Ερευνα του FBI για την πώληση αρχαίων θησαυρών του Βρετανικού Μουσείου σε Αμερικανούς

Το FBI διεξάγει έρευνα για την πώληση σε Αμερικανούς αγοραστές εκατοντάδων θησαυρών από το Βρετανικό Μουσείο.

Σύμφωνα με το BBC, η αμερικανική υπηρεσία βοήθησε επίσης στην επιστροφή 268 αντικειμένων, τα οποία πωλήθηκαν σε συλλέκτη στην Ουάσιγκτον.

Τον περασμένο Αύγουστο, το Βρετανικό Μουσείο ανακοίνωσε ότι «εξαφανίστηκαν, κλάπηκαν ή υπέστησαν ζημιές» αρχαίοι πολύτιμοι λίθοι, κοσμήματα και άλλα αντικείμενα από τη συλλογή του.

Αγοραστής, με έδρα

τη Νέα Ορλεάνη, δήλωσε στο BBC ότι ένας πράκτορας του FBI του έστειλε email ζητώντας πληροφορίες για δύο κομμάτια που είχε αγοράσει στο eBay και πως το FBI συνέδραμε τη Μητροπολιτική Αστυνομία στην έρευνα της εξαφάνισης ή κλοπής αντικειμένων από το Βρετανικό Μουσείο.

FBI investigating missing ancient treasures from British Museum https://t.co/wCtbbFuvjZ

BBC News (World) (@BBCWorld) May 27, 2024

Ο αγοραστής δήλωσε ότι δεν έχει πλέον κανένα από τα δύο αντικείμενα στην κατοχή του κι ακόμη ότι το FBI δεν του ζήτησε άλλες πληροφορίες.

Το Βρετανικό Μουσείο αναφέρει ότι από τα 1.500 αντικείμενα που εκτιμά ότι έχουν κλαπεί ή αγνοούνται, 626 έχουν μέχρι στιγμής ανακτηθεί και 100 ακόμη έχουν βρεθεί αλλά δεν έχουν ακόμη επιστραφεί.

Η συντριπτική πλειονότητα των αντικειμένων που το Μουσείο πιστεύει ότι έχουν κλαπεί δεν ήταν καταγεγραμμένα και η διοίκηση του βρίσκεται ακόμη στη διαδικασία αναζήτησης τρόπων προκειμένου να αποδείξει ότι προέρχονται από τη συλλογή του.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτό σημαίνει ότι οι συλλέκτες συμφωνούν να δωρίσουν αντικείμενα στο μουσείο, ώστε να τα αξιολογήσει το προσωπικό.

Όπως έχει γίνει γνωστό, το Βρετανικό Μουσείο κατηγορεί τον πρώην πλέον, έφορο της αρχαιοελληνικής συλλογής Πίτερ Χιγκς για κλοπή, καταστροφή και πώληση αρχαίων αντικειμένων. Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες.

Το Μουσείο θεωρεί ότι ο Χιγκς αποκόμισε κέρδη περίπου 100.000 λιρών.

Σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα που περιλαμβάνονται στην αγωγή του Μουσείου σε βάρος του Χιγκς, το Βρετανικό Μουσείο εκτιμά ότι έκλεβε αντικείμενα επί τουλάχιστον μια δεκαετία, πουλώντας ως επί το πλείστον μη καταγεγραμμένα αντικείμενα από τις αποθήκες του μουσείου.

Το Βρετανικό Μουσείο πιστεύει ότι ο Χιγκς, ο οποίος έχει απολυθεί, είχε πωλήσει αντικείμενα σε τουλάχιστον 45 αγοραστές στο eBay. Ουδείς ωστόσο, έχει συλληφθεί ή κατηγορηθεί για οποιοδήποτε αδίκημα.

Τρεις αγοραστές δήλωσαν ότι ο πωλητής με την ονομασία «sultan1966» παρουσιάστηκε ως «Paul Higgins» ή «Paul» στο eBay ή επικοινωνώντας μέσω email μαζί τους.

Σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα, το Μουσείο λέει ότι ο Δρ Χιγκς παραδέχτηκε ότι ο λογαριασμός sultan1966 του ανήκε.

Ο αγοραστής με έδρα τη Νέα Ορλεάνη, Tonio Birbiglia, δήλωσε στο BBC ότι είχε αγοράσει δύο αντικείμενα από το sultan1966. Το ένα ήταν ένα πετράδι από αμέθυστο που απεικόνιζε έναν Έρωτα να καβαλάει ένα δελφίνι, το οποίο ο  Birbiglia αγόρασε έναντι 42 λιρών, τον Μάιο του 2016 και το άλλο, ένας πορτοκαλί πολύτιμος λίθος σε σχήμα σκαραβαίου, που αγόρασε για 170 λίρες. Ο Birbiglia έστειλε τα χρήματα για το αντικείμενο σε έναν λογαριασμό PayPal που είχε καταχωρηθεί στην προσωπική ηλεκτρονική διεύθυνση του Χιγκς

Με πληροφορίες από BBC

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ραντεβού στα θερινά: 10 ταινίες που ανυπομονούμε να δούμε το καλοκαίρι

Εβδομάδα Μικρών Βιβλιοπωλείων: Μια ανοιξιάτικη γιορτή

Ψηφιδωτό του 2ου αιώνα π.Χ. που απεικονίζει τη Μούσα Καλλιόπη ανακαλύφθηκε στη Σίδη

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ερευνα, FBI, Βρετανικού Μουσείου, Αμερικανούς,erevna, FBI, vretanikou mouseiou, amerikanous