Τα αρχαιότερα δάση στον κόσμο φέρνουν αέρα αισιοδοξίας

16:06 9/8/2021 - Πηγή: InStyle

Στις αποκαρδιωτικές στιγμές που βιώνει η χώρα μας τις τελευταίες ημέρες με τις πυρκαγιές να καταστρέφουν περιουσίες, το φυτικό και ζωικό βασίλειο, έρχονται μερικά από τα πιο εκπληκτικά αρχαία δάση του κόσμου να μας υπενθυμίσουν ότι αντιστέκονται για εμάς στις αντιξοότητες, και ότι η φύση, όπως και ο άνθρωπος, πάντα βρίσκουν την δύναμη να αναγεννώνται από τις στάχτες τους. Με την ευχή να κηρυχθούν άμεσα αναδασωτέες εκτάσεις οι πληγείσες περιοχές της Ελλάδας.

Takayna/Tarkine Forest – Τασμανία

Τα δάση Takayna/Tarkine της

Τασμανίας δίνουν μια εικόνα του πώς ήταν η ζωή στη Γη πριν από 300 εκατομμύρια χρόνια. Αυτό το εύκρατο τροπικό δάσος φιλοξενεί το δεύτερο παλαιότερο είδος δέντρου στον πλανήτη: τα αξιοσημείωτα πεύκα Huon, ηλικίας 3.000 ετών. Για να εξερευνήσετε αυτήν την αιθέρια περιοχή, καλυμμένη με δέντρα, καταρράκτες, ποτάμια, σπήλαια, λόφους και βυθούς, κλείστε μια περιήγηση με το Tarkine Trails

View this post on Instagram

A post shared by Tarkine Trails (@tarkinetrails)

Yakushima Forest – Ιαπωνία

Οι ρίζες των δέντρων Yakusugi που καλύπτονται από βρύα, γνωστές και ως Ιαπωνικοί κέδροι, βρίσκονται στα δάση του νησιού Yakushima για περίπου 7.000 χρόνια. Αυτό το υποτροπικό δάσος θεωρήθηκε τόσο όμορφο από τους βασιλείς της Ιαπωνίας του 17ου αιώνα που το καταπράσινο τοπίο αναδημιουργήθηκε σε έναν κήπο στην ηπειρωτική χώρα και το 1993, το δάσος Yakushima ανακηρύχθηκε μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Σήμερα, η είσοδος σε αυτά τα δάση γίνεται από το Shiratani Unsuikyo Ravine 

View this post on Instagram

A post shared by Klara Maier (@aral_k_lara)

Bristlecone Pine Forest – Καλιφόρνια

Το Αρχαίο δάσος πεύκων Bristlecone βρίσκεται στα 10.000 πόδια στα υψίπεδα της Καλιφόρνιας στο Εθνικό Δάσος Inyo και φιλοξενεί μερικά από τα παλαιότερα δέντρα στη Γη. Το αρχαιότερο από τα πεύκα του προστατευόμενου δάσους, είναι το Methuselah, ένα δέντρο ηλικίας 4.841 ετών. Το Εθνικό Δάσος Inyo απέχει 3,5 ώρες με το αυτοκίνητο από το Λος Άντζελες.

View this post on Instagram

A post shared by Trevor Adler (@adlerstudios)

Amazon Rainforest – Βραζιλία/Περού

Για 55 εκατομμύρια χρόνια, ο Αμαζόνιος φιλοξενεί μια εκπληκτική ποικιλία άγριων ζώων – τουλάχιστον το 10% της γνωστής βιοποικιλότητας στον κόσμο. Η περιοχή αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο τροπικό δάσος στον πλανήτη και εκτείνεται στα μεγαλύτερα τμήματα της Βραζιλίας και του Περού (αλλά περιλαμβάνει επίσης τμήματα της Κολομβίας, του Ισημερινού και της Βολιβίας). Τα βάθη της Αμαζονίας είναι ακόμα σε μεγάλο βαθμό απρόσιτα, αλλά μπορείτε να οργανώσετε περιηγήσεις  κατά μήκος των περιμέτρων της ζούγκλας ή να συμμετάσχετε σε μια πενθήμερη κρουαζιέρα στον ποταμό Αμαζόνιο.

