Οδηγός φροντίδας του δέρματος στα ταξίδια και στις διακοπές

Ενα σημαντικό ζήτημα ομορφιάς, το οποίο συνήθως, είτε αμελούμε ή δεν είμαστε στρατηγικά οργανωμένοι είναι το πώς διατηρούμε υγιές το δέρμα μας κατά τη διάρκεια των ταξιδιών μας. 

Tα ταξίδια μπορεί να μας αλλάζουν για λίγο την καθημερινή ρουτίνα μας, να μας ηρεμούν και να μας γεμίζουν, απ’ την άλλη είναι πολύ στρεσσογόνα για το δέρμα μας!

Όταν ταξιδεύετε, η περιποίηση του δέρματος σίγουρα δεν είναι η πρώτη σας έννοια, αλλά αποτελεί μια συνέχεια της ρουτίνας που το δέρμα αντιλαμβάνεται όταν αυτή αλλάζει, όπως ακριβώς

αντιλαμβάνεται και την αλλαγή χώρου, κλίματος και συνηθειών. Και τότε αντιδράει.

Για να ελαχιστοποιήσετε τις περίεργες αντιδράσεις του δέρματος ή για να το διατηρήσετε, όμορφο και φρέσκο, όπως και στην καθημερινότητά σας, καλό είναι να οργανώσετε τη δική του «βαλίτσα», όπως κάνετε και με τα υπόλοιπα πράγματά σας.  

Πώς τα ταξίδια επηρεάζουν το δέρμα 

Αλλαγή στην ατμόσφαιρα και στον αέρα 

Οι συνθήκες ατμόσφαιρας και η ξηρότητα στο περιβάλλον μειώνουν τα επίπεδα υγρασίας στο δέρμα. Επιπλέον, όταν ταξιδεύουμε ξεχνάμε να πίνουμε αρκετό νερό, γεγονός το οποίο αφυδατώνει περισσότερο το δέρμα. 

Αλλαγή στη ρουτίνα περιποίησης

Όταν ταξιδεύετε, επίσης, είναι αδύνατο να ακολουθήσετε κατά γράμμα το πρωτόκολλο της καθημερινής σας περιποίησης. Μεταξύ των πτήσεων, ειδικά των μεγάλων ή των νυχτερινών και των διαδρομών με το τρένο, το καράβι ή το αυτοκίνητο δεν θα έχετε ούτε το χρόνο να καθαρίσετε σωστά το πρόσωπό σας. Κι όταν το δέρμα δεν είναι απόλυτα καθαρό μπλοκάρονται οι φυσιολογικές διαδικασίες της υγείας και της ομορφιάς του. 

Αλλαγή στα προϊόντα περιποίησης 

Στο ξενοδοχείο συνήθως βρίσκετε γενικού χαρακτήρα προϊόντα για το πρόσωπο και το σώμα τα οποία δεν απευθύνονται στις εξατομικευμένες ανάγκες και τύπους δέρματος. Αν έχετε κάποια ευαισθησία, διαταραχή ή αλλεργία και τα χρησιμοποιήσετε, μπορεί να εμφανίσετε κάποια έξαρση στο δέρμα. 

Αλλαγή στο πρόγραμμά σας 

Όταν ταξιδεύετε οι ώρες που κοιμάστε και ξυπνάτε συνήθως αλλάζουν, κάτι το οποίο επηρεάζει, εκτός απ’ το βιολογικό ρολόι του δέρματος και τη ρουτίνα φροντίδας του. Γενικά, ιδανικό είναι να μείνετε προσκολλημένοι στο καθημερινό σας πρωτόκολλο ομορφιάς ή έστω να μην αποκλίνετε πολύ.  

Δε χρειάζεται να επενδύσετε σε νέα προϊόντα όταν πρόκειται να ταξιδέψετε. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε, είναι να πάρετε μαζί σας την καθημερινή σας ρουτίνα.. σε άλλη μορφή!

Αρχικά, μη μεταφέρετε τις κανονικές συσκευασίες προϊόντων που χρησιμοποιείτε καθημερινά, εκτός κι αν σκοπεύετε να λείψετε για μεγάλο διάστημα. Εάν πρόκειται για σύντομες αποδράσεις ή ολιγοήμερες διακοπές γεμίστε μικρές συσκευασίες travel-size, που θα βρείτε στην αγορά, με τα καθημερινά προϊόντα ή με 2-3 από αυτά, ή αγοράστε έτοιμα travel-size προϊόντα και κρατήστε τα μόνο για τα ταξίδια. Πάρτε μικρά σωληνάρια ή ελαφριά βαζάκια, ή μικρές συσκευασίες που το προϊόν τελειώνει, μη-γυάλινες αμπούλες, ή φακελάκια-δείγματα των αγαπημένων σας προϊόντων. Μια άλλη εναλλακτική είναι να χρησιμοποιήσετε μικρά, καθαρά κουτάκια που σίγουρα κρατάτε στο σπίτι, ή  ακόμα και τις θήκες των φακών επαφής. Επίσης, μπορείτε να εμποτίσετε δίσκους ντεμακιγιαζ σε υγρό προϊόν ντεμακιγιαζ και να τους βάλετε σε σακουλάκι καλά δεμένο στο νεσεσέρ σας.  

