Το «μενού» στο ταξίδι του Τόσκα στη Γαλλία

Πλούσια ήταν η ατζέντα των συζητήσεων ανάμεσα στον Γάλλο υπουργό Εσωτερικών, Gérard Collomb, και τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα, κατά τη διάρκεια ταξιδιού του τελευταίου στη Γαλλία το διήμερο 22 και 23 Φεβρουαρίου.

Οι δύο υπουργοί επιδιώκουν να βάλουν τις βάσεις

για τη δημιουργία μίας κοινής δεξαμενής εναέριων μέσων με ευρωπαϊκή... βούλα. Στόχος τους είναι να εκπονηθεί ένα πρόγραμμα που θα μπορέσει να χρηματοδοτηθεί από την Ε.Ε., προκειμένου να αγοραστεί ένας υπολογίσιμος αριθμός καναντέρ, που θα είναι σε θέση να βοηθήσει οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα πλήττεται από πυρκαγιές. Η γραμμή παραγωγής καναντέρ είναι κλειστή -λόγω έλλειψης ζήτησης- και για να ανοίξει ξανά απαιτείται να γίνει παραγγελία περίπου 20 καινούργιων αεροσκαφών.

Τόσκας και Collomb συζήτησαν, επίσης, το θέμα της δημιουργίας «Εθνικού Κέντρου Πολιτικής Προστασίας» σε χώρο 1.700 στρεμμάτων, δίπλα από τη Σχολή Πυροσβεστών στην Πτολεμαΐδα. Η χώρα μας φιλοδοξεί να φτιάξει ένα ευρωπαϊκό κέντρο εκπαίδευσης για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων απειλών από την κλιματική αλλαγή. Γάλλοι εμπειρογνώμονες έχουν επισκεφτεί ήδη το χώρο για να συνεισφέρουν σε τεχνογνωσία.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στη Γαλλία ο κ. Τόσκας ξεναγήθηκε στο υπερσύγχρονο γαλλικό κέντρο εκπαίδευσης για την αντιμετώπιση πυρκαγιών και φυσικών καταστροφών. Σε αυτό υπάρχουν -μεταξύ άλλων- εγκαταστάσεις, όπου οι Γάλλοι πυροσβέστες εκπαιδεύονται στην αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών (με σιδερένια ομοιώματα -αντί δέντρων- που ανάβουν φωτιά) αλλά και στη διάσωση πολιτών από φλεγόμενα διαμερίσματα.

Keywords
Τυχαία Θέματα