Πάμε μια βόλτα στη Μπογκοτά να δοκιμάσουμε κολομβιανές γεύσεις

21:40 2/4/2022 - Πηγή: InStyle

Αυτή η χαλαρή πόλη υποδέχεται τους επισκέπτες με ανοιχτές αγκάλες, με εφευρετικούς σεφ που επιστρέφουν για να κάνουν τη διαφορά με μια νέα ματιάς στα εγχώρια τοπικά προϊόντα.

Με τον τουρισμό να ανθίζει μόλις πρόσφατα, μετά από χρόνια εμφυλίου πολέμου, οι Κολομβιανοί είναι από τους πιο φιλόξενους ανθρώπους στη Λατινική Αμερική και το χαλαρό πνεύμα τους λάμπει στα νέα και ανεπιτήδευτα εστιατόρια.

Πολλοί

πλέον χρησιμοποιούν συστατικά που δεν είχαν ανακαλυφθεί μέχρι τώρα, ενώ στα 2,6 χλμ. πάνω από τη θάλασσα η πόλη είναι πραγματικά μοναδική.

Η πρωτεύουσα Μπογκοτά της Κολομβίας.

Εστιατόρια εμφανίζονται σε παλιά σπίτια στους λόφους σε μοντέρνες γειτονιές όπως το Chapinero Alto, όπου ένα σωρό νεαροί σεφ έχουν επιστρέψει από το εξωτερικό για να κάνουν τη δική τους κατάθεση στην κολομβιανή κουζίνα.

Ένας τέτοιος σεφ είναι ο Alvaro Clavijo με το εστιατόριο El Chato. Τα εποχιακά, ασυνήθιστα και ξεχασμένα κολομβιανά συστατικά κατάφεραν να δώσουν στο εστιατόριο την υψηλότερη νέα είσοδο στη λίστα 50 Καλύτερων Καλύτερων της Λατινικής Αμερικής το 2018. Ο διώροφος χώρος είναι οικείος και πολυσύχναστος, με μια ελαφρώς φωτισμένη τραπεζαρία στο ισόγειο και την ανοιχτή κουζίνα, τη βιβλιοθήκη μπαχαρικών και το τραπέζι του σεφ στην κορυφή. Ο Alvaro Clavijo, ο οποίος επέστρεψε στην πατρίδα του μετά από θητείες σε μερικές από τις καλύτερες κουζίνες της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής, προσφέρει κλασικά και τοπικά πιάτα και κάνει ανατροπές: σκεφτείτε καρδιές κοτόπουλου, νεαρές πατάτες, κρόκο αυγού και οξαλίδα ή ένα ταρτάρ μανιταριού. Για επιδόρπιο, παρακαλέστε το προσωπικό που περιμένει να σας φέρει το σουφλέ αβοκάντο εκτός μενού. Επίσης το εστιατόριο προσφέρει ένα επιδόρπιο με λεμονόχορτο, marshmallow και mambe, μια πράσινη σκόνη από φύλλα κόκας που επί χρόνια χρησιμοποιείται από τις αυτόχθονες κοινότητες.

O σεφ Alvaro Clavijo στο εστιατόριό του El Chato. Credit: Alvaro Clavijo/instagramTo επιδόρπιο με λεμονόχορτο, marshmallow και mambe, μια πράσινη σκόνη από φύλλα κόκας. Credit-Foto: Alejandro Osses @alejosses

Στο μεταξύ, το Salvo Patria, σερβίρει φρούτα και θαλασσινά του Αμαζονίου και εντυπωσιάζει.

