Εκπληκτικές εικόνες από τα ίχνη 10.000χλμ που αφήνει πίσω του o αστεροειδής που "χτύπησε" η NASA

CTIO/NOIRLAB/SOAR/NSF/AURA/T.KARETA, M.KNIGHT

Μια νέα φωτογραφία από το διάστημα απαθανάτισε τα ίχνη χιλιομέτρων που αφήνει πίσω του ο αστεροειδής στην επιφάνεια του οποίου συνετρίβη εσκεμμένα διαστημόπλοιο της ΝΑSA στο πλαίσιο της αποστολής Dart. 

Ένα τηλεσκόπιο στη Χιλή κατέγραψε την εντυπωσιακή εικόνα που προσομοιάζει με αυτή του ενός κομήτη με την χαρακτηριστική ”ουρά” που σχηματίζουν τα συντρίμμια του καθώς καταστρέφεται. 

Ο διαστημόπλοιο συνετρίβη την περασμένη εβδομάδα στην επιφάνεια του αστεροειδή Δύμορφου

στο πλαίσιο μιας δοκιμής της πλανητικής άμυνας με στόχο να διαπιστωθεί εάν υπάρχει δυνατότητα εκτροπής της πορείας τους σε περίπτωση που απειληθεί η Γη.

Nailed it! The SOAR Telescope in Chile, operated by @NOIRLabastro, captured the more than 10,000 kilometers of trail left behind after @NASA's DART spacecraft hit Dimorphos.
Credit: CTIO/NOIRLab/SOAR/NSF/AURA/T. Kareta (Lowell Observatory), M. Knight (US Naval Academy) pic.twitter.com/F9FUsELA55

— NOIRLab (@NOIRLabAstro) October 3, 2022

Οι επιστήμονες εργάζονται για να διαπιστώσουν εάν η δοκιμή ήταν επιτυχής και εάν τελικά η τροχιά του αστεροειδούς άλλαξε.

Η εκπληκτική εικόνα, όπως αναφέρει το BBC, τραβήχτηκε δύο ημέρες μετά την πρόσκρουση του διαστημόπλοιου πό αστρονόμους στη Χιλή, οι οποίοι κατάφεραν να απαθανατίσουν τα ίχνη που αφήνει πίσω του ο αστεροειδής  χρησιμοποιώντας το Southern Astrophysical Research Telescope (Soar). Τα ίχνη αυτά, μοιάζουν να σχηματίζουν ένα τεράστιο μονοπάτι έκτασης άνω των 10.000 χιλιομέτρων και εκτιμάται πως το επόμενο διάστημα, μέχρι δηλαδή να διασκορπιστεί τελείως και να μοιάζει με κοσμική σκόνη, θα είναι ακόμη μεγαλύτερο. 

Πηγή: BBC

Related...Μπορεί ένας αστεροειδής να καταστρέψει τη Γη;Δίμορφος: Η έκρηξη που δεν είδαμε στον αστεροειδή σε νέα βίντεο και εικόνες από τη NASAΟι δακτύλιοι του Ποσειδώνα μέσα από τα «μάτια» του διαστημικού τηλεσκοπίου James Webb
Keywords
Τυχαία Θέματα
Εκπληκτικές, 10 000χλμ, NASA,ekpliktikes, 10 000chlm, NASA