Την «αντοχή» στον κορονοϊό μετρά νέο τεστ του ΜΙΤ

Ερευνητές του ΜΙΤ στις ΗΠΑ ανέπτυξαν ένα εύχρηστο τεστ που μπορεί να είναι σε θέση να δώσει επαρκή εικόνα ως προς το επίπεδο προστασίας που έχει κάποιος απέναντι στον κορονοϊό: Το εν λόγω τεστ χρησιμοποιεί το ίδιο είδος τεχνολογίας (lateral flow- πλευρικής

ροής) με τα περισσότερα τεστ αντιγόνου για την Covid-19 και μετρά το επίπεδο εξουδετερωτικών αντισωμάτων που στοχεύουν τον SARS-CoV-2 σε ένα δείγμα αίματος.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του MIT News, η εύκολη πρόσβαση σε αυτού του είδους τεστ θα μπορούσε να βοηθήσει στο να διαπιστώνει κανείς τι είδη προληπτικών μέτρων θα έπρεπε να λαμβάνονται για να αποφευχθεί μια μόλυνση Covid- όπως μια αναμνηστική δόση, λένε οι ερευνητές, που έχουν υποβάλει αίτημα για κατοχύρωση ευρεσιτεχνίας και ελπίζουν σε συνεργασία με διαγνωστική εταιρεία η οποία θα μπορούσε να παράγει τις συσκευές και να επιδιώξει έγκριση από την FDA.

MIT - Covid immunity test https://t.co/1Mc54okEKf

— Ken Checicki (@KenChecicki) August 9, 2022

«Στον γενικό πληθυσμό πολλοί πιθανότατα θα θέλουν να γνωρίζουν πόσο καλά προστατευμένοι είναι» λέει ο Χότζουν Λι, ερευνητής του Koch Institute for Integrative Cancer Research του ΜΙΤ. «Μα πιστεύω ότι αυτό στο οποίο το τεστ αυτό θα μπορούσε να κάνει τη μεγάλη διαφορά είναι για αυτούς που κάνουν χημειοθεραπεία, για αυτούς που παίρνουν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα για ρευματολογικές διαταραχές ή αυτονάμοσα και για αυτούς που είναι ηλικιωμένοι ή δεν έχουν καλές αντιδράσεις του ανοσοποιητικού γενικότερα. Αυτοί όλοι είναι άνθρωποι οι που θα έπρεπε να κάνουν αναμνηστικές δόσεις νωρίτερα ή να λάβουν περισσότερες δόσεις για να επιτύχουν επαρκή προστασία».

Το τεστ είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε διαφορετικές πρωτεΐνες «ακίδας» από ιούς να μπορούν να εισάγονται σε αυτό, έτσι ώστε να τροποποιείται για να εντοπίζει την ανοσία απέναντι σε οποιαδήποτε υπάρχουσα ή μελλοντική παραλλαγή του SARS-CoV-2, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Η συσκευή μπορεί να εντοπίζει την παρουσία αντισωμάτων που εμποδίζουν το RBD (receptor binding domain) του ιού να προσδεθεί στο ACE2, τον «δέκτη» που ο ιός χρησιμοποιεί για να μολύνει κύτταρα.

Το πρώτο βήμα στο τεστ είναι η ανάμειξη δειγμάτων αίματος με ιική πρωτεΐνη RBD που έχει υποδειχθεί με μικροσκοπικά χρυσά σωματίδια τα οποία μπορούν να οπτικοποιούνται όταν προσδένονται σε μια λωρίδα χαρτιού. Αφού περάσει επαρκής χρόνος ώστε τα αντισώματα στο δείγμα να μπορέσουν να αλληλεπιδράσουν με την ιική πρωτεΐνη, λίγες σταγόνες του δείγματος τοποθετούνται σε μια λωρίδα με δύο γραμμές. Η μία από αυτές προσελκύει ελεύθερες ιικές πρωτεΐνες RBD, ενώ η άλλη προσελκύει οποιαδήποτε RBD έχει αιχμαλωτιστεί από εξουδετερωτικά αντισώματα. Ένα ισχυρό σήμα από τη δεύτερη γραμμή υποδεικνύει υψηλό επίπεδο εξουδετερωτικών αντισωμάτων στο δείγμα. Υπάρχει επίσης μια γραμμή ελέγχου που εντοπίζει ελεύθερα χρυσά σωματίδια, επιβεβαιώνοντας πως το διάλυμα ρέει κατά μήκος ολόκληρης της λωρίδας.

Το κιτ περιέχει επίσης ένα μικρό νυστέρι για το δάχτυλο, ώστε να αποκτάται δείγμα αίματος, το οποίο αναμειγνύεται στη συνέχεια με τις ουσίες που χρειάζονται για το τεστ. Μετά από περίπου 10 λεπτά, το δείγμα εκτίθεται στην κεφαλή δοκιμής και τα αποτελέσματα προκύπτουν σε 10 λεπτά. Το αποτέλεσμα μπορεί να «διαβαστεί» με δύο τρόπους: Απλά κοιτώντας τις γραμμές, ώστε να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν ή όχι εξουδετερωτικά αντισώματα, ή μέσω μιας ακριβέστερης μέτρησης επιπέδων αντισωμάτων, μέσω εφαρμογής για smartphone που αξιολογεί την κάθε γραμμή και υπολογίζει την αναλογία της εξουδετερωμένης πρωτεΐνης RBD απέναντι στη μολυσματική. Όταν η αναλογία αυτή είναι χαμηλή, μπορεί να χρειάζεται αναμνηστική δόση ή επιπρόσθετα μέτρα προστασίας για την αποφυγή μόλυνσης.

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ...Μια βόλτα στη Θεσσαλονίκη με τρένοΣχέδια ανέλκυσης μετεωρίτη από άλλο αστρικό σύστημα που έπεσε στον Ειρηνικό ωκεανόΤο ιδανικό πρωινό ανάλογα με την ηλικία μας: Τέσσερις διατροφολόγοι προτείνουν
Keywords
Τυχαία Θέματα