ΗΠΑ: Ποινικές διώξεις σε βάρος του Ντόναλντ Τραμπ, αναμένεται να παραδοθεί στις αρχές 4 Απριλίου

Ποινική δίωξη σε βάρος του Ντόναλντ Τραμπ ασκεί η Εισαγγελία του Μανχάταν, μια εξέλιξη που αν και εδώ και εβδομάδας αναμενόμενη δεν παύει και να αποτελεί ένα άνευ προηγουμένου γεγονός στην ιστορία των ΗΠΑ για ένα πρόσωπο που έχει διατελέσει πρόεδρος της χώρας. Ο 45ος ένοικος του Λευκού Οίκου θα μείνει στην Ιστορία, πέραν όλων των άλλων, και ως ο πρώτος σε βάρος του οποία απαγγέλθηκαν ποινικής φύσεως κατηγορίες.

Οι κατηγορίες που του απαγγέλλονται, σχετίζονται με τον χρηματισμό της πορνοστάρ

Στόρμι Ντάνιελς το 2016 με 130.000 δολάρια ως αντάλλαγμα τη σιωπή τηςγια την ερωτική σχέση που η ίδια υποστηρίζει πως είχε με τον αμερικανότέως πρόεδρο.

Ωστόσο δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστές οι κατηγορίες σε βάρος του αφού η απόφαση του ειδικού σώματος ενόρκων που έκρινε ότι υπάρχουν επαρκή στοιχεία για να του ασκηθούν διώξεις και το ίδιο το κατηγορητήριο παραμένουν σφραγισμένα.  

Ωστόσο το CNN μετέδιδε σήμερα το πρωί πως ο  Τραμπ αντιμετωπίζει περισσότερες από 30 κατηγορίες που σχετίζονται με απάτη.

Ο Τραμπ αναμένεται να παραδοθεί στην εισαγγελία την Τρίτη, 4 Απριλίου.

Εάν δικαστεί και καταδικαστεί για πλημμέλημα θα επιβληθεί πρόστιμο  Εάν όμως καταδικαζόταν για κακούργημα, θα αντιμετώπιζε ποινή φυλάκισης έως τεσσάρων ετών, αν νομικοί εκτιμούν ότι  ισχυρότερο είναι το πρώτο σενάριο. 

″Επικοινωνήσαμε με δικηγόρο του κ. Τραμπ για να συντονιστεί η παράδοσή του ενώπιον του εισαγγελέα του Μανχάταν  Άλβιν Μπραγκ για την απαγγελία κατηγοριών ενώπιον δικαστηρίου” της Νέας Υόρκης, ανέφερε σε επιγραμματική ανακοίνωσή του εκπρόσωπος της εισαγγελίας καθώς αναμένεται να περάσει κανονικά την διαδικασία δακτυλοσκόπησης, φωτογράφησης κλπ όπως γίνεται σε κάθε σύλληψη υπόπτου. 

Τραμπ: ”Πολιτική δίωξη...είναι η ισχυρότερη παρέμβαση στις εκλογές στην ιστορία των ΗΠΑ” 

Ο δε Τραμπ καταγγέλλει και πάλι πως υφίσταται ”πολιτική δίωξη”, κάνει λόγο για ”κυνήγι μαγισσών” και υποστηρίζει πως η όλη υπόθεση αποτελεί ”την ισχυρότερη παρέμβαση σε σε εκλογές στην Ιστορία των ΗΠΑ” εννοώντας τις επικείμενες εκλογές του 2024 στις οποίες θέλει να είναι και πάλι υποψήφιος πρόεδρος για το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα. 

Αυτή η ιστορία θα αποβεί ”σε βάρος του Τζο Μπάιντεν”, του διαδόχου και πιθανού αντιπάλου του στις προσεχείς προεδρικές εκλογές, προέβλεψε ενώ κατηγορεί εκ νέου τον δημοκρατικό νυν πρόεδρο πως του ”έκλεψε” τη νίκη στις εκλογές του 2020 χωρίς βέβαια να έχει παρουσιάσει ποτέ κάποιο τεκμήριο περί αυτού.

