Μεσανατολικό - Εκπρόσωπος ισραηλινού στρατού: Καλούμε τους κατοίκους της πόλης της Γάζας να μετακινηθούν νότια

In this undated image taken from video released by Israeli Defense Forces, a line of Israeli tanks are shown during an incursion into the Gaza Strip. (Israeli Defense Forces via AP)

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Ντάνιελ Χαγκάρι λέει ότι απόψε οι χερσαίες δυνάμεις του Ισραήλ «επεκτείνουν τις επιχειρήσεις τους».

Υψηλόβαθμο στέλεχος της παλαιστινιακής Χαμάς δήλωσε ότι η οργάνωση είναι «έτοιμη» να αντιμετωπίσει μια ενδεχόμενη

χερσαία επιχείρηση του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας.

O Ισραηλινός Υπουργός Αμυνας δήλωσε ότι η χερσαία επίθεση στη Γάζα θα είναι μακρά και δύσκολη, καθώς θα απαιτήσει την πλήρη καταστροφή αυτού που περιέγραψε ως ένα τεράστιο δίκτυο σηράγγων που χρησιμοποιούν οι μαχητές της Χαμάς. 

Ο εκπρόσωπος των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF), Ντάνιελ Χάγκαρι λέει ότι η Χαμάς ”διεξάγει πόλεμο από τα νοσοκομεία” στη Γάζα χρησιμοποιώντας τις εγκαταστάσεις αυτές ως ”υποδομές τρομοκρατίας”.

Για τους «σφοδρότερους βομβαρδισμούς» από την έναρξη του πολέμου στις 7/10 στη Λωρίδα της Γάζας κάνει λόγο η Χαμάς. Η κυβέρνηση της Χαμάς ανακοίνωσε εξάλλου ότι έχουν διακοπεί οι τηλεπικοινωνίες και το Ίντερνετ στον παλαιστινιακό θύλακα.

Ο βομβαρδισμός έγινε την ώρα που οι Ισραηλινοί ηγέτες συζητούσαν πώς να πραγματοποιήσουν χερσαία εισβολή στη Γάζα με στόχο την απομάκρυνση της Χαμάς από την εξουσία - και ενώ διπλωμάτες διεξήγαγαν παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις με στόχο την απελευθέρωση ορισμένων από τους 224 ομήρους που κρατά η Χαμάς στη Γάζα.

Η γενική συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία την πρόταση της Ιορδανίαςα για άμεση ανθρωπιστική εκεχειρία στη Γάζα.

Ο πρέσβης του Ισραήλ μιλά στην HuffPost Greece: 

H Χαμάς είναι εχθρός της ειρήνης - Δεν θα βρει καταφύγιο πουθενά στη ΓάζαΌλες οι εξελίξεις

23.07 Η Γενική Συνέλευση των ΗΕ ενέκρινε την πρόταση της Ιορδανίας για ”ανθρωπιστική εκεχειρία” στη Λωρίδα της Γάζας

Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας εμφανίζονται καθώς η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ψηφίζει ένα μη δεσμευτικό ψήφισμα που καλεί σε "ανθρωπιστική εκεχειρία" στη Γάζα και παύση των εχθροπραξιών μεταξύ του Ισραήλ και των ηγετών της Χαμάς στη Γάζα, Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2023 στην έδρα του ΟΗΕ.

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ζήτησε απόψε, με συντριπτική πλειοψηφία, να κηρυχθεί αμέσως «ανθρωπιστική εκεχειρία» στον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας, τη στιγμή που ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι «επεκτείνει» τις χερσαίες επιχειρήσεις του εναντίον της Χαμάς.

Η μη δεσμευτική απόφαση, που καταγγέλθηκε από το Ισραήλ και τις ΗΠΑ επειδή στο κείμενο δεν αναφέρεται η Χαμάς, εγκρίθηκε με 120 ψήφους υπέρ, 14 κατά και 45 αποχές. ΗΠΑ και Ισραήλ ήταν μεταξύ των χωρών που την καταψήφισαν.

Η πρόταση, που προωθήθηκε από την Ιορδανία για λογαριασμό των αραβικών χωρών, υποβλήθηκε στη Γενική Συνέλευση αφού το Συμβούλιο Ασφαλείας απέτυχε τέσσερις φορές μέσε σε δύο εβδομάδες να εγκρίνει κάποιο ψήφισμα.

Το ψήφισμα ζητά όχι μόνο ανθρωπιστική εκεχειρία - και να επιτραπεί η παροχή βοήθειας στη Γάζα - αλλά και την ”άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση” όλων των αμάχων που κρατούνται αιχμάλωτοι

Και απαιτεί την ασφάλεια, την ευημερία και την ανθρώπινη μεταχείρισή τους σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Το ψήφισμα δεν κάνει καμία ειδική αναφορά στις επιθέσεις της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου, οι οποίες σκότωσαν 1.400 ανθρώπους.