Εάν χρειάζεται ή προτιμάτε να πάρετε μόνο λίγα πράγματα, τότε εστιάστε στα απαραίτητα, όπως στο καθαριστικό σας ή σε ποιοτικά μαντηλάκια καθαρισμού, στο αντιηλιακό σας και σε έναν ορό ή σε μια κρέμα νυχτός. Επίσης, εάν έχετε κάποια δερματική διαταραχή και χρησιμοποιείτε ιδιαίτερα προϊόντα, φροντίστε να είναι τα πρώτα που θα πακετάρετε σε μικρές συσκευασίες για να αποφύγετε κάποια ανεπιθύμητη έξαρση, όσο ταξιδεύετε και λείπετε.

Λάβετε υπόψιν σας τον καιρό και το κλίμα στον προορισμό σας. Αν είναι πιο ζεστά ή υγρό το κλίμα, πάρτε μη-φαγεσωρογόνα προϊόντα που δεν μπλοκάρουν τους πόρους και δεν προκαλούν ακμή ή σπυράκια. Αν το περιβάλλον είναι πιο κρύο φροντίστε να έχετε ένα καλό ενυδατικό ή θρεπτικό  προϊόν. 

Έχετε πάντα μαζί σας ένα ενυδατικό σπρέυ. Είτε φεύγετε για ένα 2ημερο, είτε για περισσότερο, ακόμα και στις καθημερινές σας διαδρομές στην πόλη, μην ξεχάσετε να συμπεριλάβετε ένα ενυδατικό σπρέυ προσώπου σε μικρή συσκευασία. Θα ενισχύσει τα επίπεδα υγρασίας στο δέρμα, τόσο σε θερμό, όσο και σε ψυχρό κλίμα, αλλά και στο αεροπλάνο όπου η υγρασία μειώνεται κατά 30-40%.

Εννοείται ότι δεν θα φύγετε χωρίς το απαραίτητο ενυδατικό σας προϊόν, είτε αυτό είναι το σερουμ, είτε η ενυδατική σας ή και τα δύο, ακόμα καλύτερα! Ένα καλό ενυδατικό προϊόν βοηθάει το δέρμα όχι μόνο να μην ξεμένει από υγρασία, αλλά επίσης να προστατεύεται απ’ τους περιβαλλοντικούς εχθρούς του, να ενισχύει την ελαστικότητά του, εξομαλύνοντας τις γραμμές έκφρασης και τις ρυτίδες, ενώ προλαμβάνει και καταπραΰνει τις διαταραχές που σχετίζονται με την υπερβολική ξηρότητα. 

Κάντε μια καλή ενυδάτωση μετά από ένα peeling ή μια πλήρη θεραπεία σε ινστιτούτο, πριν ξεκινήσετε το ταξίδι σας και ειδικά πριν από την πτήση σας. Ο αέρας μέσα στο αεροπλάνο, το air-condition και οι μηχανισμοί θέρμανσης στους εσωτερικούς χώρους, ξηραίνουν και μπορούν να προκαλέσουν διαταραχές στο δέρμα. Στο αεροπλάνο ειδικά, εάν έχετε μεγάλη πτήση, καλό είναι να μη φορέσετε μεικαπ, ούτως ώστε να ανανεώνετε συχνά την απώλεια υγρασίας με μια καλή ενυδατική. Επίσης, όταν είναι εφικτό, πάρτε μαζί σας έναν υγραντήρα για το χώρο που θα περάσετε τις διακοπές σας.

Η φροντίδα των ματιών μας είναι επίσης πολύ σημαντική, γι’ αυτό και δεν αποχωριζόμαστε ούτε στα ταξίδια την κρέμα ή το τζελ ματιών και ειδικά αν ταλαιπωρούμαστε από μαύρους κύκλους, γραμμές, ρυτίδες ή οιδήματα. Υπάρχουν και ειδικά pads για τα μάτια που μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε ως μάσκα ματιών. 

Τα χείλη μας είναι εξίσου μια ευαίσθητη περιοχή. Ξηραίνονται και ταλαιπωρούνται εύκολα, γι’ αυτό καλό είναι να έχουμε και ένα ενυδατικό-λιπαντικό στικ χειλιών, ενισχυμένο με έλαια και ω3 λιπαρά οξέα, προληπτικά, στην τσάντα μας.

Ένα απ’ τα πιο σημαντικά προϊόντα στη φροντίδα του δέρματος είναι αναμφισβήτητα το αντιηλιακό. Είτε βρίσκεστε στο δρόμο, είτε στην παραλία, είτε στο βουνό, είτε στα σύννεφα.. ή ακόμα και σε κάποιο εσωτερικό φωτεινό χώρο η UV ακτινοβολία θα σας βρει. Τηρήστε ευλαβικά το να φοράτε το αντιηλιακό σας πριν εκτεθείτε οπουδήποτε, απ΄ το πρωί μέχρι τη δύση του ηλίου. 

