Γάζα: "Σφαγή" σε καταυλισμό εκτοπισμένων στην Ράφα καταγγέλλουν οι Παλαιστίνιοι - Τι λέει το Ισραήλ

Ο καταυλισμός εσωτερικά εκτοπισμένων Μπαρκάσατ, κοντά στην Ράφα που επλήγη από τον ισραηλινό στρατό (27 Μαϊου 2024)

″Σφαγή” αμάχων από το ισραηλινό στρατό σε επίσημο προσφυγικό καταυλισμό κοντά την Ράφα που φιλοξενεί εκτοπισμένους από άλλες περιοχές της Λωρίδας της Γάζας, καταγγέλλουν  Παλαιστινιακή Αρχή και  Χαμάς. Η νέα επίθεση, την στιγμή που το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης διέταξε το Τελ Αβίβ να σταματήσειτις επιθέσεις στην νότια Γάζα προκαλεί σφοδρές αντιδράσεις. 

Μάλιστα,

ακόμη και ο ανώτατος στρατιωτικός εισαγγελέας του Ισραήλ χαρακτήρισε ″πολύ σοβαρό” το αεροπορικό πλήγμα στη Ράφα. ”Οι λεπτομέρειες του συμβάντος εξακολουθούν να τελούν υπό έρευνα, κάτι που δεσμευόμαστε να διεξαγάγουμε στην πιο πλήρη έκταση”, δήλωσε ο αντιστράτηγος Γιφάτ Τόμερ Γερουσάλμι σε συνέδριο που φιλοξενεί ο Δικηγορικός Σύλλογος του Ισραήλ. ”Οι IDF (Αμυντικές Δυνάμεις του Ισραήλ) εκφράζουν τη λύπη τους για τυχόν πρόκληση σωματικών βλαβών σε μη μαχητές στη διάρκεια του πολέμου”.

Η νέα επίθεση ήρθε λίγες ώρες αφού η Χαμάς, για πρώτη φορά μετά από τέσσερις μήνες, εξαπέλυσε επίθεση με ρουκέτες στο κεντρικό Ισραήλ που όμως αναχαιτίστηκαν. 

Τουλάχιστον 40 νεκροί - Δεκάδες τραυματίες

″Αυτή η φρικιαστική σφαγή που διαπράχθηκε από την ισραηλινή κατοχή αποτελεί πρόκληση για όλους τους διεθνείς θεσμούς» και τη διεθνή «νομιμότητα”, αναφέρει η προεδρία της Παλαιστινιακής Αρχής. Ο ισραηλινός στρατός ″έβαλε στο στόχαστρο εσκεμμένα” τον καταυλισμό εκτοπισμένων Μπαρκάσατ, τον οποίο διαχειρίζεται το Γραφείο Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA) στα βορειοδυτικά της Ράφας.

Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές τουλάχιστον 40 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν στον βομβαρδισμό.

Μετά ”τη φρικιαστική σιωνιστική σφαγή που διέπραξε απόψε ο εγκληματικός στρατός κατοχής βάζοντας στο στόχαστρο σκηνές εκτοπισμένων, καλούμε τις μάζες του λαού μας στη Δυτική Όχθη, στην Ιερουσαλήμ, στα κατεχόμενα εδάφη και στο εξωτερικό να σηκωθούν και να κάνουν πορεία οργής”, τόνισε σε ανακοίνωσή της η Χαμάς.

Η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος ανέφερε πως ασθενοφόρα της διακόμισαν ”μεγάλο αριθμό” νεκρών και τραυματιών. 

Διεθνής αντιδράσεις

Η Αίγυπτος από την πλευρά της έκανε λόγο για ″σκόπιμο βομβαρδισμό” των ”σκηνών των εκτοπισμένων” στη Ράφα.

Το Κατάρ προειδοποίησε ότι η τελευταία ισραηλινή επίθεση στη Ράφα θα μπορούσε να εμποδίσει τις προσπάθειες διαμεσολάβησης για την επίτευξη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός και ανταλλαγής ομήρων και κρατουμένων, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών του.

Αγοράκι στα συντρίμμια του καταυλισμού εσωτερικά εκτοπισμένων στη Ράφα, μετά τον ισραηλινό βομβαρδισμό (27 Μαϊου 2024)

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ιορδανίας αναφέρει: ”Αυτές οι ενέργειες αποτελούν εγκλήματα πολέμου, τα οποία η διεθνής κοινότητα πρέπει να αντιμετωπίσει προκειμένου να διασφαλίσει ότι οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους”, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Σουφιάν Κούντα,

″Η βία κατά των αμάχων στη Γάζα δεν δικαιολογείται πλέον”, υπογράμμισε η Ιταλία, ασκώντας την πιο σκληρή κριτική που έχει ασκήσει μέχρι στιγμής κατά της εκστρατείας του Ισραήλ. ”Υπάρχει μια όλο και πιο δύσκολη κατάσταση, στην οποία ο παλαιστινιακός λαός συμπιέζεται χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα δικαιώματα αθώων ανδρών, γυναικών και παιδιών που δεν έχουν σχέση με τη Χαμάς και αυτό δεν μπορεί πλέον να δικαιολογηθεί”, δήλωσε ο υπουργός Αμυνας Γκουίντο Κροσέτοστον τηλεοπτικό σταθμό SkyTG24.

Ερντογάν για Ράφα: Η Τουρκία θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να λογοδοτήσουν οι βάρβαροι

Ο επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, σχολίασε νωρίτερα πως το Ισραήλ προχωρά με την στρατιωτική δράση στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας παρά την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου με την οποία του ζητήθηκε να σταματήσει αμέσως την προώθησή του. ”Η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου πρέπει να εφαρμοστεί”. 

Τι λέει το Ισραήλ

Από την πλευρά του ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές σήμερα ότι εξαπέλυσε βομβαρδισμό με «πυρομαχικά ακριβείας» εναντίον «κτιριακού συγκροτήματος της Χαμάς στη Ράφα» όπου, όπως υποστηζει «επιχειρούσαν σημαντικοί τρομοκράτες» της Χαμάς. 

Καταυλισμός εσωτερικά εκτοπισμένων στη Ράφα που επλήγη από τον ισραηλινό στρατό (27 Μαϊου 2024)

Δηλώνει επίσης «ενήμερος» για το ότι «έπαθαν κακό άμαχοι» στην περιοχή και λέει πως το περιστατικό είναι «υπό εξέταση».

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, στόχος ήταν δυο αξιωματούχοι της Χαμάς στη Δυτική Όχθη, ο Γιασίν Ραμπία και ο Χαλέντ Ναγκάρ.

«Η επιδρομή έγινε εναντίον θεμιτών στόχων δυνάμει του διεθνούς δικαίου, με τη χρήση πυρομαχικών ακριβείας, στη βάση ακριβών πληροφοριών για τη χρήση της περιοχής από τη Χαμάς», πρόσθεσε ο ισραηλινός στρατός.

Διεθνής Αμνηστία και Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα προσφεύγουν στο ΔΠΔ 

Στο μεταξύ, η Διεθνής Αμνηστία καλεί το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να διεξάγει επίσημη έρευνα  για ”εγκλήματα πολέμου” για τρεις ισραηλινούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς στην κεντρική και στη νότια Λωρίδα της Γάζας τον Απρίλιο που, όπως λέει, στοίχισαν τη ζωή σε 44 άμαχους Παλαιστίνιους, ανάμεσά τους 32 παιδιά.

Όπως τονίζει, η έρευνα της ΜΚΟ βρήκε «κρίσιμες αποδείξεις για παράνομες επιθέσεις του ισραηλινού στρατού» ενώ έλαβε συνεντεύξεις από 17 επιζήσαντες και αυτόπτες μάρτυρες, επισκέφθηκε νοσοκομείο όπου νοσηλεύονταν τραυματίες και φωτογράφισε θραύσματα των πυρομαχικών που χρησιμοποιήθηκαν. Και στις τρεις περιπτώσεις, δεν εντόπισε «καμιά απόδειξη ότι υπήρχαν στρατιωτικοί στόχοι στις ή γύρω από τις τοποθεσίες οι οποίες στοχοποιήθηκαν από τον ισραηλινό στρατό» και δεν έχει λάβει απαντήσεις στα ερωτήματα που τού έθεσε.

Καταυλισμός εσωτερικά εκτοπισμένων στη Ράφα που επλήγη από τον ισραηλινό στρατό (27 Μαϊου 2024)

«Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) πρέπει να αρχίσει να διενεργεί έρευνα για εγκλήματα πολέμου» όσον αφορά αυτούς τους τρεις βομβαρδισμούς, κρίνει η Αμνηστία.

Επίσης, οι Δημοσιογραφοι χωρίς Σύνορα (RSF) κατέθεσαν σήμερα νέα προσφυγή ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου «για εγκλήματα πολέμου που έχει διαπράξει το Ισραήλ εναντίον δημοσιογράφων».

Οι RSF ζητούν από τον εισαγγελέα του ΔΠΔ να «ερευνήσει τα εγκλήματα που έχουν διαπραχθεί εναντίον τουλάχιστον εννέα Παλαιστίνιων δημοσιογράφων από τις 15 Δεκεμβρίου 2023 ως τις 20 Μαΐου 2024».

Σύμφωνα με τη ΜΚΟ, περισσότεροι από 100 δημοσιογράφοι στη Γάζα «έχουν σκοτωθεί από τον ισραηλινό στρατό».

Η ΜΚΟ αναφέρει ότι «διαθέτει λογικά στοιχεία που μας κάνουν να πιστέψουμε ότι κάποιοι από αυτούς τους δημοσιογράφους ήταν θύματα σκόπιμων φόνων και οι υπόλοιποι (θύματα) σκόπιμων επιθέσεων του ισραηλινού στρατού εναντίον αμάχων».

