Η θρυλική ανταποκρίτρια που ανακοίνωσε την έναρξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου έγινε σήμερα 105 ετών

Ένα ηλιόλουστο απόγευμα, ένα μικρό κεφάλι και δύο γηρασμένα χέρια αχνοφαίνονται από ένα διαμέρισμα που βρίσκεται στην καρδιά του Χόνγκ Κόνγκ.

Είναι η Κλερ Χόλινγκγουορθ, μια πολεμική ανταποκρίτρια που έκλεισε τα 105 σήμερα τη Δευτέρα.

Είναι η γηραιότερη εν ζωή δημοσιογράφος που εργάστηκε ως ανταποκρίτρια για πάρα πολλά χρόνια. Την πρώτη βδομάδα της καριέρας της στην βρετανική εφημερίδα Telegraph το 1939, η τότε μόλις 27 ετών Χόλινγκγουορθ που ανακοίνωσε την έναρξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

lang="tr" dir="ltr">Hitler'in tanklarını ilk haberleştiren muhabir Clare Hollingworth https://t.co/7S5WCgh9ME pic.twitter.com/VQ3h6FnXpO

— JIN HABER AJANSI (@jinhaberajans) September 8, 2016

Παρά το γεγονός ότι συνέχισε να γράφει πετυχημένα θέματα και να δημοσιεύσει εξαιρετικά πρωτοσέλιδα, η συγκεκριμένη ανακοίνωση αποτέλεσε σταθμό στην καριέρα της.

«Η Κλερ Χόλινγκγουορθ ήταν μια από τις καλύτερες ρεπόρτερ του 20ου αιώνα», λέει ο Τσάρλς Μουρ, πρώην συντάκτης της Daily Telegraph, μιλώντας στην εκδήλωση προς τιμήν της.

Η Χόλινγκγουορθ υπήρξε επίσης η μοναδική γυναίκα που παράκουσε την εντολή του Διοικητή των Βρετανικών δυνάμεων στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, Μπέρναρντ Λο Μοντγκόμερυ, ο οποίος είχε απαγορεύσει σε όλες τις γυναίκες ανταποκρίτριες να ταξιδεύσουν στο εξωτερικό.

#LastTimeDonaldTrumpPaidTaxes Clare Hollingworth was a sprightly 84 yr old. (The war correspondent who scooped WWII, she hits 105 next wk!) pic.twitter.com/3Vej78F26V

— Celebrate Clare (@CelebrateClare) October 2, 2016

Γεννημένη στις 10 Οκτωβρίου 1911, την ίδια χρονιά με τον Τένεσι , τη Λουσίλ Μπολ και τον Ρόναλντ Ρήγκαν, η Χόλινγκγουορθ ήταν ακόμα παιδί όταν άρχισε ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος το 1914.

Κατά τη διάρκεια του πολέμου η Χόλινγκγουορθ έμενε με την οικογένειά της σε μία αγροικία στο Λέστερσαιρ, όπου οι διαρκείς συγκρούσεις αποτέλεσαν το βασικό χαρακτηριστικό που διαμόρφωσε την παιδική της ηλικία, σύμφωνα με τον βιογράφο της και ανιψιό της Πάτρικ Γκάρετ.

Η είδηση που την ακολούθησε σε ολόκληρη τη ζωή της

Εκείνη την περίοδο ήταν σε αποστολή στην Πολωνία για να μεταδώσει την επιδείνωση της κατάστασης στην Ευρώπη. Κατάφερε και έπεισε τον γενικό πρόξενο της Βρετανίας στο Κατοβίτσε, Τζον Άντονι Θγέιτς, να της δανείσει το αυτοκίνητο και τον οδηγό του για να μεταβεί στην Γερμανία και να κάνει έρευνα.

#LastTimeDonaldTrumpPaidTaxes Clare Hollingworth was a sprightly 84 yr old. (The war correspondent who scooped WWII, she hits 105 next wk!) pic.twitter.com/3Vej78F26V

— Celebrate Clare (@CelebrateClare) October 2, 2016

Την ώρα που ταξίδευε στα σύνορα Γερμανίας – Πολωνίας η Χόλινγκγουορθ είδε να συγκεντρώνονται γερμανικά στρατεύματα και άρματα μάχης στοχεύοντας προς την Πολωνία.

Το επόμενο πρωί, τηλεφώνησε στην Βρετανική Πρεσβεία στη Βαρσοβία για να αναφέρει την εισβολή της Γερμανίας στην Πολωνία.

Για να πείσει μάλιστα τους Βρετανούς αξιωματούχους έβγαλε το τηλέφωνο έξω από το παράθυρο του δωματίου της προκειμένου να ακούσουν τον ήχο των γερμανικών στρατευμάτων.

Ο Πόλεμος της Αλγερίας

Η Χόλινγκγουορθ κάλυψε τον Πόλεμο της Αλγερίας από το 1954 έως το 1962 και ήταν εκείνες ακριβώς οι αιματηρές συγκρούσεις με τις οποίες κατάφερε να κερδίσει τον σεβασμό όλων των συναδέλφων της ανεξαρτήτως.

«Απέκτησε μεγάλη αναγνωρισιμότητα γιατί ήταν η μοναδική δημοσιογράφος που άντεξε να καλύπτει τις αιματηρές, επικίνδυνες και απρόβλεπτες μέρες στην Κάζμπα και να έρθει σε επαφή με τους αντάρτες», λέει ο βιογράφος της.

More great pics of Clare Hollingworth, who broke news of the Nazi invasion of Poland, here http://t.co/yoQmcwoeOO pic.twitter.com/ttSqThkemS

— Laurence Dodds (@LFDodds) October 9, 2015

Κατά την διάρκεια της καριέρας της κάλυψε εξίσου τις συγκρούσεις στην Παλαιστίνη, , στην Κίνα, στο Άντεν και στο Βιετνάμ.

Ήταν επίσης η πρώτη δημοσιογράφος που πήρε συνέντευξη από τον Σάχη του Ιράν και αργότερα εκείνη που πήρε την τελευταία του συνέντευξη.

Πηγή: TIME

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα
iNews > Ειδήσεις > Huffington Post Greece
Β Παγκοσμίου Πολέμου, 105,v pagkosmiou polemou, 105