Washington Post: Ισραήλ και Χαμάς κοντά σε συμφωνία για πενθήμερη κατάπαυση του πυρός

Ύστερα από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις στο Κατάρ, Ισραήλ και Χαμάς φαίνεται ότι είναι κοντά σε μια συμφωνία για πενθήμερη κατάπαυση πυρός, που προβλέπει την απελευθέρωση δεκάδων ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς, ως αντάλλαγμα.

Αυτό αναφέρει η Washington Post που επικαλείται καλά πληροφορημένες πηγές.
Το εξασέλιδο σχέδιο αναφέρεται λεπτομερώς στις δεσμεύσεις των αντιμαχόμενων πλευρών, όπως εναέρια επιτήρηση των κινήσεων στον παλαιστινιακό θύλακα που θα επαληθεύει την παύση πυρός στο προβλεπόμενο διάστημα.

Τουλάχιστον

50 από τους περίπου 240 ομήρων της Χαμάς θα απελευθερώνονται κατά ομάδες κάθε 24 ώρες, ενώ η παύση των εχθροπραξιών αποσκοπεί στο να επιτραπεί σε φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια – συμπεριλαμβανομένων καυσίμων – να εισέλθουν στον πολιορκημένο παλαιστινιακό θύλακα από την Αίγυπτο.

Η Washington Post αναφέρει πως οι ΗΠΑ, το Ισραήλ και η Χαμάς – η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση που διοικεί τη Λωρίδα της Γάζας από το 2007 – υποστηρίζουν το υπό διαβούλευση σχέδιο.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το βράδυ του Σαββάτου, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε διαψεύσει τις «εσφαλμένες αναφορές» περί επικείμενης συμφωνίας για την απελευθέρωση ορισμένων εκ των περίπου 240 ομήρων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας, διαβεβαιώνοντας τους συμπατριώτες του πως θα ενημερωθούν εφόσον επιτευχθεί τέτοια συμφωνία.

Λευκός Οίκος: Δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία

Μετά το δημοσίευμα, ο Λευκός Οίκος έσπευσε να διευκρινήσει ότι δεν έχει επιτευχθεί ακόμη συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς για προσωρινή παύση πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.

Υπογράμμισε ωστόσο, πως οι ΗΠΑ καταβάλλουν προσπάθειες προς αυτήν την κατεύθυνση.

...Μπάιντεν: Η Παλαιστινιακή Αρχή θα πρέπει να αναλάβει την διακυβέρνηση της Γάζας μετά τον πόλεμοΗ Τουρκία, η Ευρώπη και ο πόλεμος στη Γάζα
Keywords
Τυχαία Θέματα