Κίνα: Οι ΗΠΑ είναι ο «βασικός υποκινητής» στην κρίση της Ουκρανίας

Η Κίνα, την οποία η Ρωσία εποφθαλμιά ως σύμμαχο από τότε που η Δύση αντιμετωπίζει της γύρισε την πλάτη ύστερα από την εισβολή της στην Ουκρανία, αποκάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες «κύριο υποκινητή» της κρίσης.

Σε μια συνέντευξη στο ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη, ο πρεσβευτής της Κίνας στη Μόσχα, Ζανγκ Χανχούι κατηγόρησε την Ουάσιγκτον ότι στρίμωξε τη Ρωσία σε μια γωνία με επανειλημμένες επεκτάσεις της αμυντικής

συμμαχίας του ΝΑΤΟ και με την υποστήριξη σε δυνάμεις που επιδιώκουν να φέρουν πιο κοντά την Ουκρανία με την Ευρωπαϊκή Ένωση αντί της Μόσχας.

«Ως η εκκινήτρια και κύρια υποκινήτρια της ουκρανικής κρίσης, η Ουάσινγκτον ενώ επιβάλλει άνευ προηγουμένου κυρώσεις στη Ρωσία, συνεχίζει να προμηθεύει όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία», φέρεται να είπε ο Ζανγκ.

«Ο απώτερος στόχος της είναι να εξουθενώσει και να συντρίψει τη Ρωσία με έναν παρατεταμένο πόλεμο και το βάρος των κυρώσεων».

Στη συνέντευξη, ο Zανγκ τόνισε εξάλλου ότι οι σινο-ρωσικές σχέσεις έχουν εισέλθει «στην καλύτερη περίοδο της ιστορίας, που χαρακτηρίζεται από το υψηλότερο επίπεδο αμοιβαίας εμπιστοσύνης, τον υψηλότερο βαθμό αλληλεπίδρασης και τη μεγαλύτερη στρατηγική σημασία».

Επέκρινε την επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Nάνσι Πελόζι την περασμένη εβδομάδα στην αυτοδιοικούμενη Ταϊβάν, την οποία η Κίνα ισχυρίζεται ότι της ανήκει, και είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν να εφαρμόσουν τις ίδιες τακτικές στην Ουκρανία και την Ταϊβάν για να «αναβιώσουν μια νοοτροπία Ψυχρού Πολέμου, να περιορίσουν την Κίνα και τη Ρωσία, προκαλώντας αντιπαλότητα και αντιπαράθεση μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων».

«Η μη επέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις μιας χώρας είναι η πιο θεμελιώδης αρχή για τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στον κόσμο μας», είπε ο Zανγκ, κριτικάροντας την πολιτική της Ουάσιγκτον στην Ταϊβάν αλλά όχι και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία...

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕΗ Ταϊβάν προειδοποιεί: Οι φιλοδοξίες της Κίνας εκτείνονται και πέρα από εμάςΗ Κίνα ετοιμάζεται για εισβολή λέει η Ταϊβάν, πολεμικά πλοία των δύο χωρών σε απόσταση αναπνοήςΚίνα: Η Ταϊβάν είναι κινεζικό έδαφος και όχι τμήμα των ΗΠΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα