Έρευνα: Πάνω από 300 εκατ. παιδιά θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης online ετησίως

Πάνω από 300 εκατομμύρια παιδιά παγκοσμίως πέφτουν θύματα online σεξουαλικής παρενόχλησης/ εκμετάλλευσης και κακοποίησης κάθε χρόνο, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του Guardian, ερευνητές του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου διαπίστωσαν πως το 12,% των παιδιών του κόσμου έχουν πέσει θύματα «συνομιλιών χωρίς συναίνεση» (nonconsensual talking), διαμοιρασμού και έκθεσης σε σεξουαλικού περιεχομένου εικόνες και βίντεο το τελευταίο έτος- κάτι που αντιστοιχεί σε 302 εκατομμύρια άτομα νεαρής ηλικίας.

Παρόμοιο είναι το ποσοστό- 12,5%- που έχει υποβληθεί σε δραστηριότητες όπως ανεπιθύμητες συνομιλίες σεξουαλικού περιεχομένου, περιλαμβανομένου sexting, ερωτήσεων σεξουαλικής φύσης και απαιτήσεις για σεξουαλικές πράξεις από ενήλικες ή άλλους ανήλικους. Τα αδικήματα που διαπράττονται μπορούν επίσης να έχουν τη μορφή «sextortion» (σεξουαλικού εκβιασμού) όπου οι δράστες απαιτούν χρήματα από τα θύματά τους για να μην κοινοποιήσουν τις εικόνες, ή καταχρήσεις της τεχνολογίας deepfake/ τεχνητής νοημοσύνης για ψεύτικα βίντεο.

Η έρευνα έδειξε ότι οι ΗΠΑ είναι μια ζώνη ιδιαίτερα υψηλού ρίσκου. Το πρωτοβουλία Childlight του πανεπιστημίου, η οποία επιδιώκει την κατανόηση της έκτασης του φαινομένου της κακοποίησης ανηλίκων, περιλαμβάνει έναν νέο παγκόσμιο δείκτη, που έδειξε ότι ένας στους εννιά άνδρες στις ΗΠΑ (περίπου 14 εκατομμύρια) παραδέχτηκε πως φέρθηκε ανάρμοστα online σε παιδιά σε κάποιο σημείο. Έρευνες έδειξαν πως το 7% των Βρετανών, δηλαδή 1,8 εκατομμύρια, παραδέχονταν το ίδιο.

Η έρευνα έδειξε ότι πολλοί άνδρες παραδέχτηκαν ότι θα επιδίωκαν σωματικά σεξουαλικά αδικήματα σε βάρος παιδιών αν θεωρούσαν ότι θα παρέμεναν κρυφά.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Childlight, Πολ Στάνφιλντ, είπε πως «είναι σε μια τρομερή κλίμακα που στο Ηνωμένο Βασίλειο και μόνο αντιστοιχεί στον σχηματισμό μιας σειράς από δράστες που θα μπορούσε να εκτείνεται από τη Γλασκώβη ως το Λονδίνο- ή να γεμίζει το στάδιο Γουέμπλεϊ 20 φορές».

Ο Στίβεν Κάβανο, εκτελεστικός διευθυντής της Ιντερπόλ, είπε ότι οι παραδοσιακές προσεγγίσεις επιβολής νόμου δυσκολεύονταν να συμβαδίσουν. «Πρέπει να κάνουμε πολύ περισσότερα μαζί σε παγκόσμιο επίπεδο, περιλαμβανομένης εκπαίδευσης ειδικών ερευνητών, καλύτερου διαμοιρασμού δεδομένων και εξοπλισμού για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας και της βλάβης που προκαλεί σε εκατομμύρια νεαρές ζωές ανά τον κόσμο» πρόσθεσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα