Γιατί η διαλειμματική ή διαλείπουσα νηστεία δεν ταιριάζει στους Έλληνες

Αν έχετε βρεθεί σε παρέες που το θέμα συζήτησης περιστρέφεται γύρω από την απώλεια βάρους, τότε έχετε σίγουρα ακούσει για τη διαλειμματική δίαιτα. Ειδικά τώρα, που το καλοκαίρι βρίσκεται προ των πυλών, όλοι στοχεύουν στο ιδανικό βάρος και οι περισσότεροι επιθυμούν να το αποκτήσουν χωρίς ιδιαίτερες στερήσεις. Ετσι, η διαλειμματική ή διαλείπουσα, όπως είναι σωστότερος ο όρος στα ελληνικά, φαντάζει ιδανική μέθοδος απώλειας βάρους καθώς επιτρέπει την κατανάλωση τροφών, ανεξαρτήτως ποιότητας και θερμίδων, με έναν μόνο

περιορισμό. Οι τροφές αυτές να καταναλώνονται εντός συγκεκριμένων χρονικών «παραθύρων».

Τα «παράθυρα» ή πρωτόκολλα δίαιτας, αν θέλουμε να αναφερθούμε με επιστημονικούς όρους είναι αρκετά. Τα πιο διαδεδομένα είναι το «8-16», το «10-14» και το «1-1». Τι σημαίνουν αυτά; Το «8-16» επιτρέπει στον διαιτώμενο να τρώει ό,τι επιθυμεί τις οκτώ ώρες της ημέρας και τις υπόλοιπες δεκαέξι να μην καταναλώνει τίποτα. Αντιστοίχως με το παράθυρο «10-14» μπορεί να καταναλώνει τις δέκα ώρες τις τροφές που επιθυμεί και τις υπόλοιπες δεκατέσσερις να κάνει διάλειμμα. Το «1-1» είναι μια μέρα κανονικού φαγητού και μια μέρα χωρίς καθόλου τροφή.

Είναι ιδανικός αυτός ο τρόπος για απώλεια βάρους; Μιλήσαμε με την διατροφολόγο κα Αλιόνα Στρατουλάτ, η οποία μας ενημέρωσε για τα πλεονεκτήματα, αλλά και τα μειονεκτήματα αυτής της δίαιτας. Όπως η ίδια μας εξήγησε, η διαλείπουσα νηστεία εστιάζει στο χρονικό περιθώριο που έχει κάποιος για να καταναλώσει την τροφή του κι όχι στο τι θα φάει. Οι περισσότεροι άνθρωποι μπερδεύονται και στην ανάγκη τους να καταναλώσουν γρήγορα μέσα στο επιτρεπόμενο χρονικό διάστημα, όσο περισσότερες τροφές μπορούν, τρώνε απερίσκεπτα και ανθυγιεινά. Αν όμως θέλουμε να χάσουμε κιλά θα πρέπει να εστιάσουμε στη σωστή διατροφή.

Τα πλεονεκτήματα της διαλείπουσας νηστείας

Η διαλείπουσα νηστεία έχει πολλά οφέλη για το σώμα μας, αρκεί να την κάνουμε σωστά. Όπως η κα Στρατουλάτ εξηγεί, είναι μια μέθοδος που έχει πολλά θετικά για τον οργανισμό, στον οποίο προσφέρει ευεξία. Πιο αναλυτικά, ανανεώνει τα κύτταρα και προλαμβάνει παθήσεις, καθώς τα όργανα του σώματος και ειδικά το πάγκρεας ξεκουράζονται. Επίσης, δουλεύει καλύτερα η αυξητική ορμόνη. Σε όλα τα παραπάνω παρουσιάζονται εκπληκτικά αποτελέσματα όταν η νηστεία γίνεται σωστά.

Τα μειονεκτήματα της διαλείπουσας νηστείας

Σύμφωνα με μια τελευταία έρευνα, ωστόσο, η διαλείπουσα νηστεία αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν ερευνητές μιας ομάδας στο Πανεπιστήμιο Shanghai Jiao Tong με επικεφαλής τον δρ. Βίκτωρ Ζονγκ. Η έρευνα έγινε σε είκοσι χιλιάδες ενήλικες στις ΗΠΑ με μέση ηλικία 49 ετών. Όλοι οι διαιτώμενοι είχαν ακολουθήσει το πρωτόκολλο με τη νηστεία «8-16». Όπως αποδείχτηκε τα άτομα που περιόριζαν το φαγητό τους σε οκτώ ώρες την ημέρα είχαν 91% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιαγγειακά νοσήματα σε σχέση με όσους έτρωγαν δώδεκα ή δεκαέξι ώρες.

