Τι λένε τα ξένα μέσα για τη διεκδίκηση της έδρας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων από την Ελλάδα

Στη διεκδίκηση από την Ελλάδα της έδρας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων μετά την έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ, αναφέρονται ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης που φιλοξενούν δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Κατρούγκαλου.

Ειδικότερα, σε σημερινό του δημοσίευμα, ο ευρωπαϊκός ιστότοπος EUobserver προβάλει την ελληνική πρόταση προς έξι χώρες της ΕΕ και της Μεσογείου (Κύπρος, Γαλλία, Ιταλία,
Μάλτα, Πορτογαλία και Ισπανία) να ψηφίσουν η μία υπέρ της υποψηφιότητας της άλλης. Οι εν λόγω χώρες, πλην της Κύπρου, είναι όλες υποψήφιες για να φιλοξενήσουν την έδρα του ΕΜΑ.

«Δεν είναι εύκολο να υπάρξει συντονισμός, ακριβώς επειδή είμαστε ανταγωνιστές» εξηγεί ο Γ. Κατρούγκαλος στη συνέντευξη που παραχώρησε από την Αθήνα στον EUobserver και σε τρία ακόμη μέσα ενημέρωσης. «Αυτό που μπορούμε να κάνουμε στον πρώτο γύρο είναι τουλάχιστον να μην χαθούν ψήφοι προς άλλες περιοχές της Ευρώπης».

Τον Νοέμβριο θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες ψηφοφορία για τη νέα έδρα του ΕΜΑ (European Medicines Agency), καθώς και της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών, επίσης εδραζόμενης στο Λονδίνο, στο πλαίσιο του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων. Προβλέπονται μέχρι και τρεις γύροι ψηφοφορίας μέχρις ότου μία υποψήφια χώρα έχει λάβει τη στήριξη τουλάχιστον 14 καρτών-μελών.

Η προτεινόμενη συμμαχία του Νότου αφορά μόνο τον πρώτο γύρο, διευκρινίζει ο Γ. Κατρούγκαλος, τονίζοντας ότι εάν δύο υποψήφιες χώρες της Μεσογείου περάσουν στον επόμενο γύρο «θα πρόκειται για ένα καλό σημάδι».

Ο Έλληνας υπουργός απέκρουσε κάθε κριτική για την προτεινόμενη στρατηγική του, λέγοντας ότι «το κάνουν κι άλλες χώρες χωρίς να το λένε δημοσίως». Κατέστησε πάντως σαφές ότι «δεν θα στηρίξουμε καμία χώρα, η οποία δεν πληροί τα αντικειμενικά κριτήρια της Επιτροπής».

Κατά την εκτίμηση του Έλληνα υπουργού, οι υπάλληλοι του διεκδικούμενου από την Αθήνα οργανισμού δεν θα ενοχληθούν, εάν εγκαταλείψουν το Λονδίνο για την ελληνική πρωτεύουσα. «Θα διασφαλίσουμε υψηλής ποιότητας ζωή στο προσωπικό του ΕΜΑ» τονίζει, διευκρινίζοντας ότι δεν αναφέρεται αποκλειστικά στο καλό κλίμα, αλλά και στο εξαιρετικό επίπεδο υποδομών σε σχολεία. «Πιστεύουμε ότι η φιλοξενία του ΕΜΑ στην Αθήνα θα σηματοδοτούσε την επιστροφή της ευρωπαϊκής κανονικότητας στην Ελλάδα και θα μας βοηθούσε να ενισχύσουμε την οικονομία μας, η οποία παρουσιάζει σημάδια ανάπτυξης για πρώτη φορά μετά από όλα αυτά τα μαύρα χρόνια της κρίσης», καταλήγει ο Γ. Κατρούγκαλος.

Ο Έλληνας υπουργός παραχώρησε συνέντευξη και στον ιστότοπο για ευρωπαϊκά θέματα Euractiv.com, η οποία δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα με τον τίτλο «Κατρούγκαλος: Κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα τα φάρμακα».

Στο πλαίσιο αυτής, ο Γ. Κατρούγκαλος υποστήριξε ότι η Ελλάδα πληροί τα αντικειμενικά κριτήρια για την υποδοχή του ΕΜΑ και ότι αυτό που προέχει είναι η ομαλή μετάβαση και όχι το κριτήριο της γεωγραφικής εξάπλωσης, εκφράζοντας, ωστόσο, την άποψη ότι δεν μπορεί να απομονωθεί πλήρως το πολιτικό στοιχείο της διαδικασίας επιλογής. Ως προς την πολιτική σημασία για την Ελλάδα, ο Έλληνας υπουργός σημείωσε ότι το πολιτικό μήνυμα είναι διπλό, αφού δεν αποτελεί μόνο εθνικό θέμα, αλλά και μήνυμα για την Ευρώπη και για την καλύτερη εξισορρόπηση της κοινωνικής με την οικονομική της διάσταση. Έκανε επίσης γνωστό ότι η Ιρλανδία και η Εσθονία έχουν ενταχθεί στη συμμαχία του νότου, μιας πρωτοβουλίας που αποβλέπει στην από κοινού διαπραγμάτευση με τις φαρμακευτικές για την καλύτερη τιμολόγηση του φαρμάκου.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)
Keywords
Τυχαία Θέματα