Οι νύχτες έγιναν πιο φωτεινές αλλά αυτό δεν είναι καθόλου καλό για την υγεία μας

Τα βράδια στον κόσμο γίνονται όλο και πιο φωτεινά και τα νέα αυτά δεν είναι ιδιαίτερα καλά για τα έμβια όντα του πλανήτη αφού σηματοδοτούν πως έχει αυξηθεί σημαντικά η φωταύγεια του πλανήτη από τη χρήση τεχνητού φωτός τις βραδινές ώρες.

Αν κοιτάξει κανείς τη γη από το διάστημα μοιάζει σαν πυγολαμπίδα. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η λαμπρότητα της γης κατά τη διάρκεια της νύχτας αυξήθηκε κατά 2% εξαιτίας
του φωτός τα τελευταία πέντε χρόνια. Οι ερευνητές ειδικότερα εξηγούν πως το ποσοστό είναι μεγαλύτερο επειδή οι δορυφόροι δεν μπορούν να εντοπίσουν το φως που εκπέμπουν τα λαμπάκια LED.

Ακόμη ένα σημαντικό στοιχείο της έρευνας είναι πως καταγράφεται συνεχής αύξηση της φωταύγειας στις μη αστικές περιοχές. Οι συνέπειες του φαινομένου είναι σημαντικές τόσο σε οικολογικό όσο και σε βιολογικό επίπεδο. Ο ύπνος των ανθρώπων μπορεί να υποστεί διαταραχές και αυτό με τη σειρά του μπορεί προφανώς να προκαλέσει τεράστια προβλήματα στην υγεία του ανθρώπου. Τα άτομα που ζουν μόνιμα σε περιοχές έντονης φωταύγειας μάλιστα δύσκολα μπορούν να προσαρμόσουν τα μάτια τους στο σκοτάδι.

Όσον αφορά στα ζώα, η φωταύγεια δημιουργεί προβλήματα στην αναπαραγωγή των πτηνών και των εντόμων. Ακόμα μια παρενέργεια που δεν πρέπει να υποτιμάται είναι πως η ανάπτυξη των φυτών περιορίζεται. Η φωταύγεια ταυτόχρονα προκαλεί ποικίλα προβλήματα στα ζώα που χρησιμοποιούν το νυχτερινό ουρανό για να κινούνται.

Οι μόνες περιοχές του πλανήτη στις οποίες παρατηρήθηκε μείωση της φωταύγειας ήταν αυτές της Συρίας και της Υεμένης λόγω των συγκρούσεων που λαμβάνουν χώρα στα σημεία. Η μεγαλύτερη αύξηση φωταύγειας τις νυχτερινές ώρες την τελευταία πενταετία εντοπίζεται σε Ασία, Αφρική και Νότιο Αμερική.

«Οι περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν τα φώτα τη νύχτα αδιαφορώντας για το κόστος, όχι μόνο το οικονομικό αλλά και το οικολογικό που δημιουργείται", αναφέρει ο Franz Holker του ινστιτούτου οικολογίας και αλιείας Leibniz στο Βερολίνο και επικεφαλής της ομάδας. Οι ερευνητές επισημαίνουν πως πρέπει να κλείνουμε τα φώτα όταν δεν τα χρειαζόμαστε ανοιχτά.
Keywords
Τυχαία Θέματα