Κάλιο: Δυναμώνει οστά και μύες, προλαμβάνει την αρτηριακή πίεση και εγκεφαλικά επεισόδια – Σε ποιες τροφές υπάρχει

12:30 16/3/2024 - Πηγή: InStyle

Το κάλιο είναι το τρίτο σε αφθονία μέταλλο στον ανθρώπινο οργανισμό και είναι ένα πολύ βασικό θρεπτικό συστατικό. Συγκεκριμένα, βοηθά τα κύτταρα μας να λειτουργούν με τον σωστό τρόπο. Το κάλιο βοηθά, μεταξύ άλλων, στην φυσιολογική λειτουργια του εγκεφάλου, την ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και την καλή λειτουργία των μυών. Επίσης συμβάλει στην μείωση του άγχους και του στρες, αυξάνει τον μεταβολισμό και βελτιώσει την υγεία των οστών.

Πόσο κάλιο χρειαζόμαστε

Οι

ενήλικες σύμφωνα με τους ειδικούς πρέπει να λαμβάνουμε περίπου 4.700 χιλιοστόγραμμα καλίου την ημέρα. Οι μητέρες που θηλάζουν χρειάζονται περισσότερα: 5.100 χιλιοστόγραμμα.

Αναλυτικά για τα παιδιά:

0 έως 12 μήνες: 700 χιλιοστόγραμμα1 έως 3 χρόνια: 3.000 χιλιοστόγραμμα4 έως 8 ετών: 3.800 χιλιοστόγραμμα9 έως 13 ετών: 4.500 χιλιοστόγραμμαCredit: 123RFΕπιβραδύνει την Οστεοπόρωση

Καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν, τα οστά τους τείνουν να γίνονται εύθραυστα. Το πολύ κρέας και τα γαλακτοκομικά μπορεί να κάνουν το σώμα σας να παράγει πολύ οξύ και αυτό μπορεί να αποδυναμώσει τα οστά σας πιο γρήγορα. Τροφές πλούσιες σε κάλιο – κυρίως φρούτα και λαχανικά – μπορούν να το επιβραδύνουν την οστεοπόρωση.

Προλαμβάνει τις πέτρες στα νεφρά

Περισσότερο οξύ στο σώμα σας – λόγω μιας διατροφής πλούσια σε κρέας – δημιουργεί πέτρες στα νεφρά, με αποτέλεσμα πολύ συχνά να έχετε επώδυνους κολικούς. Το κάλιο βοηθά στο να απαλλαγούμε από το οξύ, το οποίο διατηρεί αυτά τα μέταλλα εκεί που ανήκουν (στα οστά) και αποτρέπει την δημιουργία λίθων.

Βοηθά στην καλή λειτουργία των μυών

Χρειάζεστε ακριβώς τη σωστή ποσότητα καλίου μέσα στα κύτταρα σας και νάτριο έξω από τα κύτταρα σας, για να λειτουργούν καλά οι μύες σας. Περισσότερο ή λιγότερο από τα δύο μπορεί να κάνει τους μύες σας αδύναμους ή να να συμπιέζονται.

Μειώνει την υψηλή αρτηριακή πίεση

Αυτό συμβαίνει όταν το αίμα πιέζει πολύ δυνατά στα τοιχώματα των φλεβών και των αρτηριών σας. Μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακή νόσο και καρδιακή ανεπάρκεια. Συχνά αποκαλείται «ο σιωπηλός δολοφόνος» επειδή σπάνια έχει συμπτώματα. Το κάλιο μπορεί να σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από το νάτριο και να μειώσετε την ένταση στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων σας.

Βοηθά στην πρόληψη εγκεφαλικών επεισοδίων

Ένα εγκεφαλικό συμβαίνει όταν η ροή του αίματος περιορίζεται ή διακόπτεται σε μέρος του εγκεφάλου σας, συχνά επειδή ένα αιμοφόρο αγγείο έσπασε ή μπλοκαρίστηκε. Η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να παίξει ρόλο σε αυτό. Αν λαμβάνετε την σωστή ποσότητα καλίου, τότε κινδυνεύετε λιγότερο.

Credit: 123RFΠοιες τροφές περιέχουν κάλιο

Μπανάνα Μια μέτρια μπανάνα έχει 422 χιλιοστόγραμμα καλίου. Προτιμήστε την ως σνακ ή κόψτε την σε φέτες στα δημητριακά σας.

Πατάτες Μια μέτρια πατάτα ψημένη με φλούδα έχει 926 χιλιοστόγραμμα καλίου. Φυσικά, αν την φορτώσετε με βούτυρο και κρέμα γάλακτος, μπορεί να καταλήξετε να προκαλέσετε περισσότερα προβλήματα υγείας από αυτά που μπορεί να λύσει το κάλιο. Απολαύστε λοιπόν την ψητή πατάτα σας, αλλά κρατήστε, τα επιπλέον, στο ελάχιστο.

Δαμάσκηνα Μισό φλιτζάνι αποξηραμένα δαμάσκηνα έχει 637 χιλιοστόγραμμα καλίου, καθώς και πολλές φυτικές ίνες. Ταιριάζουν υπέροχα με ξηρούς καρπούς και τυρί, ή ακόμα και ψημένα σε τάρτα — απλά μην παρακάνετε τη ζάχαρη και το λίπος.

Πορτοκάλια Ένα μέτριο πορτοκάλι προσφέρει περίπου 237 χιλιοστόγραμμα καλίου και ένα ποτήρι χυμού αποδίδει περίπου 372 χιλιοστόγραμμα. Είναι υγιεινά και γεμάτα βιταμίνες και μέταλλα, αλλά έχουν και ζάχαρη, οπότε μην παρασυρθείτε.

Ντομάτες Μια μέτρια ντομάτα έχει περίπου 292 χιλιοστόγραμμα, αλλά πόσο συχνά τρώτε μια ολόκληρη ντομάτα;

Συμβουλή

Είναι καλύτερα να λαμβάνετε το κάλιο από τη διατροφή σας, αλλά αν τελικά χρειαστεί να πάρετε συμπληρώματα πρέπει να απευθυνθείτε στο γιατρό σας. Καθώς, η υπερβολική ποσότητα μπορεί να προκαλέσει ναυτία, έμετο, στομαχόπονους, διάρροια και έλκη.

Keywords
Τυχαία Θέματα