Το αρχαιότερο μηδέν: Ινδικό χειρόγραφο περιέχει το παλαιότερο γνωστό σύμβολο του μηδενός

Την παλαιότερη γνωστή απεικόνιση του συμβόλου του μηδενός περιέχει αρχαίο ινδικό χειρόγραφο, όπως έδειξε χρονολόγηση με άνθρακα.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, το χειρόγραφο Μπαχσαλί θεωρείται πως ανάγεται στον 3ο ή 4ο αιώνα- κάτι που το καθιστά κατά αιώνες αρχαιότερο από ό,τι πιστευόταν μέχρι τώρα. Επίσης, σημαίνει πως αυτή η απεικόνιση του μηδενός είναι παλαιότερη από αυτήν στον ναό του Γκουεϊλόρ στην Ινδία. Σύμφωνα με τον Ρίτσαρντ Όβεντεν,
των Bodleian Libraries, πρόκειται για ένα εύρημα ζωτικής σημασίας για την ιστορία των Μαθηματικών.

Oudste nulteken staat in Bakhshali-manuscript – 3de of 4de eeuw, India https://t.co/BGI5bqi73m pic.twitter.com/k7l7aRDkqB

— Redactie Taalpost (@Taalpost) September 14, 2017

Το σύμβολο του μηδενός εξελίχθηκε από μια κουκκίδα που χρησιμοποιούσαν στην αρχαία Ινδία και εμφανίζεται στο χειρόγραφο Μπαχσαλί. Αρχικά χρησιμοποιούνταν σε διαφορετικά μεγέθη, στο πλαίσιο ενός συστήματος αρίθμησης, και τελικά εξελίχθηκε να έχει κενό στο κέντρο του.

Προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει πως το χειρόγραφο αναγόταν στον 8ο και τον 12ο αιώνα, αλλά η χρονολόγηση με άνθρακα έδειξε ότι είναι αιώνες παλαιότερο.

Σύμφωνα με τις Bodleian Libraries, η χρονολόγησή του στο παρελθόν ήταν δύσκολη, λόγω του υλικού από το οποίο είναι φτιαγμένο και του γεγονότος πως αποτελείται από υλικό το οποίο προέρχεται από τρεις διαφορετικές περιόδους.

Bakhshali Manuscript is 12th century written on wood found in Bakhshali. contains Arithmetic, Algebra &Geometry. https://t.co/GF4MwTbILg pic.twitter.com/PSksABW4Dp

— Shafeeq (@ShafeeqGigyani) June 14, 2017

Το χειρόγραφο είχε ανακαλυφθεί από έναν αγρότη σε ένα χωριό ονόματι Μπαχσαλί στο σημερινό Πακιστάν το 1881 πριν πέσει στα χέρια του ινδολόγου Ρούντολφ Χοέρνλε, που το παρουσίασε στις Bodeian Libraries το 1902. Η δημιουργία της έννοιας του μηδενός, γενικότερα, θεωρείται ως ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα στην ιστορία των Μαθηματικών.
Keywords
Τυχαία Θέματα