Δραγασάκης: Γύρω στα 9-12 δισ. μπορούν να μπουν στην πραγματική οικονομία το 2016

«Συνολικά εκτιμώ ότι γύρω στα 9-12 δισ. ευρώ θα μπορούσαν να εισρεύσουν στην πραγματική οικονομία εντός του 2016, γεγονός που, μαζί με άλλους παράγοντες, θα συμβάλει στην ανάκαμψη της οικονομίας», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, σε συνέντευξή του στη «Ναυτεμπορική».

Ο κ. Δραγασάκης παραδέχτηκε ότι «είναι νωρίς
να κηρύξουμε το οριστικό τέλος της κρίσης. Όμως είναι ασφαλές να πούμε ότι μπαίνουμε σ' ένα ξέφωτο, ότι μπορούμε να γυρίσουμε σελίδα».

Αναφερόμενος στη συμφωνία που επιδιώκει η κυβέρνηση για το χρέος, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης δηλώνει ότι η κυβέρνηση επιδιώκει μία λύση που θα εξυπηρετεί συγκεκριμένα κριτήρια. Μεταξύ αυτών, το κριτήριο της οικονομικής βιωσιμότητας, δηλαδή η ρύθμιση θα πρέπει να διευκολύνει την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές μέσα στον επόμενο χρόνο.

«Η λύση που συζητάμε θα είναι ικανοποιητική στο μέτρο που θα ικανοποιεί τα κριτήρια αυτά» δηλώνει ο κ. Δραγασάκης. Υπογραμμίζει όμως ότι η κυβέρνηση επιμένει στη θέση ότι μια ριζική λύση στο πρόβλημα του χρέους περιλαμβάνει εκτός των άλλων και "κούρεμα". Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σημειώνει ωστόσο ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει μόνο για την Ελλάδα γιατί όπως υπενθυμίζει, το μεγαλύτερο μέρος του χρέους της Ελλάδας είναι προς άλλες χώρες, κάποιες από τις οποίες έχουν μεγάλο πρόβλημα χρέους και θα πρέπει να κουρευτεί και το δικό τους χρέος. «Ακριβώς γι' αυτό, δεν θα πάψουμε να διεκδικούμε μαζί με τους άλλους λαούς της Ευρώπης μια συνολική ριζική λύση, πανευρωπαϊκής εμβέλειας, για το χρέος», σημειώνει.

Υπογραμμίζει, ταυτόχρονα, ότι αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας θα έχει εξασφαλιστεί η εισροή πόρων με τους οποίους θα μπορέσει να εξοφλήσει το Κράτος ένα μέρος των υποχρεώσεών του προς τους ιδιώτες και ότι υπάρχουν εξασφαλισμένοι πόροι στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων ύψους 6,75 δισ. ευρώ για το τρέχον έτος. «Συνολικά εκτιμώ ότι γύρω στα 9-12 δισ. ευρώ θα μπορούσαν να εισρεύσουν στην πραγματική οικονομία εντός του 2016, γεγονός που, μαζί με άλλους παράγοντες, θα συμβάλει στην ανάκαμψη της οικονομίας», δήλωσε και επεσήμανε πως δεν είναι τυχαίο, που τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και διεθνείς οίκοι εκτιμούν ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2016 θα είναι εξάμηνο ανάκαμψης.

Ερωτηθείς στο σχεδιασμό της κυβέρνησης για την ανάπτυξη και την ανάκτηση των απωλειών εξαιτίας της κρίσης, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης δηλώνει ότι «έχει γίνει αρκετή δουλειά και τους επόμενους μήνες θα αρχίσει να φαίνεται και να υλοποιείται». Ο κ. Δραγασάκης κάνει λόγο για μία εργαλειοθήκη της ανάπτυξης που περιλαμβάνει το νέο αναπτυξιακό νόμο, νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, απλούστευση διαδικασιών, μελέτες εκσυγχρονισμού και ανασυγκρότησης επιλεγμένων κλάδων κ.λπ. Όπως σημειώνει, είναι στο στάδιο της ολοκλήρωσης το σχέδιο για το παραγωγικό και το νέο αναπτυξιακό υπόδειγμα, το οποίο πρέπει να γίνει αντικείμενο ευρείας συζήτησης και κοινωνικού διαλόγου.

Στην ερώτηση εάν η συμφωνία θα ανοίξει την πόρτα της ποσοτικής χαλάρωσης (QE) και για την Ελλάδα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης απαντά ότι αυτή είναι η εκτίμηση, αλλά και η ενημέρωση που έχει η κυβέρνηση. «Αρχικά τα ποσά θα είναι μικρά, περίπου 2,4 δισ. ευρώ άμεσα και 3,7 δισ. ευρώ μετά τις 21 Ιουλίου, όμως η σηματοδότηση θα είναι ισχυρή και θα διευκολύνει την πρόσβαση στις αγορές δανεισμού», δηλώνει.

Ακόμη, αναφορικά με το ενδεχόμενο εκλογικού αιφνιδιασμού, ξεκαθαρίζει ότι η παρούσα κυβέρνηση έχει εντολή τετραετίας.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα