Η Ρωσία άρχισε τη μεγάλη επίθεση στην ανατολική Ουκρανία

Το γενικό επιτελείο των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας ανέφερε σε μια ενημέρωση στο Facebook ότι η επίθεση της Ρωσίας στην ανατολική Ουκρανία  έχει ξεκινήσει.

«Μπορούμε τώρα να επιβεβαιώσουμε ότι τα ρωσικά στρατεύματα άρχισαν τη μάχη για το Ντονμπάς, για την οποία προετοιμάζονταν εδώ και καιρό. Πολύ μεγάλο μέρος του συνόλου του ρωσικού στρατού είναι πλέον αφοσιωμένο στην επίθεση αυτή», τόνισε ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατά τη διάρκεια διαγγέλματός του που μεταφορτώθηκε στην πλατφόρμα Telegram.

«Άσχετα του

πόσοι ρώσοι στρατιώτες θα σταλούν εδώ, θα πολεμήσουμε. Θα αμυνθούμε», πρόσθεσε ο αρχηγός του κράτους, την επομένη της προειδοποίησής του πως ο ρωσικός στρατός θέλει να «καταστρέψει» το Ντονμπάς.

#Ukraine: #Zelenskyy says #Russian troops have launched their long-feared,
full-scale battle for the #Donbas. pic.twitter.com/6MU7sc0luy

— ZOONewsTV (@ZOONewsTV) April 18, 2022

«Όσα ρωσικά στρατεύματα κι αν οδηγηθούν εκεί, θα πολεμήσουμε», υποσχέθηκε ο Ζελένσκι. «Θα αμυνθούμε. Θα το κάνουμε κάθε μέρα».

Στρατιωτικοί αναλυτές λένε ότι η Ρωσία αυξάνει τα χτυπήματά της σε εργοστάσια όπλων, σιδηροδρόμους και άλλους στόχους υποδομής σε όλη την Ουκρανία για να μειώσει την ικανότητα της χώρας να αντισταθεί σε μια μεγάλη επίθεση στο Ντονμπάς, η σύλληψη του οποίου έγινε ο κύριος στόχος του Κρεμλίνου από τότε που απέτυχε η προσπάθειά του να εισβάλει στο Κίεβο.

Ο ρωσικός στρατός είπε ότι οι πύραυλοι του έπληξαν περισσότερους από 20 στρατιωτικούς στόχους στην ανατολική και κεντρική Ουκρανία την περασμένη ημέρα, συμπεριλαμβανομένων αποθηκών πυρομαχικών, αρχηγείων διοίκησης και ομάδων στρατευμάτων και οχημάτων.

Στο μεταξύ αποφασισμένοι να μην παραδώσουν τα όπλα, έχοντας ήδη αγνοήσει το ρωσικό τελεσίγραφο, οι εναπομείναντες μαχητές της Μαριούπολης παραμένουν οχυρωμένοι στο εργοστάσιο Azovstal ενώ το Κίεβο δηλώνει πως θα πολεμήσουν μέχρι τέλους και υποστηρίζει πως η πόλη δεν ακόμη ”πέσει”. Η δε κατάσταση στην πόλη για τους περίπου 100.000 κατοίκους που έχουν απομείνει είναι αβίωτη. 

Ολες οι εξελίξεις

01:00 Ζελένσκι: Η «μάχη για το Ντονμπάς» άρχισε

Ukrainian President Volodymr Zelenskiy speaks during his nightly address, saying that the "Battle of Donbas" has begun, in Kyiv, Ukraine, April 18, 2022. Ukrainian Presidential Press Service/via Reuters TV/Handout via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY.

Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις άρχισαν την επίθεσή τους εναντίον της ανατολικής Ουκρανίας, που βομβαρδίζουν με σφοδρότητα, συνεχίζοντας παράλληλα να εξαπολύουν πλήγματα στο δυτικό τμήμα της χώρας, ανακοίνωσαν χθες Δευτέρα, 54η ημέρα του πολέμου, οι ουκρανικές αρχές.

