F1: Πέθανε ο Ζαν-Πιέρ Ζαμπουίγ - Χάρισε την πρώτη νίκη της Renault στη Φόρμουλα Ένα

Ο Ζαν-Πιερ Ζαμπουίγ στο τιμόνι του Renault RE20 στο δρόμο προς τη νίκη, στο Grand Prix της Αυστρίας, στις 17 Αυγούστου, 1980. Η δεύτερη νίκη του στην F1.

Ο Γάλλος οδηγός αγώνων και μηχανικός Ζαν-Πιερ Ζαμπουίγ, ο οποίος το 1979 χάρισε στη Renault την πρώτη της νίκη στη F1, πέθανε σε ηλικία 80 ετών.

Η Alpine, η οποία ανήκει στη Renault,

θρήνησε το θάνατό του την Πέμπτη (2/2) κι απέτισε φόρο τιμής στον πρωτοπόρο, του οποίου η νίκη στην πίστα Dijon-Prenois ήταν επίσης η πρώτη στη F1 για μονοθέσιο με υπερτροφοδοτούμενο (τούρμπο) κινητήρα.

Ρενέ Αρνού, Ζαν-Πιερ Ζαμπουίγ, Ζιλ Βιλνέβ. Η πρώτη νίκη της Renault στην F1 στο Grand Prix της Γαλλίας, στη Ντιζόν, την 1η Ιουλίου 1979. Ο αγώνας έμεινε στην ιστορία για τη συναρπαστική μάχη για τη δεύτερη θέση μεταξύ του Ρενέ Αρνού της Renault και του Ζιλ Βιλνέβ της Ferrari.

«Κυριάρχησε στην έναρξη του ταξιδιού της Renault στην F1 το 1977 με την ανθεκτική και τολμηρή συμπεριφορά του», ανέφερε σε ανακοίνωση της η ομάδα, προσθέτοντας: «Η αποφασιστικότητα και η αφοσίωσή του να πετύχει ενέπνευσε πολλούς. Είμαστε εδώ που βρισκόμαστε σήμερα λόγω του Ζαν-Πιέρ και η κληρονομιά του θα συνεχίσει να ζει».

Ο Ζαμπουίγ είχε 49 εκκινήσεις στη F1, πραγματοποιώντας το ντεμπούτο του στο εγχώριο γκραν πρι (Le Castellet) το 1975 πριν αγωνιστεί για τη Renault την περίοδο 1977-80.

Παρά το γεγονός ότι έγινε ο πρώτος Γάλλος οδηγός που κερδίζει εντός έδρας εδώ και 30 χρόνια, ο αγώνας του 1979 μνημονεύεται ευρέως για τη συναρπαστική μάχη για τη δεύτερη θέση μεταξύ του Ρενέ Αρνού της Renault και του Ζιλ Βιλνέβ της Ferrari.

Ο Ζαμπουίγ έσπασε το πόδι του σε ένα ατύχημα στον Καναδά το 1980 και αποσύρθηκε μετά από τρεις αγώνες με τη Ligier το 1981. Η δεύτερη νίκη του είχε σημειωθεί στο Oesterreichring της Αυστρίας το 1980.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕΟι κινήσεις της Tesla για να ανακτήσει την κορυφήTo 2030 η Peugeot θα πουλά μόνο ηλεκτρικά στην ΕυρώπηΔυναμισμός και πολυτέλεια στη νέα BMW Σειρά 7
Keywords
Τυχαία Θέματα