Μέσω του ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης που δημιούργησε, Truth Social, καταγγέλλει ”με διώκουν (...) επειδή ξέρουν πως θα είμαι στο πλευρό του αμερικανικού λαού ...δεν μπορώ να έχω δίκαιη δίκη στη Νέα Υόρκη”, υποστήριξε ο κ. Τραμπ αναφερόμενος στη γενέτειρά του και παραδοσιακά οχυρό των Δημοκρατικών.

Λίγο αργότερα, ο Τραμπ έκανε και έκκληση στους υποστηρικτές να παράσχουν χρήματα για νομική υπεράσπιση. Έχει συγκεντρώσει πάνω από 2 εκατομμύρια δολάρια, ήδη σύμφωνα με τους εκστρατείας του από τις 18 Μαρτίου οπότε υποστήριξε πως επίκειται σύλληψή του. 

Έξω από την εισαγγελία του Μανχάταν μετά την είδηση περί άσκησης διώξεων

Ρεπουμπλικάνοι: ”Αντίκειται προς τις αξίες της Αμερικής”

Η επικεφαλής του κόμματος των Ρεπουμπλικάνων Ρόνα ΜακΝτάνιελ έκανε λόγο για ”κατάφωρη κατάχρηση εξουσίας από έναν εισαγγελέα επικεντρωμένο στο να πάρει πολιτική εκδίκηση αντί του να κρατάει τον κόσμο ασφαλή” ενώ ο ανεπιφύλακτα υπέρ του Τραμπ τάχθηκε  ο ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι, κατά τον οποίο ”ο αμερικανικός λαός δεν πρόκειται να ανεχθεί αυτή την αδικία”. Ο Μακάρθι διεμήνυσε ακόμη πως η Βουλή θα φροντίσει να ”λογοδοτήσει” ο εισαγγελέας Μπραγκ για αυτή την ”κατάχρηση εξουσίας άνευ προηγουμένου” που ”ζημιώνει ανεπανόρθωτα”. 

Ο κυβερνήτης της Φλόριντας Ρον ΝτεΣάντις, κατά πολλούς ο σημαντικότερος αντίπαλος του Τραμπ στην εσωκομματική κούρσα των ρεπουμπλικάνων για το χρίσμα του υποψηφίου στις προεδρικές εκλογές του 2024,  έκανε λόγο για ενέργεια που ”αντίκειται προς τις αξίες της Αμερικής” και τόνισε πως δεν θα ενέκρινε ”αίτημα έκδοσης” του πρώην προέδρου.

Ο δε Μάικ Πομπέο, ο άλλοτε υπουργός Εξωτερικών του Τραμπ, επίσης δυνητικός αντίπαλος του κ. Τραμπ στην εσωκομματική μάχη, έκρινε από την πλευρά του πως η άσκηση ποινικής δίωξης ”υπονομεύει την εμπιστοσύνη της Αμερικής στο σύστημα δικαιοσύνης μας”. 

Η βουλευτής και υποστηρίκτρια του Τραμπ, Ελίζ Στεφάνικ, σχολίασε πως είναι μια ”μαύρη μέρα για την Αμερική” καταγγέλλοντας τον ”σοσιαλισή» εισαγγελέα Μπραγκ και προεξοφλώντας πως η δίωξη θα ωθήσει ”όσο ποτέ” τους αμερικανούς ”πατριώτες” να ”οργανωθούν ειρηνικά και να ψηφίσουν για να σώσουν τη σπουδαία Δημοκρατία μας εκλέγοντας ξανά” πρόεδρο τον Ντόναλντ Τραμπ.

″Ο πρόεδρός μου είναι αθώος”, ανέφερε βουλευτής και φανατική οπαδος του, Μάρτζορι Τέιλορ Γκριν.  

″Μετρημένη” αντίδραση των Δημοκρατικών

Οι δε Δημοκρατικοί είναι πολύ μετρημένοι στις δηλώσεις συμπεριλαμβανομένης της πρών προέδρου της Βουλής, Νάνσι  Πελόζι που είναι σφοδρή πολέμιος του τέως προέδρου.

Η ίδια έγραψε στο Twitter: ″Κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου και όλοι έχουν δικαίωμα σε δίκη για να αποδείξουν την αθωότητά τους. Ας ελπίσουμε ότι ο τέως πρόεδρος θα πράξει ειρηνικά και θασεβαστεί το (δικαστικό)  σύστημα, το οποίο του παρέχει αυτό το δικαίωμα”, προσθέτοντας ότι το σώμα ενόρκων που ψήφισε υπέρ του κατηγορητηρίου ”ενήργησε βάσει των γεγονότων και του νόμου”.

Ο  Άνταμ Σιφ, ο οποίος ηγήθηκε της πρώτης προσπάθειας παραπομπής σε δίκη  του Τραμπ και είναι επίσης υποψήφιος για τη Γερουσία της Καλιφόρνια, έγραψε στο Twitter: ″Σε ένα έθνος με νόμους πρέπει να λογοδοτούν και πλούσιοι και ισχυροί, ακόμη και όταν κατέχουν υψηλά αξιώματα. Οτιδήποτε διαφορετικά δεν είναι δημοκρατία”.

O πρώην δικηγόρο του Tράμπ, Μάικλ Κοέν

Η υπόθεση Στόρμι Ντάνιελς

Η Στόρμι Ντάνιελς, που συνεργάστηκε με τη δικαιοσύνη τα τελευταία σχεδόν έξι χρόνια, σχολίασε ειρωνικά μέσω Twitter πως δεν θα ήθελε να ”της χυθεί η σαμπάνια”. Ο δικηγόρος της Κλαρκ Μπρούστερ συμπλήρωσε ”κανένας δεν είναι υπεράνω του νόμου”.

Επί χρόνια, η αμερικανική δικαιοσύνη επιδιώκει να εξακριβώσει αν ο 76χρονος ρεπουμπλικάνος έκανε ψευδείς δηλώσεις (πλημμέλημα) ή αν παραβίασε τη νομοθεσία για τη χρηματοδότηση των προεκλογικών εκστρατειών (κακούργημα) όταν κατέβαλε το ποσό στην Ντάνιελς, λίγο καιρό πριν από την εκλογική του νίκη τον Νοέμβριο του 2016 ωστε να μην προχωρήσει σε αποκαλύψεις σχετικά με εξωσυζυγική σχέση που φέρεται να είχε μαζί της ο ενδιαφερόμενος δέκα χρόνια νωρίτερα.

Ο άνθρωπος-κλειδί πίσω από αυτή την υπόθεση ακούει στο όνομα Μάικλ Κόεν: ο πρώην δικηγόρος εξ απορρήτων του Ντόναλντ Τραμπ μετατράπηκε σε μεγάλο εχθρό του. Αυτός πλήρωσε την Ντάνιελς το 2016 κι έχει καταθέσει πως τα χρήματα του επιστράφηκαν.

Αφού εξέτισε την ποινή φυλάκισης που του είχε επιβληθεί, συνεργάστηκε στην έρευνα από τα τέλη του 2018 και προσήλθε επανειλημμένα να καταθέσει ενώπιον του σώματος ενόρκων.

Πρόσωπο-κλειδί  για την εξέλιξη της υπόθεσης και Εισαγγελέας Μπράγκ που διώκει τον Τραμπ, ο οποίος τον  χαρακτηρίζει ”ζώο” και ”ρατσιστή”, καθώς και και δέχεται συνεχείς επιθέσεις από ρεπουμπλικάνους.

Ο ίδιος υποστηρίζει πως ο δισεκατομμυριούχος πρώην πρόεδρος ”δημιούργησε προσδοκίες” νωρίτερα αυτόν τον μήνα, όταν διαλαλούσε πως θα ”συλλαμβανόταν” και καλούσε τους υποστηρικτές του να ξεσηκωθούν, με πρόθεση να δημιουργήσει σάλο, κάνονας λόγο για παρακώλυση και ”ανάμιξη” στην έρευνα.

Περιστοιχισμένος από αστυνομικούς με πολιτικά ο Εισαγγελέας του Μανχάταν, Άρβιν Μπραγκ εξέρχεται του δικαστσικού μεγάρου μετά την είδηση περί άσκησης διώξεων στον τέως αμερικανό πρόεδρο. 

Πηγές: CNN, ΒΒC, Reuters

Related...Οι διώξεις σε βάρος του Τραμπ, σε μια κρίσιμη περίοδο, θέτουν τις ΗΠΑ σε μια αβέβαιη πορείαΣτόρμι Ντάνιελς: Η πρώην πρωταγωνίστρια ταινιών ενηλίκων στο προσκήνιο της διώξης Τραμπ
Keywords
Τυχαία Θέματα