«Μπορούμε τώρα να επιβεβαιώσουμε ότι τα ρωσικά στρατεύματα άρχισαν τη μάχη για το Ντονμπάς, για την οποία προετοιμάζονταν εδώ και καιρό. Πολύ μεγάλο μέρος του συνόλου του ρωσικού στρατού είναι πλέον αφοσιωμένο στην επίθεση αυτή», τόνισε ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατά τη διάρκεια διαγγέλματός του που μεταφορτώθηκε στην πλατφόρμα Telegram.

«Άσχετα του πόσοι ρώσοι στρατιώτες θα σταλούν εδώ, θα πολεμήσουμε. Θα αμυνθούμε», πρόσθεσε ο αρχηγός του κράτους, την επομένη της προειδοποίησής του πως ο ρωσικός στρατός θέλει να «καταστρέψει» το Ντονμπάς.

Ο ουκρανός περιφερειάρχης του Λουγκάνσκ Σερχίι Γκαϊντάι βλέπει «κόλαση»: «άρχισε η επίθεση, αυτή για την οποία μιλάγαμε εδώ και εβδομάδες», ανέφερε μέσω Facebok.

«Γίνονται μάχες στη Ρουμπίζνε και στην Ποπάσνα, ακατάπαυστες μάχες και σε άλλες ειρηνικές πόλεις», συνέχισε, αναγνωρίζοντας ότι η Κρεμίμνα «δυστυχώς καταλήφθηκε από τις φάλαινες», κατά τον μειωτικό χαρακτηρισμό ουκρανών αξιωματούχων για τους ρώσους στρατιωτικούς.

Η πόλη, που αριθμούσε 18.000 κατοίκους πριν από τον πόλεμο, βρίσκεται περίπου πενήντα χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Κραματόρσκ, πρωτεύουσας του Ντονμπάς.

Τουλάχιστον τέσσερις άμαχοι σκοτώθηκαν σε ρωσικούς βομβαρδισμούς ενώ προσπαθούσαν να φύγουν από την Κρεμίμνα, κατά τον κ. Γκαϊντάι.

Από την πλευρά του, ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας Ολεξίι Αρεστόβιτς διαβεβαίωσε ότι «οι ρωσικές δυνάμεις κατοχής δεν έχουν ακόμη κυριεύσει την Κρεμίμνα» και ότι εκτυλίσσονται «εντατικές οδομαχίες».

Ο περιφερειάρχης Γκαϊντάι κάλεσε ξανά τον άμαχο πληθυσμό που απομένει να φύγει από το Λουγκάνσκ.

Όμως η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βέρεστσουκ ανακοίνωσε νωρίτερα πως δεν θα άνοιγε κανένας ανθρωπιστικός διάδρομος χθες, για δεύτερο συνεχόμενο 24ωρο, καθώς κατ’ αυτήν «οι ρωσικές δυνάμεις κατοχής δεν σταματούν να τους κλείνουν και να τους βομβαρδίζουν».

Άλλοι τέσσερις άμαχοι σκοτώθηκαν σε πλήγματα στη γειτονική περιφέρεια Ντανιέτσκ, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη της Πάβλο Κιριλένκο.

 23.04: Ουκρανία: Ξεκίνησε η «δεύτερη φάση» του πολέμου, λέει ο προσωπάρχης του προέδρου Ζελένσκι

Ο προσωπάρχης του ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα ότι «ξεκίνησε η δεύτερη φάση του πολέμου», αναφερόμενος στη νέα επίθεση της Ρωσίας στην ανατολική Ουκρανία.

«Η Ρωσία συνεχίζει να σχηματίζει πρόσθετες στρατιωτικές μονάδες στην κατεχόμενη Κριμαία και στη συνοριακή περιφέρεια Ροστόφ», πρόσθεσε.

