδούς» δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας και συμπλήρωσε πως αυτό που προέχει είναι η επιστροφή των αξιωματικών στη χώρα.

«Το θέμα με την Τουρκία δεν περιορίζεται στο συγκεκριμένο ζήτημα, πολλά δεν είναι πρωτοφανή», όμως «αυτό που ανησυχεί και προβληματίζει την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση είναι πως τα περιστατικά εμφανίζονται όλα μαζί», σημείωσε ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Παρά το γεγονός ότι η Άγκυρα δεν βάζει ζήτημα συμψηφισμού των υποθέσεων των δυο Ελλήνων αξιωματικών και των 8 Τούρκων στρατιωτικών , ο υπουργός Επικράτειας ρωτήθηκε σχετικά κι απέρριψε κάθε τέτοιο ενδεχόμενο ή φήμη.

«Αυτό που προέχει είναι να ολοκληρωθεί η ποινική διαδικασία στην Τουρκία και εμείς από την πλευρά μας εξαντλούμε όλα τα διπλωματικά μέσα πίεσης», είπε ο κ. Τζανακόπουλος ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση διαβεβαίωσε πως «εάν χρειαστεί, ο πρωθυπουργός θα τηλεφωνήσει και στον πρόεδρο (σ.σ. της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ) Ερντογάν και στον πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ».

Όλες οι διαπραγματεύσεις έχουν φρεναρίσματα και επιταχύνσεις, είπε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος για τις εξελίξεις με την πΓΔΜ, σημειώνοντας πως η κυβέρνηση ήδη βρίσκεται στο στάδιο επεξεργασίας της πρότασης που θα κάνει στην άλλη πλευρά.

« Η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει στην κατεύθυνση που ξεκίνησε, αλλά η -όποια- αποδεκτή λύση θέλει δύο», σημείωσε ο υπουργός Επικράτειας επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση της κυβέρνησης για συνθέτη ονομασία έναντι όλων και αναθεώρηση του Συντάγματος από πλευράς της πΓΔΜ. Ο υπουργός Επικράτειας κατέστησε σαφές πως χωρίς λύση, δεν ξεκινούν ενταξιακές διαπραγματεύσεις για την είσοδο της γείτονος στο ΝΑΤΟ.

Χατζηδάκης: Ο Ερντογάν πάει να ταπεινώσει την Ελλάδα

«Ο Ερντογάν πάει να ταπεινώσει την Ελλάδα με το θέμα των δύο στρατιωτικών» τόνισε στην ίδια εκπομπή στην ΕΡΤ ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης.

«Η ΝΔ ενόψει αυτής της κατάστασης πιστεύει πως πρέπει να υπάρχει ενότητα. Όλοι είμαστε Έλληνες», συμπλήρωσε ο κ. Χατζηδάκης και πρόσθεσε πως η ΝΔ λέει στην κυβέρνηση πως θα πρέπει να υπάρχει ανοιχτός δίαυλος με την Τουρκία αλλά και την Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες.

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ τόνισε πως όλοι αυτοί που έλεγαν από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ότι η επίσκεψη Ερντογάν ήταν μια πετυχημένη επίσκεψη δεν δικαιώθηκαν. «Από την κυβέρνηση πρέπει να αντιληφθούν τη δυσκολία της κατάστασης - δεν είναι όλα επικοινωνία» είπε ο κ. Χατζηδάκης τονίζοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ δεν έχουν την ίδια αντίληψη για την εξωτερική πολιτική. «Άλλη είναι η ρητορική του κ. Τσίπρα, άλλη του κ. Καμμένου» τόνισε προσθέτοντας πως στόχος πρέπει να είναι να επιστρέψουν «τα δύο παιδιά» στην Ελλάδα. « Η ΝΔ συνειδητά κρατά χαμηλούς τόνους μέχρι να λήξει το θέμα», συνέχισε ο κ. Χατζηδάκης προσθέτοντας πάντως πως «θα θέλαμε ένα καλύτερο συντονισμό στο επίπεδο των κυβερνητικών εταίρων».

Αναφερόμενος στο θέμα της ονομασίας της πΓΔΜ, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ δήλωσε πως θα πρέπει να υπάρξει δίκαιη και βιώσιμη λύση, αποδεκτή από την Ελλάδα. «Είχα διακινδυνεύσει την πρόβλεψη ότι το πράγμα δεν θα πάει καλά, κρίνοντας από το κλίμα στον κόσμο, στην Ελλάδα και τα Σκόπια» τόνισε.

Η κυβέρνηση , υπογράμμισε, θεώρησε καλό να ενημερώσει τον Αρχιεπίσκοπο, όταν νωρίτερα είχε αναφέρει για την ιεραρχία μέσω κύκλων του υπουργείου Εξωτερικών ότι ταυτίζεται με την Χρυσή Αυγή, «επέλεξε να αφήσει τα κόμματα εκτός, θεωρώντας πως θα δημιουργούσε πρόβλημα στη ΝΔ και τελικά αγνόησε τις εθνικές ευαισθησίες και υπονόμευσε τον εαυτό της, αλλά και την όλη προσπάθεια να λυθεί το θέμα».

Αναφερόμενος στο θέμα της Novartis, ο κ. Χατζηδάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση πως πέφτει κάθε μέρα στις «λούμπες» που προσπαθεί να στήσει. «Καλά είναι τα τρικ, τα κόλπα και τα ψέματα», αλλά «έχετε προσβάλει το φιλότιμο των Ελλήνων» είπε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ τονίζοντας πως όλα πρέπει να βγουν στο φως.

Για την προανακριτική επιτροπή , όπως είπε, η ΝΔ ζητά να έρθουν να καταθέσουν οι μάρτυρες. «Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να τυλίξει το θέμα σε μια χαρτοπετσέτα και θα το στείλει πίσω στην κυρία Τουλουπάκη. Εγώ λέω ότι πρέπει να γίνει ουσιαστική διαδικασία στη Βουλή» είπε καταγγέλλοντας πως σε αντίθεση με τη ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δέχεται τις προτάσεις της ΝΔ για εξεταστικές επιτροπές στις υποθέσεις της Novartis αλλά και της πώλησης των βλημάτων στη Σαουδική Αραβία.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα
Τζανακόπουλος, Ερντογάν, Γιλντιρίμ, Έλληνες,tzanakopoulos, erntogan, gilntirim, ellines