Παραιτήθηκαν ο πρόεδρος και η κυβέρνηση της Υεμένης. Σε αναβρασμό η χώρα

Σε αναβρασμό βρίσκεται η Υεμένη, καθώς ο πρόεδρος της χώρας, Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι παραιτήθηκε, λίγο μετά την υποβολή της παραίτησης της κυβέρνησης.

Την παραίτηση του προέδρου ανακοίνωσε ένας εκ των συμβούλων του, ο Σουλτάν αλ Ατουάνι, και επιβεβαιώθηκε και από άλλους προεδρικούς συμβούλους. Ωστόσο, δεν έγινε δεκτή από το κοινοβούλιο της χώρας.

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός Χάλεντ Μπάχαχ είχε υποβάλει την παραίτηση της κυβέρνησής του στον πρόεδρο, τονίζοντας ότι δεν θέλει να συρθεί σε έναν «μη εποικοδομητικό πολιτικό λαβύρινθο», αναφερόμενος στην αντιπαράθεση μεταξύ του Χάντι
και του πανίσχυρου κινήματος των σιιτών Χούτι.

Σημειώνεται ότι την Τετάρτη ο πρωθυπουργός είχε διαπραγματευτεί με τους Χούτι και κατάφερε να βγει από το σπίτι του, στην πρωτεύουσα Σαναά, που ήταν πολιορκημένο επί δύο ημέρες από τους πάνοπλους σιίτες.

Στην επιστολή της παραίτησής του, ο πρόεδρος της Υεμένης εκτιμά ότι η χώρα έχει φτάσει σε «πλήρες αδιέξοδο» και εξηγεί ότι πήρε αυτή την απόφαση γιατί η είσοδος των ενόπλων σιιτών στη Σαναά από τις 21 Σεπτεμβρίου «επηρέασε τη διαδικασία της πολιτικής μετάβασης που θέλαμε να γίνει ειρηνικά».

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό κανάλι Αλ Αραμπίγια το κοινοβούλιο δεν έκανε δεκτή την παραίτηση και θα συνεδριάσει εκτάκτως την Παρασκευή για να εξετάσει την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη χώρα.

Η παραίτηση του Χάντι έγινε δεκτή με ικανοποίηση από το κίνημα των Χούτι. «Η παραίτηση είναι μια ευχάριστη είδηση για όλους τους Υεμενίτες» , έγραψε στο Twitter ο Άμπου αλ Μάλεκ Γιούσεφ αλ Φίσι, υψηλόβαθμο στέλεχος των σιιτών, του ισχυρότερου πολιτικού κινήματος της χώρας. Σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς οι Χούτι έχουν προτείνει τη συγκρότηση ενός προεδρικού συμβουλίου στο οποίο θα μετέχουν λαϊκές επιτροπές με επικεφαλής τους ίδιους, ο στρατός και ορισμένα πολιτικά κόμματα της χώρας.

Στο μεταξύ, τέσσερις επαρχίες της νότιας Υεμένης, μεταξύ των οποίων και αυτή του Άντεν, αποφάσισαν να μην υπακούν στις εντολές που προέρχονται από την πρωτεύουσα Σαναά και απευθύνονται στις στρατιωτικές μονάδες και τις δυνάμεις ασφαλείας που σταθμεύουν στις περιοχές αυτές.Οι τέσσερις επαρχίες παραμένουν πιστές στον πρόεδρο.

Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ «εξετάζουν ακόμη« τις συνέπειες που θα έχει η παραίτηση του Χάντι και πολλών άλλων αξιωματούχων της Υεμένης λόγω των πιέσεων που δέχονταν από τους σιίτες αντάρτες.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους που συνοδεύουν τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα μέσα στο προεδρικό αεροσκάφος, ο Έρνεστ είπε ότι βασικό μέλημα της αμερικανικής κυβέρνησης είναι η ασφάλεια των Αμερικανών πολιτών στην Υεμένη, υπογραμμίζοντας ότι οι ΗΠΑ έχουν επαρκή μέσα για να εκκενώσουν την αμερικανική πρεσβεία στη Σαναά.

(πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
Keywords
Τυχαία Θέματα