ΗΠΑ: Καταγγελία για νέο περιστατικό βίας εις βάρος αφροαμερικανού

Οργή επικρατεί μεταξύ της αφροαμερικανικής κοινότητας στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ όταν ένα νεαρό μέλος της κατήγγειλε περιστατικό βίας από λευκούς αστυνομικούς. Το συμβάν έχει βιντεοσκοπηθεί, και μεταδόθηκε από αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα. Σε αυτό ακούγεται ο φοιτητής να φωνάζει: «ρατσιστές».

Στον 20χρονο Μαρτίζ Τζόνσον, φοιτητή του πανεπιστημίου της Βιρτζίνια, νότια της Ουάσιγκτον, δεν επετράπη η είσοδος σε μια ιρλανδέζικη παμπ την Τετάρτη το βράδυ, όπου πραγματοποιούνταν μία εκδήλωση με αφορμή τη γιορτή του Αγίου
Πατρικίου, προστάτη των Ιρλανδών.

Έξω από το κέντρο, πράκτορες –όλοι τους λευκοί–, της πολιτειακής υπηρεσίας ελέγχου αλκοολούχων ποτών έριξαν τον νεαρό στο έδαφος με τη βία, ενώ ο ένας εξ αυτών είχε τοποθετήσει το γόνατό του στην πλάτη του νεαρού άνδρα προκειμένου να τον εμποδίσει να αντισταθεί.

Σε ένα ερασιτεχνικό βίντεο που καταγράφει τη σύλληψή του και μεταδόθηκε από αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα, ακούγεται ο φοιτητής να φωνάζει: «ρατσιστές!».

Στις εικόνες αυτές διακρίνεται ξεκάθαρα να αιμορραγεί στο κεφάλι καθώς έχει χτυπήσει στο πεζοδρόμιο. Ο φοιτητής διακομίστηκε στο νοσοκομείο όπου χρειάστηκε πολλά ράμματα.

Την Τετάρτη το βράδυ, περίπου 300 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην πανεπιστημιούπολη προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τη σύλληψη του 20χρονου.

«Την ώρα που οι αστυνομικοί με κρατούσαν με τη βία στο έδαφος, εγώ διερωτήθηκα: «πώς είναι δυνατόν;» επισήμανε ο Μαρτίζ Τζόνσον σε μία δήλωση που ανέγνωσε ο δικηγόρος του Ντάνιελ Ουάτκινς κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου χθες.

Η αστυνομία απήγγειλε εναντίον του φοιτητή τις κατηγορίες της εξύβρισης, της μέθης σε δημόσιο χώρο και της παρακώλυσης.

Ωστόσο η αστυνομία της πολιτείας της Βιρτζίνια υποσχέθηκε ότι θα διεξαγάγει μια έρευνα.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο του νεαρού άνδρα, ο Τζόνσον επιχείρησε να εισέλθει στο μπαρ επιδεικνύοντας την ταυτότητά του –όπως απαιτείται συνήθως στις ΗΠΑ, όπου η νόμιμη ηλικία κατανάλωσης αλκοόλ είναι τα 21 έτη– όμως τον απώθησαν.

Εκείνη τη στιγμή οι πράκτορες τον προσέγγισαν για να τον ρωτήσουν τι συνέβαινε και η λεκτική αντιπαράθεση εξελίχθηκε στη βίαιη σύλληψη του φοιτητή, σύμφωνα με τον Ουάτκινς, έγραψε η αμερικανική εφημερίδα Washington Post.
Keywords
Τυχαία Θέματα