Ιδρύθηκε το 2011 από τον Juan Manuel Ortiz, ο οποίος επέστρεψε στη Μπογκοτά μετά από καιρό στην Αυστραλία. Aρχικά ήταν μια επιχείρηση καφέ και αργότερα έγινε ένα εστιατόριο εμπνευσμένο από την ποικιλία των κολομβιανών προϊόντων, όταν ο Ortiz συνεργάστηκε με τον σεφ Alejandro Gutiérrez. Σε ένα μικρό σπίτι στο μοντέρνο Chapinero Alto, το εστιατόριο σερβίρει ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο μενού που βασίζεται σε βιώσιμα συστατικά από παραγωγούς με τους οποίους οι ιδιοκτήτες διατηρούν στενές σχέσεις.Σερβίρει πιάτα όπως λαβράκι ή καπνιστή πέστροφα, ενώ υπάρχουν και vegan είδη, όπως ψητά μανιτάρια με σάλτσα macadamia. Θα μάθετε για γηγενή προϊόντα που ίσως δεν έχετε ακούσει ποτέ. Και χάρη στην εμπειρία του Ortiz στη Μελβούρνη, το Salvo Patria εξακολουθεί να είναι το καλύτερο μέρος στη Μπογκοτά για εξειδικευμένο καφέ.

Θα πρέπει επίσης να δοκιμάσετε την παραδοσιακή κουζίνα, όπως το bandeja paisa, μια πιατέλα με λουκάνικο, μοσχάρι, τηγανητό αβγό, φασόλια, ρύζι και μπανάνα.

To τυπικό πιάτο Bandeja paisa από την περιοχή Antioquia της Κολομβίας. Με chicharrón (τηγανητή χοιρινή κοιλιά), μαύρη pudding, λουκάνικα, arepa, φασόλια, τηγανητό plantain (είδος φρούτου που μοιάζει με μπανάνα), αβοκάντο, αυγό και ρύζι.Κολομβιανή σούπα ajiaco, μια χορταστική σούπα από κοτόπουλο, διάφορα είδη πατάτας, γλυκό καλαμπόκι, αβοκάντο και κάππαρη.

Δοκιμάστε την κολομβιανή σούπα ajiaco στο La Puerta Falsa, ένα μικροσκοπικό εστιατόριο 200 ετών στο ιστορικό κέντρο της Candelaria που ειδικεύεται επίσης στις tamales, ή στο La Plaza de Andrés, ένα εκλεκτό εστιατόριο. Μη χάσετε τα φρέσκα smoothies με guanábana και γκουάβα.

Γαστρονομικό ταξίδι στο MontevideoΠαραδοσιακές κολομβιανές tamales.Πρόχειρο φαγητό σημαίνει arepas, που είναι τηγανητοί δίσκοι καλαμποκάλευρου γεμιστοί με αβγά ή κρέας ή με βούτυρο και αλάτι.Άλλα τηγανητά προϊόντα περιλαμβάνουν τις empanadas που βρίσκονται παντού.Τηγανητές μπάλες τυριού γνωστές ως buñuelos.Τα patacones είναι τηγανητοί δίσκοι μπανάνας.Σαντιάγκο, η πιο ευρωπαϊκή πόλη στη Νότια ΑμερικήΤο αποκλειστικά υπό γυναικεία διεύθυνση Plaza de Mercado la Perseverancia, το οποίο πρωταγωνιστούσε στη σειρά του Netflix «Street Food: Latin America», είναι μια must στάση για όλους.

Ως τρίτη μεγαλύτερη παραγωγός καφέ στον κόσμο η Κολομβία είναι το μέρος που πρέπει να έρθετε για έναν παγκοσμίου φήμης καφέ και για να μάθετε τα πάντα για την αγορά του είδους.

Φυτεία καφέ καλύπτουν τους λόφους που υψώνονται πάνω από την κοιλάδα στο Manizales, Κολομβία.

Ξεκινήστε από το Amor Perfecto στο Chapinero, ένα από τα πιο παλιά coffee shop, ή ψάξτε το Devocion, μια επιχείρηση που στηρίζει καλλιεργητές σε περιοχές που έχουν πληγεί από τις διαμάχες.

Στο μεταξύ τα καλύτερα αρτοσκευάσματα με προζύμι βρίσκονται στα Masa, μια σειρά καταστημάτων που διευθύνουν δύο αδερφές.

To εστιατόριo Andres Carne de Res.

Τέλος μια βραδιά στο Andrés Carne de Res, ένα τεράστιο εστιατόριο-club λίγο έξω από κέντρο, είναι μια ξεχωριστή εμπειρία για όποιον έρχεται για πρώτη φορά στην πόλη.

Το αρχικό κείμενο είχε δημοσιευτεί στο Food & Travel

Keywords
Τυχαία Θέματα