View this post on Instagram

A post shared by Amazon Rainforest ®️ (@_.amazon_._animals._)

Białowieża Forest – Πολωνία/Λευκορωσία

Το δάσος Białowieża είναι ένα από τα τελευταία εναπομείναντα παλιά δάση της Ευρώπης. Κατά τον Μεσαίωνα, το δάσος χρησίμευσε ως κυνηγότοπος για βασιλιάδες και τσάρους. Στις αρχές του 20ού αιώνα, η Πολωνία και η Λευκορωσία κήρυξαν την περιοχή – που βρίσκεται στα σύνορα και των δύο χωρών – εθνικό πάρκο και το 1979 το δάσος έγινε μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Αφού απελευθερώθηκαν από τους ζωολογικούς κήπους και μεταφέρθηκαν στο δάσος από την κυβέρνηση, περίπου 900 από τους υπό εξαφάνιση βίσονες περιφέρονται τώρα ελεύθερα και χρησιμεύουν ως σύμβολο του δάσους.

View this post on Instagram

A post shared by Wild Forest (@wild_forest_bialowieza)

Araucaria Forest – Χιλή

Το πεύκο της Χιλής πιστεύεται ότι έχει το περίεργο σχήμα του… πινέλου καθώς κατά τη διάρκεια της Ιουρασικής περιόδου απέτρεπε από αυτό τους φυτοφάγους δεινόσαυρους. Το δέντρο Araucaria ή Pehuén στη γλώσσα των ιθαγενών Mapuche, μπορεί να ζήσει για περίπου 1.000 χρόνια και αναπτύσσεται σε πολλά μέρη των Χιλιανών Άνδεων. Ωστόσο, το δάσος είναι το πιο θεαματικό σκηνικό με φόντο τις καταγάλανες λίμνες και τα ηφαίστεια με χιόνι στο Εθνικό Πάρκο Conguillío που βρίσκεται 70 μίλια από την πόλη Temuco.

View this post on Instagram

A post shared by Márcio Borges-Martins (@marcioborgesmartins)

Tongass National Forest – Αλάσκα

Αυτό το εύκρατο τροπικό δάσος στην Αλάσκα είναι το μεγαλύτερο εθνικό δάσος στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σε 16,7 εκατομμύρια στρέμματα, το Tongass National Forest καταλαμβάνει ένα τεράστιο τμήμα της νοτιοανατολικής Αλάσκας. Το Tongass φιλοξενεί μερικά από τα πιο καλά διατηρημένα παλιά φυτά στη Βόρεια Αμερική – πολλά από τα δέντρα εκτιμάται ότι είναι ηλικίας άνω των 800 ετών.

View this post on Instagram

A post shared by Cultured Forest (@culturedforest)

Avenue of the Baobabs – Μαδαγασκάρη

Πριν από εκατοντάδες χρόνια, τα αρχαία δέντρα που βρίσκονται στη λεωφόρο Baobabs ήταν μέρος ενός πυκνού τροπικού δάσους με το Adansonia grandidieri, ένα εντυπωσιακά όμορφο δέντρο της Μαδαγασκάρης. Μετά από χρόνια αποψίλωσης, μόνο περίπου 20 από τα είδη – κοινώς γνωστά ως Baobabs – εξακολουθούν να στέκονται ψηλά στον περίφημο χωματόδρομο, ο οποίος βρίσκεται κοντά στη πόλη Morondava, στη δυτική ακτή της Μαδαγασκάρης.

View this post on Instagram

A post shared by MAX & LOU | TRAVEL COUPLE (@lifeoutofourbackpack)

Keywords
Τυχαία Θέματα