″Η ιστορία θα μας κρίνει όλους” ανέφερε, σε δραματικούς τόνους, ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, σε ανάρτησή του απόψε στην πλατφόρμα Χ.

″Επαναλαμβάνω την έκκλησή μου για ανθρωπιστική εκεχειρία στη Μέση Ανατολή, την άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων και την παράδοση των άκρως απαραιτήτων εφοδίων, στην κλίμακα που απαιτείται (σ.σ. στη Λωρίδα της Γάζας). Όλοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Αυτή είναι η στιγμή της αλήθειας. Η ιστορία θα μας κρίνει όλους” ανέφερε στην ανάρτησή του ο Γκουτέρες.

I repeat my call for a humanitarian ceasefire in the Middle East, the unconditional release of all hostages, and the delivery of life-saving supplies at the scale needed.

Everyone must assume their responsibilities.

This is a moment of truth.

History will judge us all. pic.twitter.com/z562jVDKri

— António Guterres (@antonioguterres) October 27, 2023

23.00 Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την παύση των συγκρούσεων για την απελευθέρωση των ομήρων, λέει ο Λευκός Οίκος

Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την παύση των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Γάζα για να φτάσει ανθρωπιστική βοήθεια, καύσιμα και ηλεκτρικό ρεύμα στους αμάχους εκεί, δήλωσε ο Λευκός Οίκος.

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, δήλωσε ότι εάν η απελευθέρωση των ομήρων από τη Γάζα απαιτεί μια ”τοπική, προσωρινή παύση” στις μάχες, τότε οι ΗΠΑ θα το υποστηρίξουν ”απολύτως”.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Κίρμπι είπε ότι είδε αναφορές σχετικά με την επέκταση των χερσαίων επιχειρήσεων του Ισραήλ στη Γάζα, αλλά δεν θα σχολιάσει κάτι τέτοιο. Δεν είπε αν το Ισραήλ είχε ενημερώσει τις ΗΠΑ πριν από την ανακοίνωση, μετέδωσε το CNN.

«Δεν πρόκειται να μιλήσω για να μπω σε λεπτομέρειες των συνομιλιών που έχουμε με τους Ισραηλινούς ομολόγους μας και τις πληροφορίες, τη ροή μεταξύ μας».

Ο Κίρμπι αρνήθηκε να σχολιάσει ποιος θα μπορούσε να είναι ένας ικανοποιητικός μακροπρόθεσμος στόχος για τις μάχες. Οι ΗΠΑ ”θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν την επιθυμία [του Ισραήλ] για επιχειρησιακές δυνατότητες”, είπε.

Πρόσθεσε ότι 10 επιπλέον φορτηγά γεμάτα με ανθρωπιστική βοήθεια έφτασαν στη Γάζα, ανεβάζοντας το σύνολο σε 84. Οι ΗΠΑ γνωρίζουν ωστόσο ότι τα καύσιμα εκεί ”αναμένεται να διαρκέσουν μόνο μερικές ημέρες”.

22.46 Σύμβουλος Νετανιάχου: ”Η Χαμάς θα νιώσει απόψε την οργή μας- Ξεκινάμε την εκδίκηση”

Η Χαμάς «θα πληρώσει για τα εγκλήματά της κατά της ανθρωπότητας και απόψε ξεκινάμε την εκδίκηση», δήλωσε ένας σύμβουλος του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο Μαρκ Ρεγκέβ.

«Η Χαμάς θα νιώσει απόψε την οργή μας», συνέχισε.

Μιλώντας στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο Fox News ο Ρεγκέβ είπε ότι το Ισραήλ εντείνει την πίεση στη Χαμάς, οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του είναι σε εξέλιξη και η Γάζα θα είναι «πολύ διαφορετική» όταν ολοκληρωθούν.

«Θα συνεχίσουν να δέχονται τα στρατιωτικά πλήγματά μας μέχρι να διαλύσουμε τη στρατιωτική μηχανή τους και την πολιτική υποδομή τους στη Γάζα. Όταν τελειώσει όλο αυτό, η Γάζα θα είναι πολύ διαφορετική», πρόσθεσε.

22.34 Η Χαμάς δηλώνει ”έτοιμη” να αντιμετωπίσει τη χερσαία επιχείρηση του ισραηλινού στρατού στη Γάζα

Υψηλόβαθμο στέλεχος της παλαιστινιακής Χαμάς δήλωσε απόψε ότι η οργάνωση είναι «έτοιμη» να αντιμετωπίσει μια ενδεχόμενη χερσαία επιχείρηση του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας.

