Σωματική άσκηση: Οι γυναίκες επωφελούνται περισσότερο από τους άνδρες σε λιγότερο χρόνο

12:15 22/2/2024 - Πηγή: InStyle

Οι γυναίκες που ασκούνται τακτικά έχουν μεγαλύτερα οφέλη για την υγεία από τους άνδρες που αθλούνται με την ίδια συχνότητα, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American College of Cardiology. Οι συγγραφείς ελπίζουν ότι τα αποτελέσματα θα ενθαρρύνουν περισσότερες γυναίκες να ασκούνται τακτικά, καταγράφοντας τα εξαιρετικά οφέλη που μπορούν να έχουν, ακόμη και αν ασκούνται για σύντομες χρονικές περιόδους.

Η μεγάλη μελέτη διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που ασκούνταν τακτικά – έως τουλάχιστον δυόμισι ώρες

μέτριας άσκησης ή 75 λεπτά έντονης άσκησης κάθε εβδομάδα – αντιμετώπιζαν 24% χαμηλότερο συνολικό κίνδυνο θανάτου από τις γυναίκες που δεν έκαναν άσκηση. Συγκριτικά, οι άνδρες που έκαναν ακριβώς την ίδια ποσότητα άσκησης είχαν μόνο 15% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από τους άνδρες που έκαναν καθιστική ζωή.

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι ενώ οι άνδρες χρειάζονται 300 λεπτά άσκησης κάθε εβδομάδα για να μειώσουν τον κίνδυνο θανάτου κατά 18%, οι γυναίκες χρειάζονται μόνο 140 λεπτά εβδομαδιαίας άσκησης για να βιώσουν την ίδια μείωση του κινδύνου.

Credit: 123RF

«Αν και η σωματική δραστηριότητα συνιστάται ευρέως για τη μείωση των καρδιαγγειακών κινδύνων και των κινδύνων θνησιμότητας από κάθε αιτία, οι γυναίκες υστερούν σταθερά σε σχέση με τους άνδρες στην άσκηση», έγραψαν οι συγγραφείς της μελέτης. «Ο στόχος αυτής της μελέτης ήταν να αξιολογήσει εάν τα οφέλη για την υγεία που προέρχονται από τη σωματική δραστηριότητα μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με το φύλο».

Οι ερευνητές διεξήγαγαν τη μελέτη χρησιμοποιώντας απαντήσεις από 412.413 συμμετέχοντες στο National Health Interview Survey από το 1997 έως το 2017. Από το σύνολο των συμμετεχόντων, το 32,5% των γυναικών και το 43,1% των ανδρών δήλωσαν ότι συμμετείχαν τακτικά σε ασκήσεις καρδιο, γεγονός που μείωσε τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά προβλήματα συγκεκριμένα κατά 36% και 14%, αντίστοιχα.

Credit: 123RF

«Οι γυναίκες σε σύγκριση με τους άνδρες πέτυχαν μεγαλύτερα κέρδη στη μείωση του κινδύνου θνησιμότητας από κάθε αιτία και καρδιαγγειακή θνησιμότητα από ισοδύναμες δόσεις σωματικής δραστηριότητας ελεύθερου χρόνου», έγραψαν οι συγγραφείς. «Αυτά τα ευρήματα θα μπορούσαν να ενισχύσουν τις προσπάθειες για την κάλυψη του «χάσματος των φύλων» παροτρύνοντας ιδιαίτερα τις γυναίκες να συμμετέχουν σε οποιαδήποτε τακτική σωματική δραστηριότητα στον ελεύθερο χρόνο».

Εν τω μεταξύ, συνολικά το 19,9% των γυναικών και το 27,8% των ανδρών ανέφεραν ότι ασχολούνται με τακτική μυϊκή ενδυνάμωση. Οι άνδρες που έκαναν τακτική προπόνηση δύναμης μείωσαν τον συνολικό κίνδυνο θνησιμότητας κατά 11%, διαπίστωσε η μελέτη, ενώ οι γυναίκες αντιμετώπιζαν μείωση του κινδύνου θνησιμότητας κατά 19%. Αυτός ο αριθμός αυξήθηκε στο 30% για τις γυναίκες όταν εξετάζεται ο κίνδυνος θανάτου από καρδιαγγειακά προβλήματα ειδικά, ενώ παρέμεινε στο 11% για τους άνδρες.

Credit: 123RF

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι ενώ οι τρέχουσες συστάσεις άσκησης είναι ίδιες για όλα τα φύλα (το Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών συνιστά τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα για όλους τους ενήλικες), τα ευρήματά τους υποδηλώνουν ότι οι προτάσεις για το φύλο θα μπορούσαν να είναι πιο ωφέλιμες και ενθαρρυντικές, ιδιαίτερα για γυναίκες.

«Τα αποτελέσματά μας από αυτή τη μεγάλη αντιπροσωπευτική πληθυσμιακή μελέτη όχι μόνο υπογραμμίζουν τη διαφορά φύλου στα οφέλη για την υγεία από τη σωματική δραστηριότητα, αλλά υποδεικνύουν ότι οι γυναίκες θα κερδίσουν ιδιαίτερα τη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου και του κινδύνου θνησιμότητας από κάθε αιτία».

Keywords
Τυχαία Θέματα