Bloodbath Nation: Ο Πολ Όστερ για τη χρήση όπλων στις ΗΠΑ και ένα βαρύ μυστικό

Ο συγγραφέας Πολ Όστερ

Με γραφή λιτή και ζοφερή, σε ένα δοκίμιο που δεν ξεπερνά τις εκατό σελίδες, το οποίο συνοδεύεται από φωτογραφίες-ντοκουμέντα του Σπένσερ Όστραντερ, ο πολυβραβευμένος Νεοϋορκέζος συγγραφέας Πολ Όστερ επιχειρεί μία αυτοψία της χώρας του όσον αφορά τη βία με τη χρήση όπλων.

Το «Bloodbath Nation» (εκδ. Grove Press) -ο τίτλος μεταφράστηκε στα γαλλικά «Pays de Sang, une histoire de la violence par arme à feu aux Etats-Unis» (εκδ. Actes Sud), ή «Χώρα του αίματος, ιστορία της βίας με τη χρήση πυροβόλων όπλων στις ΗΠΑ»- κυκλοφορεί σήμερα,

10 Ιανουαρίου, στις ΗΠΑ, και στις 8 Φεβρουαρίου στη Γαλλία.

Ήδη από τις πρώτες σελίδες, ο 75χρονος Όστερ εξηγεί ότι ένας από τους λόγους για τους οποίους έγραψε το δοκίμιο ήταν ένα βαρύ οικογενειακό μυστικό, που ανακάλυψε όταν ήταν σε νεαρή ηλικία.

Όπως γράφει: «Την 23η Ιανουαρίου 1919 (...) η γιαγιά μου πυροβόλησε τον παππού μου και τον σκότωσε». Ο πατέρας του Πολ Όστερ ήταν μόλις έξι ετών και ο θείος του, αυτόπτης μάρτυρας του φόνου, τρία χρόνια μεγαλύτερος.

Η γιαγιά του Πολ Όστερ δικάστηκε στην πολιτεία Ουισκόνσιν, αλλά αθωώθηκε διότι κρίθηκε πως είχε καταληφθεί από «προσωρινή παραφροσύνη».

Εγκαταστάθηκε κατόπιν μαζί με τα παιδιά της στο Νιου Τζέρσι, σε μικρή απόσταση από τη Νέα Υόρκη.

«Το όπλο τα προκάλεσε όλ’ αυτά· όχι μόνο τα παιδιά δεν γνώρισαν πια πατέρα, αλλά έζησαν γνωρίζοντας πως τον σκότωσε η μητέρα», γράφει ο Όστερ.

Περισσότερα τα όπλα από τους κατοίκους στις ΗΠΑ

Όπως έχουν κάνει πριν από αυτόν οργανώσεις θυμάτων και υποστηρικτές της επιβολής αυστηρότερων κανόνων για την οπλοκατοχή στις ΗΠΑ, ο Πολ Όστερ κάνει μερικούς απλούς υπολογισμούς.

Πάνω από 40.000 άνθρωποι πεθαίνουν στις ΗΠΑ κάθε χρόνο εξαιτίας των όπλων, οι μισοί από τους οποίους αυτοκτονούν. Με άλλα λόγια, από το 1968 είχαν αυτή την τύχη πάνω από ενάμισι εκατομμύριο πολίτες μιας χώρας όπου τα όπλα είναι περισσότερα από ό,τι οι κάτοικοι (393 εκατομμύρια έναντι 338 εκατομμυρίων).

Mark your calendar.https://t.co/LxX5soLDSE

— Grove Atlantic (@groveatlantic) January 3, 2023

Ο Σπένσερ Όστραντερ συνοδεύει το κείμενο με περίπου σαράντα ασπρόμαυρες φωτογραφίες τραβηγμένες σε τόπους σφαγής στις ΗΠΑ, όπως στο νυχτερινό κέντρο Pulse της LGBTQ κοινότητας, στο Ορλάντο, στην πολιτεία Φλόριντα, όπου άφησαν την τελευταία τους πνοή 50 άνθρωποι το 2016.

Ένα σούπερ μάρκετ· ένα ακίνητο· ένας χώρος λατρείας· ένας δρόμος· ένας χώρος στάθμευσης· μερικά αυτοκίνητα· όμως σε καμιά από τις φωτογραφίες δεν διακρίνεται ούτε άνθρωπος, ούτε ζώο.

«Επέλεξα να εστιάσω στον τόπο κάθε επίθεσης ως σύμβολο. Είτε ανοικοδομήθηκε, είτε κατεδαφίστηκε, είτε αφέθηκε να σαπίσει, είναι σύμβολο της σημασίας που δίνουν οι Αμερικανοί στο ζήτημα», εξηγούσε ο Σπένσερ Όστραντερ τον Οκτώβριο στο περιοδικό Publishers Weekly.

«Οι ρωγμές στην αμερικανική κοινωνία μεγαλώνουν σταθερά κι έχουν μετατραπεί σε πελώρια χάσματα κενού χώρου», διαπιστώνει ο Πολ Όστερ στο βιβλίο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ, France 24

Related...Λύθηκε το λογοτεχνικό μυστήριο με την κλοπή ανέκδοτων χειρογράφωνΗ Κάθλιν Τέρνερ στη μικρή οθόνη με μίνι σειρά για το σκάνδαλο ΓουότεργκεϊτΟ Ρίντλεϊ Σκοτ επιστρέφει στον «Μονομάχο»: Ποιός είναι ο διάδοχος του Ράσελ Κρόου στο σίκουελ
Keywords
Τυχαία Θέματα