Υπάρχει περίπτωση να καθαρίζουμε υπερβολικά την επιδερμίδα μας; Ποιες είναι οι συνέπειες

08:33 28/1/2024 - Πηγή: InStyle

Σε κάθε γωνιά του κόσμου της ομορφιάς ακούμε το ίδιο μήνυμα: καθαρίζουμε καλά την επιδερμίδα μας! Ωστόσο, μήπως αυτή η υπέρ-καθαριστική μανία μας έχει παρασύρει σε μια συνήθεια που βλάπτει το δέρμα; Ίσως τελικά, ο υπερβολικός καθαρισμός δεν είναι τόσο θετικός όσο νομίζουμε.

Τι είναι ο υπέρ-καθαρισμός;

Ο υπέρ-καθαρισμός μπορεί να προκύψει από διάφορους λόγους, όπως το υπερβολικό πλύσιμο του προσώπου ή η χρήση προϊόντων που είναι πολύ δυνατά. Το να καθαρίζουμε το πρόσωπό μας πάνω από δύο φορές την ημέρα, μπορεί να είναι υπερβολικό, αλλά αυτό εξαρτάται από τον τύπο της επιδερμίδας της καθεμιάς.

Για παράδειγμα, όσες έχουν λιπαρή επιδερμίδα μπορούν να αντέξουν περισσότερο καθαρισμό. Σημαντικότερο από όλα, όμως, είναι να καθαρίζουμε την επιδερμίδα μας διατηρώντας παράλληλα κι ένα υγιές φραγματικό στρώμα.

Τα προϊόντα που χρησιμοποιούμε για τον καθαρισμό μπορεί να έχουν σημαντική επίπτωση. Αν αυτά παράγουν πολύ αφρό ή αφαιρούν τα απαραίτητα στρώματα της επιδερμίδας, τότε υπάρχει πρόβλημα. Ο στόχος είναι να μην την ερεθίζουμε για χάρη του καθαρισμού, καθώς αυτό μπορεί να βλάψει το φυσικό προστατευτικό φράγμα της.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Kylie Skin by Kylie Jenner (@kylieskin)

Σημάδια υπέρ-καθαρισμού

Πώς θα καταλάβουμε αν καθαρίζουμε το πρόσωπό μας περισσότερο από όσο χρειάζεται; Κάποια εμφανή σημάδια περιλαμβάνουν:

Μικρά κόκκινα σπυράκια γύρω από μάτια, στόμα και μύτη.

Κνησμό.

Κόκκινες περιοχές.

Ξηρό και τεντωμένο δέρμα.

Εκζέματα ή φλεγμονές.

Συνέπειες του υπέρ-καθαρισμού

Ο υπέρ-καθαρισμός οδηγεί στην αποσύνθεση του φραγματικού στρώματος της επιδερμίδας, προκαλώντας κόκκινες φλεγμονές, καψίματα, ξηρότητα και άλλα προβλήματα. Επίσης, διαταράσσει τη φυσική παραγωγή ελαίων και τα επίπεδα pH του δέρματος, κάνοντάς το ξηρό και ευαίσθητο.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη B&B Dermaceuticals (@bnbderma)

Πώς θα το σταματήσετε

Για να αποφύγετε τον υπέρ-καθαρισμό, μπορείτε να καθαρίζετε το πρόσωπό σας μια ή δύο φορές την ημέρα με χλιαρό νερό και ήπιο καθαριστικό. Ο διπλός καθαρισμός είναι αποδεκτός όταν φοράτε μακιγιάζ. Εκεί, μπορείτε να ξεκινήσετε με ένα προ-καθαριστικό όπως το νερό micellar και να συνεχίσετε με ένα ήπιο καθαριστικό.

Μετά τον καθαρισμό, καλύτερα να περιορίσετε τη χρήση απολεπιστικών και να χρησιμοποιήσετε ενυδατικά προϊόντα για την αναπλήρωση της υγρασίας του δέρματος. Ενσωματώστε καταπραϋντικούς ορούς, ενυδατικές κρέμες και μάσκες στην καθημερινή σας ρουτίνα.

Keywords
Τυχαία Θέματα