Σημειώνεται πως οΕισαγγελέας του ΔΠΔ έχει ζητήσει την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης για τον πρωθυπουργό του Ισραή, Μ.Νετανιάχου, τον Υπ.Άμυνας, Γιοβα Γκαλαντ  και την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της Χαμάς για εγκλήματα πολέμου και κατά της ανθρωπότητας. 

Τραυματίες στο νοσοκομείο Αλ Ακσά μετά από επίθεση στον προσφυγικό καταυλισμό της Μπουρεϊζ Διαπραγματεύσεις μετ′ εμποδίων 

Σύμφωνα με ανώτερο ισραηλινό αξιωματούχο, κατά τη διάρκεια της νύχτας διεξήχθη συνεδρίαση της ισραηλινής κυβέρνησης πολέμου για τις προσπάθειες να εξασφαλιστεί η απελευθέρωση ισραηλινών ομήρων που κρατά η Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας από την 7η Οκτωβρίου, όταν ξέσπασε ο πόλεμος. 

Λίγο πριν, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου υποστήριξε ότι ο ηγέτης της Χαμάς στον θύλακο, ο Γιαχία Σινουάρ, «συνεχίζει να απαιτεί το τέλος του πολέμου, την απόσυρση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Λωρίδα της Γάζας και να αφεθεί σώα η Χαμάς, ώστε να μπορεί να διαπράξει κι άλλες φρικαλεότητες όπως αυτές της 7ης Οκτωβρίου», προσθέτοντας ότι «εναντιώνεται σθεναρά» στην απαίτηση να τερματιστεί ο πόλεμος.  

Παράλληλα, το  σαββατοκύριακο ισραηλινά ΜΜΕ ανέφεραν ότι ο Δαυίδ Μπαρνέα, ο επικεφαλής της Μοσάντ (της ισραηλινής υπηρεσίας κατασκοπείας) συμφώνησε με τον διευθυντή της CIA, τον Γουίλιαμ Μπερνς, και τον πρωθυπουργό του Κατάρ, τον Μοχάμεντ μπιν Αμπντελραχμάν αλ Θάνι, σε νέο πλαίσιο για την επανέναρξη των έμμεσων διαπραγματεύσεων κατά τη διάρκεια συνομιλιών στο Παρίσι.

Νοσοκομείο των ΗΑΕ στην Γάζα μετά την ισραηλινή επίθεση σε καταυλισμό εκτοπισμένων (26 Μαϊου 2024)

Σημαντική ημέρα είναι και η αυριανή (Τρίτη) καθώς η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Νορβηγία προχωρούν και στην επίσημη πράξη αναγνώρισης του Παλαιστινιακού Κράτους.

Υπό αυτές τις εξελίξειςσυναντώνται σήμερα στις Βρυξέλλες οι ΥΠΕΞ της ΕΕ με τους ομολόγους τους της Σαουδικής Αραβίας, του Κατάρ, της Αιγύπτου, των ΗΑΕ και της Ιορδανίας, καθώς και με τον Γενικό Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου.

″Καταστροφική” ανθρωπιστική κρίση

Στο μεταξύ, η ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας παραμένει καταστροφική.

Το σημείο διέλευσης στη Ράφα, στα σύνορα με την Αίγυπτο, παραμένει κλειστό αφότου άρχισε η χερσαία επιχείρηση του ισραηλινού στρατού. Ως τις αρχές του μήνα, αυτή ήταν η βασική πύλη από την οποία εισερχόταν η ανθρωπιστική βοήθεια.

«Υποφέρουμε (...) από την πείνα, από τη δίψα, από την έλλειψη βοήθειας», είπε ο Μουάζ Αμπού Τάχα, 29χρονος Παλαιστίνιος, στην πόλη από όπου τράπηκαν σε φυγή κάπου 800.000 άνθρωποι μέσα στις τελευταίες δυο εβδομάδες, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΗΕ.

Η Αίγυπτος, η οποία αρνείται να ανοίξει τον τερματικό σταθμό στη Ράφα όσο κατέχουν την παλαιστινιακή πλευρά του οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, ανακοίνωσε χθες πως φορτηγά με βοήθεια από την αιγυπτιακή επικράτεια μπόρεσαν να εισέλθουν στη Λωρίδα της Γάζας μέσω του σημείου διέλευσης Κερέμ Σαλόμ, σύμφωνα με το αιγυπτιακό μέσο ενημέρωσης Αλ Καχέρα.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ περίπου «200 φορτηγά» κατευθύνονταν προς το Κερέμ Σαλόμ. Δεν διευκρίνισε πόσα από αυτά εισήλθαν στον παλαιστινιακό θύλακο μετά τους ισραηλινούς ελέγχους.

Πηγές: Reuters, ΒΒC, AFP, ΑΠΕ ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα
Γάζα, Σφαγή, Ράφα, Παλαιστίνιοι -, Ισραήλ,gaza, sfagi, rafa, palaistinioi -, israil