Ποιος είπε ότι όταν ταξιδεύουμε δε μπορούμε να κάνουμε mini express θεραπείες, όπως το να μείνουμε χαλαροί, έστω για 10’, έχοντας εφαρμόσει ένα εμποτισμένο φύλλο μάσκας. Οι μάσκες σε μορφή εμποτισμένων φύλλων δεν πιάνουν χώρο μέσα στα πράγματά μας και είναι μια συντήρηση ή αποκατάσταση για το δέρμα μας, οποιαδήποτε στιγμή. Το υπολειπόμενο προϊόν απορροφάται απ’ το δέρμα με μασαζ και αποτελεί μια καλή εναλλακτική, αντί του σερουμ ή της κρέμας μας για μία διανυκτέρευση.

Αν θέλετε, μπορείτε να πάρετε μαζί σας ένα μικροεργαλείο αισθητικής για την τόνωση του δέρματος, όπως ένα jade roller, ή ένα gua sha ή μια βεντουζίτσα για τόνωση και λεμφική αποσυμφόρηση. Τα εργαλεία αυτά αποτελούν μια έξτρα φροντίδα για το ταλαιπωρημένο στα ταξίδια και στις διακοπές δέρμα. Χρησιμοποιούνται σε καθαρό δέρμα που έχουμε εφαρμόσει ένα σερουμ, ή μια ελαφριά κρέμα ή λίγο έλαιο με μασαζ και με ειδικές κινήσεις προς τα πάνω και προς τα έξω να τονώσουμε τους μυς μας, το δέρμα, την αιματική και τη λεμφική κυκλοφορία. 

Όσον αφορά στο μακιγιάζ, καλό είναι να μην επιβαρύνετε το δέρμα σας. Χρησιμοποιήστε ένα ελαφρύ μεικαπ και όχι long-lasting, ή καλύτερα έναν ορό και μια καλή ενυδατική με χρώμα ή αντιηλιακό με χρώμα, όταν ταξιδεύετε. Τονίστε μόνο λίγο κάποια χαρακτηριστικά σας και αποφύγετε το κανονικό και έντονο μακιγιαζ. Έχετε πρόχειρα 2-3 προϊόντα για ανανέωση λίγο πριν φτάσετε ή όταν κατεβείτε ή μόλις μπείτε στο δωμάτιο.  

Θυμηθείτε επίσης να πάρετε μαζί σας προϊόντα «έκτακτης ανάγκης» που θα μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε έκτακτη ανάγκη στο δέρμα, όπως ένα κόψιμο, ένα καλό γρατζούνισμα, τσιμπήματα κ.α. Τα προϊόντα αυτά μπορεί να είναι μια αντισηπτική-αντιβιοτική κρέμα ή διάλυμα σε μικρή συσκευασία, ένα μικρό μπουκαλάκι με πρόπολη, σ’ ένα μικρό βαζάκι λίγο τζελ αλόης ή το ειδικό προϊόν για τα τσιμπήματα εντόμων. 

Αποφύγετε να αγγίζετε συχνά το πρόσωπό σας προκειμένου να  αποφύγετε μολύνσεις και σπυράκια. Φροντίζετε να έχετε τα χέρια σας όσο γίνεται καθαρά, πλένοντάς τα με σαπούνι που είναι και το καλύτερο ή περνώντας αντισηπτικό. Καλό είναι να έχετε τα μαλλιά σας πίσω ή πιασμένα, ούτως ώστε να προστατεύεται επιπλέον το πρόσωπο από μολύνσεις.

Αποφύγετε επίσης να  ακουμπάτε τα προϊόντα σας και την τσάντα σας απευθείας σε κοινόχρηστες επιφάνειες όταν βάφεστε ή πλένεστε, όπως πχ. στις τουαλέτες. Χρησιμοποιήστε χαρτί από κάτω και έχετε μαζί σας ένα απολυμαντικό σπρέυ επιφανειών σε travel size συσκευασία.

Μην κάνετε εκπτώσεις εις βάρος του ύπνου σας, άρα και της ομορφιάς σας! Προσπαθήστε να κοιμηθείτε καλά πριν από το ταξίδι και αν το νιώθετε ή είναι πολλές οι ώρες, ακόμα και κατά τη διάρκειά του. Αυτό ισχύει και για τις νύχτες των διακοπών, όσο φυσικά μπορούμε.  Εξάλλου, όλοι θέλουμε να φαινόμαστε όμορφοι και ξεκούραστοι στις φωτογραφίες .. 

Η ομορφιά εκτός σπιτιού δεν αποτελεί άγχος αλλά θέμα γνώσης και καλής οργάνωσης!

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕΓιατί καλοκαιρινά φρούτα μας φέρνουν φαγούρα στην γλώσσα ακόμα κι αν δεν είμαστε αλλεργικοίΤι μαρτυρούν τα νύχια μας για την ηλικία μας και πώς θα περιορίσουμε τη φθορά τους
Keywords
Τυχαία Θέματα