Σύμφωνα με την κα Στρατουλάτ, τα αποτελέσματα της έρευνας πιθανόν να είναι απόρροια της γρήγορης και πρόχειρης διατροφής που πολλοί άνθρωποι κάνουν το επιτρεπόμενο ωράριο. Επίσης, όπως η ίδια μας εξήγησε ο κιρκάδιος ρυθμός αποσυντονίζεται με το άστατο πρόγραμμα γευμάτων. Τι είναι ο κιρκάδιος ρυθμός; Είναι το εσωτερικό μας ρολόι που ελέγχει τις αλλαγές στο σώμα μας. Οι γνωστικές λειτουργίες, ο μεταβολισμός, ο κύκλος του ύπνου και πολλές άλλες λειτουργίες ακολουθούν έναν κιρκάδιο ρυθμό. Υπάρχει το ρολόι που βρίσκεται στην περιοχή του εγκεφάλου, το οποίο καταγράφει τις ώρες των συμβάντων, όπως είναι το φως, το σκοτάδι, η σωματική δραστηριότητα και το πρόγραμμα γευμάτων. Το υπόλοιπο σώμα μας συγχρονίζεται με το κύριο ρολόι μέσω νευρικών και ορμονικών σημάτων. Όταν υπάρχει άστατο πρόγραμμα γευμάτων και ύπνου αποσυντονίζεται ο κιρκάδιος ρυθμός με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης διαφόρων νοσημάτων.

Γιατί η διαλείπουσα δίαιτα δεν ταιριάζει στους Έλληνες

Οι κλιματικές συνθήκες, όπως εξηγεί η κα Στρατουλάτ, παίζουν σημαντικό ρόλο στη δίαιτα που επιλέγει κάποιος. Στην Ελλάδα είναι δύσκολο να ακολουθήσει ένας διαιτώμενος τη διαλείπουσα νηστεία για μακροχρόνιο διάστημα, γιατί για να την κάνει πιστά θα πρέπει να ξεκινά την ημέρα του νωρίς με ένα καλό πρωινό και έως τις τέσσερις ή έξι το απόγευμα (ανάλογα με την ώρα που πήρε το πρωινό) να έχει συμπληρώσει τα γεύματα του. Αυτό μεταφράζεται σε απομόνωση από την κοινωνική του ζωή, κάτι που μακροπρόθεσμα θα κουράσει τον διαιτώμενο. Υπάρχουν βέβαια και εκείνοι που προτιμούν να παραλείψουν το πρωινό και να ξεκινήσουν το διατροφικό οκτάωρο από το μεσημέρι και μετά. Η παράλειψη του πρωινού όμως, του σημαντικότερου γεύματος, μακροπρόθεσμα θα κουράσει το σώμα τους.

Σύμφωνα με την κα Στρατουλάτ, ο ιδανικότερος τρόπος για να μειωθεί το βάρος κάποιου είναι το προφανές, δηλαδή η μείωση των θερμίδων. Δεν έχει σημασία ποιο είδος δίαιτας θα επιλέξει κάποιος, αρκεί να ακολουθήσει σωστά τις διατροφικές οδηγίες, ώστε να μην επιβαρύνει σταδιακά τον οργανισμό του. Πάνω από όλα σεβασμός στο σώμα μας και στις ανάγκες του.

Related...Ο κρίσιμος λόγος που πρέπει όλοι να βάλουμε περισσότερο μαγνήσιο στη διατροφή μαςΠόσες θερμίδες πρέπει να κάψουμε μέσω άσκησης ή διατροφής για να χάσουμε 1 κιλό λίπουςΡύθμιση βάρους: Πώς η προσθήκη πρωτεΐνης στη διατροφή μάς βοηθάει να δούμε αποτέλεσμα
Keywords
Τυχαία Θέματα
Έλληνες,ellines