«Εάν ο Νετανιάχου (σ.σ. ο πρωθυπουργός του Ισραήλ) αποφασίσει να μπει απόψε στη Γάζα, η αντίσταση είναι έτοιμη» ανέφερε στην πλατφόρμα Telegram ο Εζάτ αλ Ρίσεκ, προσθέτοντας ότι «η γη της Γάζας θα καταπιεί τα κομμάτια των (Ισραηλινών) στρατιωτών».

22.14 Ιορδανός ΥΠΕΞ: Το Ισραήλ ”μόλις εξαπέλυσε χερσαίο πόλεμο” στη Γάζα

Το Ισραήλ «μόλις εξαπέλυσε χερσαίο πόλεμο» στη Λωρίδα της Γάζας και το αποτέλεσμα θα είναι μια «ανθρωπιστική καταστροφή επικών διαστάσεων», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας Αϊμάν Σαφάντι.

Ο Ιορδανός υπουργός ανέφερε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ ότι εάν κάποια χώρα καταψηφίσει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ την αραβική πρόταση που προωθεί το Αμάν για «ανθρωπιστική εκεχειρία» στη Γάζα, αυτό θα σημαίνει ότι «εγκρίνει αυτόν τον παράλογο πόλεμο, αυτούς τους παράλογους σκοτωμούς».

Israel just launched a ground war on Gaza. Outcome will be a humanitarian catastrophe of epic proportions for years to come. Voting against Arab #UNGA resolution means approving this senseless war, this senseless killing.
Millions will be watching every vote. History will judge.

— Ayman Safadi (@AymanHsafadi) October 27, 2023

22.13 Οι Χούθι της Υεμένης ευθύνονται για τους πυραύλους που έπεσαν στην Αίγυπτο, υποστηρίζει το ισραηλινό ΥΠΕΞ

Οι πύραυλοι και τα μη επανδρωμένα, τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη που έπληξαν νωρίτερα σήμερα την Αίγυπτο εκτοξεύτηκαν από τους Χούθι της Υεμένης και στόχευαν το Ισραήλ, υποστηρίζει το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών.

«Το Ισραήλ καταδικάζει τους τραυματισμούς των μελών των αιγυπτιακών δυνάμεων ασφαλείας από τους πυραύλους και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εκτόξευσε η τρομοκρατική οργάνωση Χούθι σε σκοπό να βλάψει το Ισραήλ», ανέφερε ένας εκπρόσωπος του υπουργείου σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

22.10 Λευκός Οίκος: Δέκα φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια πέρασαν στη Γάζα, αλλά χρειάζεται περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια 

Άλλα δέκα φορτηγά που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια πέρασαν στη Γάζα, εν μέσω των βομβαρδισμών από το Ισραήλ, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι.

Ο Κίρμπι σημείωσε ότι είναι πλέον διαθέσιμες κάποιες ποσότητες καυσίμων στη Λωρίδα της Γάζας, όμως χρειάζονται περισσότερες.

Ο εκπρόσωπος είπε ότι έχει δει τις αναφορές για την επέκταση των ισραηλινών χερσαίων επιχειρήσεων στη Γάζα αλλά δεν θέλησε να κάνει κανένα σχόλιο για το θέμα αυτό.

Ο Κίρμπι είπε επίσης ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν, μαζί με τους εταίρους τους, να ασκούν πιέσεις για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατά τη Χαμάς. Πρόσθεσε ότι εάν για να απελευθερωθούν οι όμηροι από τη Γάζα χρειάζεται μια τοπική, προσωρινή παύση (των συγκρούσεων), τότε «είμαστε υπέρ». Η Ουάσινγκτον θα στήριζε επίσης μια διακοπή των βομβαρδισμών ώστε να σταλούν στη Γάζα ανθρωπιστική βοήθεια και καύσιμα και να αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση.

22.02 Η Χαμάς ζητά από τη διεθνή κοινότητα να παρέμβει για να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί στη Γάζα

Η παλαιστινιακή Χαμάς, που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, ζήτησε από όλον τον κόσμο «να αναλάβει αμέσως δράση» για να σταματήσουν οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί που εντάθηκαν σημαντικά απόψε στον θύλακα αυτόν.

«Ζητάμε από τις αραβικές και μουσουλμανικές χώρες και από τη διεθνή κοινότητα να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να δράσουν τώρα για να σταματήσουν τα εγκλήματα και η σφαγή του λαού μας», ανέφερε στην ανακοίνωσή της η οργάνωση.

'Military is prepared on all fronts to protect Israel's security.'

Rear Admiral Daniel Hagari calls on all residents of Gaza to move south.

Latest: https://t.co/aapTnPHHTV

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μεσανατολικό, Βοήθεια, Γάζα-, ΗΠΑ, Ιράν, Συρία,mesanatoliko, voitheia, gaza-, ipa, iran, syria