Οι δηλώσεις του απηχούν την τοποθέτηση κορυφαίου ουκρανού αξιωματούχου, ο οποίος ανέφερε νωρίτερα ότι η Ρωσία έχει εξαπολύσει από το πρωί μια νέα επίθεση.

«Πιστέψτε στον στρατό μας, είναι πολύ δυνατός» δήλωσε ο Αντρίι Γέρμακ, προσωπάρχης του προέδρου της Ουκρανίας, σε ανάρτησή του στο Telegram, διαβεβαιώνοντας τους συμπατριώτες του ότι οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις μπορούν να αποκρούσουν τους επιτιθέμενους.

⚡️General Staff reports beginning of Russia's offensive in the east.

Russian forces stepped up offensive and assault operations in several directions in the east of Ukraine. Russia continues to form additional military units in occupied Crimea and in the bordering Rostov Oblast.

— The Kyiv Independent (@KyivIndependent) April 18, 2022

22.33 ΟΗΕ: Τουλάχιστον 73 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε 136 επιθέσεις σε εγκαταστάσεις υγείας από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία

Τουλάχιστον 73 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 52 άνθρωποι τραυματίστηκαν σε 136 επιθέσεις σε εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης στην Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, δήλωσε τη Δευτέρα ο Στέφαν Ντουγιάριτς, εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο Ντουγιάριτς είπε ότι επικαλείται τους τελευταίους αριθμούς από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, έναν οργανισμό του ΟΗΕ που είναι αρμόδιος για τη διεθνή δημόσια υγεία.

Πρόσθεσε ότι οι επιθέσεις σε εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης στην Ουκρανία αντιπροσωπεύουν επί του παρόντος περισσότερο από το 68% όλων των επιθέσεων σε εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης παγκοσμίως από την αρχή του έτους.

Επιπλέον, περισσότεροι από ένας στους τέσσερις ανθρώπους στην Ουκρανία (που περιλαμβάνει περίπου 12 εκατομμύρια άτομα) έχουν εκτοπιστεί λόγω του πολέμου, συμπεριλαμβανομένων περίπου 4,9 εκατομμυρίων προσφύγων και 7,1 εκατομμυρίων ανθρώπων που έχουν εκτοπιστεί εσωτερικά στην Ουκρανία, είπε ο Ντουγιάριτς.

 22.29 Αεροπορική επιδρομή έχει σημάνει σχεδόν σε κάθε περιοχή της Ουκρανίας, αναφέρει η Nexta

An air-raid alert has been declared in almost all regions of #Ukraine, except for the occupied #Kherson region and #Crimea. pic.twitter.com/YRaSfgWsf1

— NEXTA (@nexta_tv) April 18, 2022

21.53 Αμερικανός αξιωματικός: Κάποια μέλη του Moskva επιβίωσαν του ναυαγίου

Σύμφωνα με τον Τζακ Ντετς του Foreign Policy, ένας ανώτερος αξιωματούχος της άμυνας των ΗΠΑ παρείχε ενημερώσεις για την κατάσταση του ρωσικού πλοίου Moskva, επιβεβαιώνοντας ότι ορισμένοι Ρώσοι ναύτες επέζησαν από τη βύθιση του.

Ο ανώτερος αμερικανός αξιωματούχος είπε επίσης ότι η Ρωσία δεν έχει κάνει καμία προσπάθεια για να ανακτήσει το βυθισμένο πλοίο.

Δεν υπήρχαν πυρηνικά όπλα στο Moskva όταν βυθίστηκε, πρόσθεσε ο ανώτερος αμερικανός αξιωματούχος.

Finally, new tidbits on the Moskva. Some Russian sailors survived, others likely perished, and no effort from

Keywords
Τυχαία Θέματα
Live, Μαριούπολη, Κίεβο, Μόσχα, Όσοι,Live, marioupoli, kievo, moscha, osoi